Jump to content
pioturek

Beri Brewery

Recommended Posts

Za namowami zebrałem się na odwagę i opisuję...

 

Warka nr 1 - Jedynka / Ale

data warzenia 2008.03.01 wspólnie ze Szwagrem :D

 

Surowce:

ekstrakt słodowy płynny Viennared 2 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka 25g - 60'

Lubelski 25g - 10'

 

Drożdże :

S-04

 

Woda:

9L

 

Fermentacja:

Burzliwa - 2 tygodnie

Cicha - 3 tygodnie

 

Data butelkowania: 2008.03.29

Wyszło 9,5L piwa

Refermentacja: po 4g cukru bezpośrednio do butelek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2 - Turkish Bisquit / Ale

data warzenia.2008.09.28

 

Surowce:

słód pilzneński 2,5 kg

słód Turkish Bisquit I* ? 0,25 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka 25g - 60'

Lubelski 25g - 10'

 

Drożdże :

US-05

 

Zacieranie:

słody wsypane do 8 L wody - 73 stC,

30' 62-65stC,

30' - 70-72stC,

15' -75stC

 

Fermentacja:

Burzliwa - 1 tydzień ? 18st C

Cicha - 3 tygodnie

Brzeczka nastawna - 11 Blg

Brzeczka końcowa - 3,5 Blg

 

 

Data butelkowania: 2008.10.27

Wyszło 8,5L piwa

Refermentacja:

70g cukru

 

* -słód Turkish Bisquit I - (mój wynalazek) - słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC na 25' - dalej temp. zwiększona do 170stC na 10')

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3 - Amber Dervish / Ale

data warzenia 2008.11.18

 

Surowce:

słód pilzneński 2,25 kg

słód Turkish Bisquit I* ? 0,35 kg

słód Turkish Bisquit II**? 0,3 kg

rodzynki ? 5 łyżek stołowych dodane na końcowe 30?chmielenia

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka ? 1łyżka stołowa :D - 60'

Lubelski - 1łyżka stołowa - 15' + 1łyżka stołowa - 5?

 

Drożdże :

US-05 - gęstwa

 

Zacieranie:

słody wsypane do 8 L wody 73stC - 120'

próba jodowa

podgrzanie do 75st

 

Wysładzanie:

8 L wody ? temp 75stC

 

Fermentacja:

Burzliwa - 11 dni ? 19-20st C

Cicha - 25 dni

Brzeczka nastawna - 15 Blg

Brzeczka końcowa - 3 Blg

 

Data butelkowania:2008.12.24

Wyszło 18x0,5L + 2x0,33L piwa

Refermentacja:

80g glukozy

 

słód Turkish Bisquit I* - (mój wynalazek) słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC na 25' - dalej temp. zwiększona do 170stC na 10')

słód Turkish Bisquit II* - (mój wynalazek) słód pilzneński namoczony, wstawiony do piekarnika 150stC )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 - Słońce Peru / Maibock

data warzenia 2009.01.31

 

Surowce:

słód pilzneński 3 kg

słód Carahell ? 0,5 kg

słód Caraamber? 0,05 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Marynka ? 13g - 60'

Lubelski - 10g - 15' + 10g - 5?

 

Drożdże :

S-23

 

Zacieranie:

słody wsypane do 10L wody o temp.70st

spadło do 64-61 30 min,

75-71 - 40 min ,

>78, filtracja

 

Wysładzanie:

do 14 Blg

 

Fermentacja:

Burzliwa - 9dni ?9-13st C

Cicha - 20 dni ?6-8st C

 

Brzeczka przednia - 14 Blg

Brzeczka nastawna - 15 Blg

Brzeczka końcowa - 4,5 Blg

 

Data butelkowania:2009.03.01

Wyszło 17x0,5L piwa

Refermentacja:

40g glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 5 - Wieprzowy Książę / Marcowe

data warzenia 2009.03.14

 

Surowce:

słód pilzneński - 3,5 kg

słód monachijski ? 1 kg

słód Carapils? 0,25 kg

słód Caramunich? 0,2 kg

 

Chmielenie 60'

Chmiele :

Lubelski - 25g - 55' + 17g - 15?

