Skocz do zawartości

Beri Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 17 - Elefantao / "Dziesiątka"

data warzenia 2012.02.25

 

Surowce:

słód pilzneński – 2,5 kg

słód monachijski – 0,1 kg

 

Chmielenie – 70’ : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka szyszki – 18g – 60’

Lubelski szyszki - 20g – 20’

Hallertauer Hersbrucker granulat - 15g – 5’

 

Drożdże :

w 34/70- saszetka ¾ objętości

Zacieranie: dekokcyjne

68*-wsypane słody

63*- 20'

72*- 55' (w 30 ‘odebrałem dekokt i gotowanie 10’

Zawrócenie dekoktu i podgrzanie do 72*)

76*- 15'

 

Wysładzanie:

ok.9 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 17 L

Burzliwa - 20dni –temp.10*-14* C

Cicha - 30 dni –6*-8* C

 

Brzeczka nastawna:10 Blg

Brzeczka po burzliwej: 2,2 Blg

Brzeczka końcowa : 2 Blg

 

Data butelkowania:2012.04.16

Wyszło ok. 15L piwa

Refermentacja:

80g glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka nr 18 - QlTurka / Pils bohemski

data warzenia 2012.03.17

 

Surowce:

słód pilzneński – 3,5 kg

słód monachijski – 0,5 kg

 

Chmielenie – 60’ :

Chmiele :

Marynka granulat – 20g – 60’; 20g - 30'

Saaz granulat - 25g - 10' ; 5g - 0'

 

 

Drożdże :

Bohemian Lager -gęstwa

Zacieranie: dekokcyjne

57*-wsypane słody i mam 54*

po 5 min 1/3 do dekokcji -> 62*-15' , 72*-15', gotowanie 10' zawrócenie dekoktu i mam 62*

po 20' kolejna dekokcja,72*-10', gotowanie 20'

zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73*

73*-71* - 30'

72*->76*

76* - 10'

 

Wysładzanie:

ok.14 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 22 L

Burzliwa - 38dni –temp.10*-14* C

Cicha - 9 dni –6*-8* C

 

Brzeczka nastawna:11,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 1,5 Blg

Brzeczka końcowa : 1,5 Blg

 

Data butelkowania:2012.05.03

Wyszło ok. 21L piwa

Refermentacja:

110g glukozy

Edytowane przez pioturek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 19A - Czenstowit / Witbier

Warka nr 19B - Świętowit / Witbier

data warzenia 2012.03.17

 

Surowce:

słód pilzneński – 2,4 kg

słód Caraamber– 0,08 kg

pszenica - 2,5 kg

 

Chmielenie – 60’ :

Chmiele :

Saaz granulat - 25g - 60'

Halterau Hasbrucker granulat – 15g – 10’

 

Dodatki:

Kolendra - 5 g - 15'; 5g - 5'

Curacao - 8g - 15'; 12g - 5'

 

Drożdże :

Warka nr 19A - 3944 Wyeast BELGIAN WITBIER -gęstwa od Admiro - dziękuje :)

Warka nr 19B - 1214 Wyeast Belgian Ale - starter ok.0,9 L

 

Zacieranie: infuzyjne

kleikowanie pszenicy - 9 L wody temp.66°C - 30' i podgrzanie do 80°C

zacier główny -

11 L wody 54*-wsypane słody i mam 52*-35'

dodanie skleikowanej pszenicy i mam 64* - 40'

64*->72*

72* - 20'

72*->76*

76* - 10'

 

Wysładzanie:

ok.13 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

warka rozlana na dwa fermentory

objętość początkowa:

Warka nr 19A - ok 12 L

Warka nr 19B - ok 9 L

 

Burzliwa - 10dni –temp.20*-23* C (obie wersje)

 

Brzeczka nastawna:11,0 Blg

Brzeczka po burzliwej: 2,0 Blg (obie wersje)

 

Data butelkowania:2012.05.29

Wyszło ok. 21L piwa

 

Refermentacja:

Warka nr 19A - 85g glukozy

Warka nr 19B - 65g glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Pora uzupełnić zapiski ;)

 