 

Drożdże :

S-23 gęstwa

 

Zacieranie:

słody wsypane do 17,6L wody o temp. 59 C

55 - 54 C - 15'

65 -62 C - 30'

75 C - 15' - próba jodowa ok..

podgrzanie do 78 C i filtracja

 

Wysładzanie:

3x5L -wyszło 22L + ok..4 L- 4 Blg

 

Fermentacja:

drożdże zadane do 19C

objętośc początkowa 19,7 L

Burzliwa - 10dni ?10st C

Cicha - 23 dni ?10st C

 

Brzeczka przednia - 13 Blg

Brzeczka nastawna - 13,5 Blg

Brzeczka końcowa - 3 Blg

 

Data butelkowania:2009.04.16

Wyszło 19L piwa

Refermentacja:

120g cukru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 6 - Nocne Kulturalne / Ale

data warzenia 2009.06.20

Piwo warzone podczas pokazu warzenia na 6 Nocy Kulturalnej w Częstochowie

http://www.bractwopiwne.pl/galeria/125_vi-noc-kulturalna--w-czestochowie-pokaz-warzenia-piwa-20062009.html

 

Surowce:

ekstrakt jasny WES- 3,4 kg

ekstrakt bursztynowy WES- 0,5 kg

ekstrakt pszeniczny WES- 0,5 kg

 

Chmielenie 120'

 

Drożdże :

US-56 gęstwa

 

Fermentacja:

drożdże zadane do 28C

objętośc początkowa 21 L

Burzliwa - 10dni ?21-24st C

Cicha - 28 dni ?18-20st C

 

Brzeczka przednia - 17 Blg

Brzeczka nastawna - 12 Blg

Brzeczka końcowa - 3,5 Blg

 

Data butelkowania:2009.07.28

Wyszło 20L piwa

Refermentacja:

160g cukru

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 7 - Paulin Częstochowski / Hefeweizen

data warzenia 2009.10.03

 

Piwo zdobyło I miejsce na I Poznańskim Konkursie Piw Domowych

 

Surowce:

słód pilzneński - 1,8 kg

słód pszeniczny ? 2,1 kg

słód monachijski? 0,1 kg

 

Chmielenie ? 80? : pierwsze 10' bez chmielu +70' z chmielem

Chmiele :

Lubelski - 20g ? 70?

 

Drożdże :

3068 Weihenstephan ? starter ok. 700 ml

 

Zacieranie:

6L wody 49C + słód pszeniczny->47C - 30',

dodałem 10Lwody 98C+reszta słodów->66C 70',

w 40' próba jodowa - negatywna

odebrałem 8L do dekokcji - gotowanie 10'

zawróciłem i osiągnąłem 72C,

od razu odebrałem 6L dekoktu i gotowanie 10' osiągnąłem 74C,

dodałem 2L wody 98C -> 76C - filtracja

(Jak widać moja pierwsza dekokcja i piewsze zacieranie w fermentorze a nie poprzez podgrzewanie całości na kuchence nie było wzorcowe :D )

 

Wysładzanie:

aż do 11 Blg

 

Fermentacja:

Ponieważ objętość początkowa wyszła ok 23 L ? podzieliłem warkę po równo na dwa fermentory. Po pierwsze pouczony że te drożdże lubią wycieczki w czasie fermentacji na zewnątrz fermentora po drugie żeby sprawdzić czy wyczuję różnicę w piwie fermentowanym w niższej i wyższej temperaturze.

starter podzielony na 2 x ok 350 ml i zadany do brzeczki 20C

 

Warka 7A ? (fermentacja w wyższej temperaturze)

Burzliwa ? 2 dni ?17st C + 8dni ?20st C

Cicha - 7 dni ?21st C

 

Warka 7B ? (fermentacja w niższej temperaturze)

Burzliwa - 10dni ?17st C

Cicha - 7 dni ?21st C

 

Brzeczka przednia - 11 Blg

Brzeczka nastawna - 12 Blg

Brzeczka końcowa : Warka 7A ? 2 Blg, Warka 7B ? 2,5 Blg

 

Data butelkowania:2009.10.21

Wyszło 23L piwa

Refermentacja:

Warka 7A (około 11,5 L)? 140 g glukozy

Warka 7B (około 11,5 L)? 60 g glukozy + 60g cukru

 

Uwagi:

Do poznańskiego konkursu wystawiona była warka 7A.

Podczas degustacji opisanej tutaj http://www.bractwopiwne.pl/artykul/9792_degustacja-piw-domowych-w-kregu-czestochowskim.html i uwiecznionej na zdjęciach tutaj http://www.bractwopiwne.pl/galeria/134_degustacja-piw-domowych-w-kregu-czestochowskim-9122009.html piwo fermentowane ?niżej? uzyskało słabszą ocenę od tego fermentowanego ?wyżej?.

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 8 - Warcisław / Weizenbock

data warzenia 2009.11.03

 

 

Surowce:

słód pilzneński - 1,6 kg

słód pszeniczny ? 2,9 kg

słód monachijski ? 1 kg

słód karmelowy jasny ? 0,5 kg

słód Caraamber ? 0,15 kg

słód caramunich - 0,8 kg

 

Chmielenie ? 80? : pierwsze 10' bez chmielu +70' z chmielem

Chmiele :

Lubelski - 40g ? 70?

 

Drożdże :

3068 Weihenstephan ? gęstwa z warki 7A

 

Zacieranie:

9L wody 46C + słód pszeniczny-> 44C-30',

dodano 8Lwody 98C+ reszta słodów ->63 C,

po 30 ' odebrałem 1/3 zacieru

dekokt i podniosłem temp do 72C-15' - dalej doprowadziłem do wrzenia na 10',

zawróciłem dekokt do ustalenia temp 72 - 15' i próba jodowa,

odebrałem 1/3 do dekokcji i doprowadziłem do wrzenia na 10'

zawróciłem do uzyskania temp mash out

 

Wysładzanie:

15 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

gęstwa zadana brzeczki o temp 21°C

objętość początkowa 22 L

Burzliwa - 14dni ?20-18st C

Cicha - 19 dni ?18st C

 

Brzeczka przednia - 17 Blg

Brzeczka nastawna - 18,5 Blg

Brzeczka końcowa : 4,9 Blg

 

Data butelkowania:2009.12.05

Wyszło 22L piwa

Refermentacja:

Warka 8 - pominięta fermentacja cicha - około 2 L + po 3g cukru bezpośrednio do butelek

Warka 8A - około 15 L + 200g cukru

Warka 8B ? około 5 L + 5g cukru waniliowego + 67g cukru zwykłego

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites
słód caramunich - 0' date='8 kg[/quote']

który caramunich? I?

Tak, Słód Caramunich ® typ I 80-100 EBC Weyermann ® - 0,8 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 - Żywisław / Münchner Helles

data warzenia 2010.01.14

 

Surowce:

słód pilzneński - 4 kg

słód monachijski ? 0,2 kg

 

Chmielenie ? 90? : pierwsze 20' bez chmielu +70' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 15g ? 70?

Lubelski - 5g ? 5?

 

Drożdże :

Munich lager - gęstwa od Admiro - dzięki :)

 

Zacieranie:

15L wody 35* - 30'

35*->65*

65* -

(w 10' dekokcja, ->72*-15', 72*->100*, 100*- 10', zawrócenie dekoktu i podgrzanie do 72*)

72* - 30'

72*->76*

76* - 15'

 

Wysładzanie:

ok.10 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

gęstwa zadana po16h do 10°C

objętość początkowa 22 L

Burzliwa - 19dni ?temp.8*-12* C

Cicha - 15 dni ?10* C

 