Warka nr 20 - Absturzsiecherung / Pils niemiecki

data warzenia 2013.02.16

 

Piwo zajęło I miejsce w kategorii pils niemiecki podczas VI Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na

VIII WROCŁAWSKICH WARSZTATACH PIWOWARSKICH

 

Surowce:

słód pilzneński – 3,5 kg

słód monachijski – 0,5 kg

 

Chmielenie – 60’ :

Chmiele :

Marynka granulat – 20g – 60’;

Hallertauer Hersbrucker granulat - 20g - 15' ;

 

 

Drożdże :

Bavarian Lager 2206 – starter

Zacieranie: dekokcyjne

63*-wsypane słody

po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72*

72*-40',

->76*

76* - 5'

 

Wysładzanie:

ok.16 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 22 L

Burzliwa - 14dni –temp.13* C

Cicha - 19 dni –9* C

 

Brzeczka nastawna:11,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 2 Blg

Brzeczka końcowa : 1,5 Blg

 

Data butelkowania:2013.03.24

Wyszło ok. 21L piwa

Refermentacja:

140g glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 21 - 10,5 / jasne lekkie

data warzenia 2013.02.16

 

Piwo zajęło IV miejsce w kategorii jasne lekkie podczas konkursu piw domowych w Żywcu w 2013 roku

 

Surowce:

słód pilzneński – 3,9 kg

słód monachijski – 0,1 kg

słód karmelowy (197 EBC) - 0,15 kg

 

Chmielenie – 60’ :

Chmiele :

Marynka szyszki – 22g – 60’;

Lubelski szyszki - 15g - 20' ;

 

 

Drożdże :

Bavarian Lager 2206 – starter

Zacieranie: dekokcyjne

63*-wsypane słody

po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72*

72*-40',

->76*

76* - 5'

 

Wysładzanie:

ok.16 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

Burzliwa - 14dni –temp.11* C

Cicha - 19 dni –10* C

 

Brzeczka nastawna:10,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 1,5 Blg

Brzeczka końcowa : 1,5 Blg

 

Data butelkowania:2013.03.24

 

Refermentacja:

90g glukozy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 22A - Be Beri / Weizenbock

Warka nr 22B - Schizma / Eisbock

 

data warzenia 2013.03.05

 

Surowce:

słód pilzneński – 1,6 kg

słód pszeniczny - 2,9 kg

słód monachijski – 1,0 kg

słód karmelowy jasny (Strzegom) - 0,5 kg

słód caraamber - 0,15 kg

słód caramunich I - 0,8kg

ekstarkt - Vienna red - 1,8 kg

 

Chmielenie – 10' + 70’ z chmielem :

Chmiele :

Lubelski granulat - 40g - 70' ;

 

Drożdże :

3068 Wyeast– starter

Zacieranie: dekokcyjne

10,6L wody 48°C+ pszeniczny -> 45C-30', 11Lwody 78C+ zacier pszeniczny o temp 44* + słody jęczmienne + podgrzanie ->63*; 63 - 30', po 30 ' odebrałem 1/3 dekoktu (ok. 8 L) i ->72°C-25' -> do wrzenia na 10', zawróciłem dekokt do ustaliłem temp 72°C - 15' i próba jodowa, odebrałem 1/3 i do wrzenia na 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C

 

Wysładzanie:

ok.15 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

Burzliwa - 20dni –temp.19* C

Cicha - 9 dni –19* C

 

Brzeczka nastawna:16 Blg

Brzeczka po burzliwej: 5,5 Blg

Brzeczka końcowa : 5 Blg

 

Data butelkowania:2013.04.03

 

Warka po fermentacji burzliwej rozlana na dwa fermentory: 22A) 8Litrów i 22B) 6 Litrów. Warka 22B została wymrożona w temp. max -9°C i zebrałem lód około 0,6 litra po rozmrozeniu.