Brzeczka przednia: 12,5 Blg

Brzeczka nastawna:12,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 4 Blg

Brzeczka końcowa : 3 Blg

 

Data butelkowania:2010.02.16

Wyszło 22L piwa

Refermentacja:

100g glukozy

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 10 - Coffeeart / Lager wiedeński

data warzenia 2010.01.16 ? piwo warzone podczas pokazu zorganizowanego przez Częstochowski Krąg Lokalny Bractwa Piwnego

http://www.bractwopiwne.pl/galeria/135_pokaz-warzenia-piwa-w-czestochowie-16-stycznia-2010-roku.html

 

Surowce:

słód wiedeński Steinbach ? 3,6 kg

słód karmelowy jasny Steinbach ? 0,4 kg

 

Chmielenie ? 60?

Chmiele :

Marynka ? 35g ? 80?

Lubelski - 15g ? 5?

 

Drożdże :

S-23

 

Zacieranie:

15L wody 63* - 20'

63*->72*

72* - 40?

72*->76*

76* - 30'

 

Wysładzanie:

ok.10 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

objętość początkowa 20 L

Burzliwa - 15dni ?temp.8*-12* C

Cicha - 15 dni ?10* C

 

Brzeczka przednia: 12 Blg

Brzeczka nastawna:12Blg

Brzeczka po burzliwej: 3,3 Blg

Brzeczka końcowa : 2,7 Blg

 

Data butelkowania:2010.02.16

Wyszło 20L piwa

Refermentacja:

100g cukru

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warka nr 8 - Warcisław / Weizenbock

data warzenia 2009.11.03

Warka 8A - około 15 L + 200g cukru

Kolejny raz próbuję tego piwa, i jest to bez wątpienia najlepsze piwo domowe jakie kiedykolwiek piłem!

Robiłem klona ale trochę zmodyfikowanego i to nie to, muszę się zmusić do dekokcji :beer:

 

+ :D:lol::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 11 - Towarzysz pancerny / Münchner Dunkel

data warzenia 2010.02.02

 

Piwo zajęło II miejsce w swej kategorii podczas I Konkursu o Puchar Piwo.org

 

Surowce:

słód pilzneński ? 1,3 kg

słód monachiski ? 2,6 kg

słód karmelowy jasny (80-150 EBC) ? 0,3 kg

słód Caraamber (60-80 EBC) ? 0,25 kg

słód Caraaroma (300-400 EBC) ? 0,4 kg

 

Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 20g ? 60?

Lubelski - 10g ? 10?

 

Drożdże :

Munich lager - gęstwa z warki 9

 

Zacieranie:

15L wody 35* - 30'

35*->64*

64* - 60? (w 30' dekokcja, ->72*-10', gotowanie 10')

zawrócenie dekoktu (wyszło 70*) i podgrzanie do 72*

72* - 10?

72*->76*

76* - 15'

 

Wysładzanie:

ok.16 L wody o temp 75C

 

Fermentacja:

gęstwa zadana po17h do 14°C

objętość początkowa 22 L

Burzliwa - 13dni ?temp.11*-12* C

Cicha - 25 dni ?10* C

 

Brzeczka przednia: 14,1 Blg + 1,5 L wody i przelałem !!!

Celowałem w 13 BLG a przez dolewkę wody wyleciało z widełek stylu . Po prostu rozbiegły się obliczenia objętości brzeczki w garze.

Brzeczka nastawna:13Blg - (edycja)

Brzeczka po burzliwej: 3,2 Blg

Brzeczka końcowa : 3,2 Blg

 

Data butelkowania:2010.03.13

Wyszło ok. 22L piwa

Refermentacja:

rezerwa - 0,7L-10BLG + 70g cukru (edycja)

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Brzeczka przednia: 14,1 Blg + 1,5 L wody i przelałem !!!

Celowałem w 13 BLG a przez dolewkę wody wyleciało z widełek stylu . Po prostu rozbiegły się obliczenia objętości brzeczki w garze.

Brzeczka nastawna:11Blg

Nie bardzo rozumiem 20L brzeczki 14.1 Blg + 1.5L wody da 13.1 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie. Twoje obliczenia się zgadzają. Mojego odczytu ballingomierza tzn. 14,1 Blg też jestem raczej pewien że dobrze odczytałem. I tego że dolałem 1,5 L wody też. Wynikało by że do rozcieńczenia brzeczki do 11 BLG powinienem dolać 5,5 L wody. Tyle na pewno jej nie było. Pozostaje błąd przy odczycie po rozcieńczeniu i błąd przy oszacowaniu objętość. Mnie też bardzo zaskoczyło to 11 BLG. Ostatecznie podczas butelkowania sklasyfikowałem to piwo jako smaczne i pięknie pachnące ale w konkursie o puchar piwo.org nie uczestniczące :D Chyba że ktoś mnie przekona że 11 BLG jest z "kapelucha" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie. Twoje obliczenia się zgadzają. Mojego odczytu ballingomierza tzn. 14,1 Blg też jestem raczej pewien że dobrze odczytałem. I tego że dolałem 1,5 L wody też. Wynikało by że do rozcieńczenia brzeczki do 11 BLG powinienem dolać 5,5 L wody. Tyle na pewno jej nie było. Pozostaje błąd przy odczycie po rozcieńczeniu i błąd przy oszacowaniu objętość. Mnie też bardzo zaskoczyło to 11 BLG. Ostatecznie podczas butelkowania sklasyfikowałem to piwo jako smaczne i pięknie pachnące ale w konkursie o puchar piwo.org nie uczestniczące :D Chyba że ktoś mnie przekona że 11 BLG jest z "kapelucha" :)

Coś pomyliłeś w odczytach na pewno, mój Munich Dunkel na tych samych drożdżach zjechał w 14 dni z 12,4°Blg na 3,1°Blg.

Zakładając ten sam stopień odfermentowania przy twoim FG 3,2°Blg OG musiało być z grubsza takie jak moje, przyjmij 12,5°Blg.

Założenie jest raczej pewne bo przerwę maltozową mieliśmy taką samą: 30 min i też w 64°C.

 

No i już cię przekonałem i piwo na konkurs spokojnie może jechać :)

Edited by admiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

pioturek: może nie zrobiłeś poprawki za temperaturę, albo nie przemieszałeś brzeczki przed pomiarem.

 

I co rozumiesz przez brzeczkę przednią?

Share this post


Link to post
Share on other sites
pioturek: może nie zrobiłeś poprawki za temperaturę, albo nie przemieszałeś brzeczki przed pomiarem.

1,5 l wody dolewałem do garnka z wystudzoną brzeczką. Następnie dekantowałem wężykiem całość do fermentora więc powinno się elegancko wymieszać. Dopiero wtedy wziąłem próbkę do zbadania gęstości. No i mogłem źle odczytać.

Poprawka przy 14°C to o ile sie nie mylę 0,4 °Blg więc chyba także i tu nie jest "pies pogrzebany".

 

I co rozumiesz przez brzeczkę przednią?

Słusznie, mój błąd. Źle to nazwałem. Tu, dla mnie była to brzeczka po skończonym chmieleniu, więc powinna się nazywać nastawna a dokładniej "nastawna przed korektą gęstości"

Powinno więc być:

Brzeczka nastawna przed korektą gęstości: 14,1 Blg

+ 1,5 L wody

Brzeczka nastawna po korekcie gęstości: 11 Blg (prawdopodobny błąd pomiaru)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 12 - Papcio chmiel / Pils bohemski

data warzenia 2010.02.27

 

Piwo zajęło I miejsce w kategorii pils podczas V Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na

VII WROCłAWSKICH WARSZTATACH PIWOWARSKICH

 

Surowce:

słód pilzneński ? 3,5 kg

słód monachiski ? 0,5 kg

 

Chmielenie ? 80? : pierwsze 20' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 20g ? 60?

Marynka ? 20g ? 30?

Saaz - 25g ? 10?

Saaz - 5g ?0?