 

Refermentacja:

22A - glukoza - 110g

22B - glukoza - 40g

Edytowane przez pioturek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 23 - Dunkelweizen / Alfonsomorfoza

 

data warzenia 2013.03.05

 

Surowce:

słód pilzneński – 1,6 kg

słód pszeniczny - 2,9 kg

słód monachijski – 1,0 kg

słód karmelowy jasny (Strzegom) - 0,5 kg

słód caraamber - 0,15 kg

słód caramunich I - 0,8kg

 

Chmielenie – 10' + 70’ z chmielem :

Chmiele :

Lubelski granulat - 40g - 70' ;

 

Drożdże :

3068 Wyeast– starter

Zacieranie: dekokcyjne

10,6L wody 48°C+ pszeniczny -> 45C-30', 11Lwody 78C+ zacier pszeniczny o temp 44* + słody jęczmienne + podgrzanie ->63*; 63 - 30', po 30 ' odebrałem 1/3 dekoktu (ok. 8 L) i ->72°C-25' -> do wrzenia na 10', zawróciłem dekokt do ustaliłem temp 72°C - 15' i próba jodowa, odebrałem 1/3 i do wrzenia na 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C

 

Wysładzanie:

ok.15 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

Burzliwa - 16dni –temp.19* C

 

 

Brzeczka nastawna:13 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3 Blg

Brzeczka końcowa : 3 Blg

 

Data butelkowania:2013.03.21

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 24 - Kon'nichiwa / czeska dziesiątka

data warzenia 2014.03.01

 

Surowce:

słód pilzneński – 4 kg

słód monachijski – 0,5 kg

słód karmelowy jasny (Strzegom) - 0,15 kg

 

Chmielenie – 70’ - w tym 60' z chmielem:

Chmiele :

Marynka granulat – 22g – 60’;

Lubelski granulat - 16g - 20' ;

Saaz granulat - 6g - 0' ;

 

Drożdże :

Bohemian Lager 2124 – starter

Zacieranie: dekokcyjne

63*-wsypane słody

po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72*

po 40 min 1/3 do dekokcji -> , gotowanie 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C

76* - 10'

 

Wysładzanie:

ok.16 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

Burzliwa - temp.9* C

 

 

Brzeczka nastawna:10,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 25 - Imponderabilia - Pils bohemski

data warzenia 2014.03.01

 

Surowce:

słód pilzneński – 4 kg

słód monachijski – 0,5 kg

 

Chmielenie – 90’ - w tym 70' z chmielem:

Chmiele :

Marynka granulat – 20g – 70’;

Marynka granulat – 16g – 40’;

Saaz granulat - 24g - 20' ;

Saaz granulat - 6g -10' ;

 

Drożdże :

Bohemian Lager 2124 – starter

Zacieranie: dekokcyjne

63*-wsypane słody

po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72*

po 40 min 1/3 do dekokcji -> , gotowanie 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C

76* - 10'

 

Wysładzanie:

ok.16 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

Burzliwa - temp.9* C

 

 

Brzeczka nastawna:12,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, kolega widzę, że ma podobnie głębokie odfermentowanie przy zacieraniu dekokcyjnym (warka 21 i 22) jak ja. Jak widać nie przeszkodziło to w wysokiej ocenie piwa więc chyba nie mam się czym martwić :)

Ja się akurat tym nie martwię :) .

Owszem zastanawiam się nad tym i owym przy kolejnych warkach ale głownie jest to dążenie do uzyskania dobrej pijalności i parametrów zgodnych ze stylem (z lepszym lub gorszym efektem :lol: ) a reszta to jakoś tak wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 26 - "Głęboki Gnat" / Special/Best/Premium Bitter

data warzenia 2014.05.29

 

Surowce:

słód pale ale – 4,3 kg

słód Cara Crystal Castle malting (120) – 0,25 kg

słód Cara Crystal Castle malting (150) - 0,2 kg

 

Chmielenie – 60’ :

Chmiele :

Chalennger – 40g – 60’;

Styrian Goldings - 27g - 5' ;

 

 

Drożdże :

Wyeast 1318 London Ale III – starter

 

Zacieranie: infuzyjne

10 g gipsu piwowarskiego

16 L o temp 73* -wsypane słody

66* - 60'

dolałem 16 L o temp 81°C

76* - 10'

 

 

Fermentacja:

Burzliwa - temp.17* C

 

 

Brzeczka nastawna:11 Blg

Edytowane przez pioturek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.