 

Drożdże :

Bohemian Lager ? starter ok.1 L

 

Zacieranie:

53*-wsypane słody i od razu 1/3 do dekokcji

Dekokt 1 : -> 62*-15' , 72*-15', gotowanie 10' zawrócenie dekoktu i mam 62*

po 20' kolejna dekokcja

Dekokt 2: ->72*-10', gotowanie 20', zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73*

73*-71* - 50'

72*->76*

76* - 15'

 

Wysładzanie:

ok.15 L wody o temp 75C do uzyskania 24 L - 11 Blg

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 20 L ( odlałem wcześniej 1,5l na starter)

Burzliwa - 14dni ?temp.10*-12* C + 1 doba na koniec w 15°C

Cicha - 23 dni ?10*-12* C

 

Brzeczka nastawna:13,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3 Blg

Brzeczka końcowa : 2,2 Blg

 

Data butelkowania:2010.04.06

Wyszło ok. 20L piwa

Refermentacja:

100g glukozy

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 13 - Sa-yo-na-ra / Fruit Beer

data warzenia 2010.03.20

 

Surowce:

słód pilzneński ? 1,8 kg

słód monachiski ? 2,4 kg

słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,2 kg

słód Caraaroma (300-400 EBC)? 0,3 kg

słód Carafa III (1300-1500 EBC)? 0,07 kg

 

Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 15g ? 60?

Lubelski - 10g ? 10?

 

Drożdże :

Bochemian Lager (gęstwa z warki nr12)

 

Zacieranie: infuzyjne

53*-wsypane słody

53*- 10'

63*- 40'

72*- 20'

76*- 45'

 

Wysładzanie:

ok.15 L wody o temp 75C do uzyskania 24 L ? 12,5 Blg

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok 21 L

Burzliwa - 15dni ?temp.11*-12* C

Cicha - 22 dni ?12*-13* C

- dodatek do fermentacji cichej - 0,86 kg wiśni pozostałych po nalewce + 0,5 L wody

 

Brzeczka nastawna:14 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3,2 Blg

Brzeczka końcowa : 3 Blg

 

Data butelkowania:2010.05.01

Wyszło ok. 21L piwa

Refermentacja:

100g glukozy

 

Uwagi:

Piwo miało mieć w założeniach czerwoną barwę która miała pasować do dodatku owoców ? wiśni. Nic z tego nie wyszło. Barwa to ciemny bursztyn a o owocach przypomina jedynie zapach (choć i tak nie bardzo wiadomo o jakich) :) Zobaczymy jak się wszystko z czasem ułoży...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 14 - Windrose / Viena Lager

data warzenia 2011.02.05

 

Surowce:

słód pilzneński ? 2,0 kg

słód monachijski ? 2,0 kg

słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,4 kg

 

 

Chmielenie ? 70? : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem

Chmiele :

Marynka ? 35g ? 60?

Lubelski - 15g ? 5?

 

Drożdże :

German Lager (White Labs #WLP830) gęstwa od Admiro, dzięki Andrzej :)

 

Zacieranie: infuzyjne

67*-wsypane słody

62*- 25'

72*- 40'

76*- 15'

 

Wysładzanie:

ok.12,5 L wody o temp 75C do uzyskania 23 L ? 13 Blg

 

Fermentacja:

 

Brzeczka nastawna przed korektą gęstości: 14 Blg

+ 1,5 L wody

Brzeczka nastawna po korekcie gęstości: 13 Blg

 

objętość początkowa ok 21 L

 

Burzliwa - 16dni ?temp.10*-12* C

Cicha - 30 dni ?7*-8* C

 

Brzeczka nastawna:13 Blg

Brzeczka po burzliwej: 3,5 Blg

Brzeczka końcowa : 3,2 Blg

 

Data butelkowania:2011.03.21

Wyszło ok. 21L piwa

Refermentacja:

110g glukozy

 

Uwagi:

Nareszcie :D :D :D . Pierwsze piwo po prawie rocznej przerwie i co najważniejsze są już plany na kolejne warki.

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 15 - Krzakomiąch / Porter Bałtycki

data warzenia 2011.02.26

 

Piwo zajęło II miejsce w swojej kategorii podczas II Częstochowskiego Konkursu Piw Domowych Bractwa Piwnego

 

Surowce:

słód pilzneński ? 1,8 kg

słód monachijski ? 2,7 kg

słód karmelowy jasny - ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,2 kg

słód karmelowy ciemny - ( Strzegom 300-400 EBC)? 0,15 kg

słód Żywiecki palony - 0,2 kg

płatki owsiane błyskawiczne ? 0,1 kg

 

Chmielenie ? 60? :

Chmiele :

Marynka ? 20g ? 60?

Lubelski - 10g ? 15?

 

Drożdże :

German Lager (White Labs #WLP830) gęstwa

 

Zacieranie: infuzyjne

66*-wsypane słody

62*- 30'

62* -> 72*

72*- 35'

76*- 15'

 

Wysładzanie:

ok.7 L wody o temp 75C do uzyskania:

16 L ? 17,5 Blg w kotle warzelnym

oraz 1,3 L o gęstości 10,5 BLg jako rezerwa do refermentacji

 

 

Fermentacja:

Brzeczka nastawna : 19,5 Blg

objętość początkowa ok 14 L

 

Burzliwa - 23dni ?temp.8*-12* C

Cicha - 20 dni ?7*-10* C

 

Brzeczka nastawna: 19,5 Blg

Brzeczka po burzliwej: 6,5 Blg

Brzeczka końcowa : 6,0 Blg

 

Data butelkowania:2011.04.10

Wyszło ok. 13L piwa

Refermentacja:

65g glukozy

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 16 - Żytomir / Żytnie / Roggenbier

data warzenia 2011.04.09

 

Surowce:

słód żytni - 2,5 kg

słód pilzneński - 1,2 kg

słód monachijski - 0,1 kg

słód karmelowy jasny ( Strzegom 80-150 EBC)? 0,4 kg

słód palony z Żywca- 0,1 kg

 

Chmielenie - 60'

Chmiele :

Lubelski - 30g - 60'

 

Drożdże :

3068 Weihenstephan - starter ok. 900 ml

 

Zacieranie: dekokcyjne

12L wody 47C + słód żytni->46C÷45C- 15',

dodałem reszta słodów+ 9Lwody 98C

od razu odebrałem 8L do dekokcji -

72*-15', gotowanie 10'

zawróciłem, dodałem 2L wody 98* i jeszcze dodatkowo podgrzałem do 72C,

(czyli 64* ~ 70' )

dodałem słód żywiecki palony

72*-20?

-> 79C - filtracja

 

Wysładzanie:

ok.9 L wody o temp 85 C do uzyskania

22 L -12 Blg przed chmieleniem

oraz 3L - 9 Blg jako rezerwa do refermentacji

 

Fermentacja:

objętość początkowa ok -18 L - 13,8 Blg

 

Burzliwa - 10 dni temp.18*-19* C

Ponieważ odfermentowało tylko do 5,5 °Blg zrobiłem fermentację cichą

Cicha - 7 dni 19*-20* C

 

Brzeczka nastawna: 13,8 Blg

Brzeczka po burzliwej: 5,5 Blg

Brzeczka końcowa : 5,5 Blg

 

Refermentacja:

2,5 L rezerwy o gęstości 9 °Blg + 30g glukozy + 0,5L wody, co łącznie dało objętość 3 L -wg. kalkulatora jkocurka

 

Data butelkowania:2011.04.27

Wyszło ok. 19L piwa

 

Kilka wniosków z warzenia Żytomira:

Sporo odeszło brzeczki z powodu glutowatych osadów po schłodzeniu brzeczki.

Objętość początkowa jest sprawą niejasną ponieważ miałem chyba źle naniesioną podziałkę :D w każdym razie na cichej było 16 L piwa.

Edited by pioturek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.