Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Szukam ciekawego piwa deserowego, słodkiego ze smakami i aromatami kokosa, wanilii

I wymyśliłem coś takiego :) co myślicie ?

 

Zasyp:

  • Słód pszeniczny ciemny 14-18 EBC Weyermann - 3 kg
  • Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann - 2 kg
  • Słód Carawheat 100-130 EBC Weyermann - 300 g
  • Słód Carafa typ I 800-1000 EBC Weyermann - 300 g
  • Palone ziarna pszenicy 900-1200 EBC Weyermann - 200 g
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg

Zacieranie:
 

Do 12 l. wody podgrzanej do temp. ok. 47°C wsypać śrutę ziarna jasnego i płatki owsiane
  • 45°C - 15 min
  • 52°C - 15 min
dodać 7 l. gorącej wody (ok 80°C, podgrzać do 62°C)
  • 62°C - 30 min
  • 72°C - 30 min
Jak próba jodowa da wynik negatywny, dodać śrutę ziarna ciemnego i po następnych 10 min. podgrzać do temp. 76°C i filtrować. 

Gotowanie:
 
Zebrać 25 - 27 litrów filtratu i gotować 90 minut
 
W 10 minucie gotowania dodać:
  • 30 g chmielu goryczkowy Marynka
W 60 minucie gotowania dodać:
  • 30 g chmiel aromatyczny Lubelski
  • 1,5 kg laktozy
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/3 laski wanilii

Drożdże:

  • Fermentis Safbrew TM WB-06

Fermentacja:

  • Burzliwa: w 17°C
  • Cicha: 7 dni z dodatkiem 150 g wiórków kokosowych i 2/3 laski wanilii
     

Co myślicie przepis ma ręce i nogi ? :D

Edytowane przez dansign
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1,5 kg laktozy 100 g wiórków kokosowych 1/3 laski wanilii

Kiedyś próbowałem uwarzyć coś na kształt z tej strony https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=16779.0

 

Kokosu nie było :(

 

Z wanilią też kombinowałem i przy 2 laskach na 7,5l RIS'a poległa :(

 

Moje wnioski są takie, że smak i aromaty wanilii i kokosu są bardzo delikatne, a zwłaszcza ulotne.

Przy tych ilościach słodów palonych, które przewidujesz to ilości kokosu i wanilii można uznać za homeopatyczne.

 

No, ale z laktozą to z lekka poszalałeś. Myślę, że na standardową warkę to 0,5-0,75 kg laktozy to wartości graniczne.

No i nie licz na słodkość z laktozy, ona raczej "słodka" nie jest (kwestia percepcji).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już to wanilia ale burbońska, co do kokosa to amerykanie polecają go opiekanego wrzucac na cicha. Nie lepiej zrobić coś ciemnego z czekolada i wanilia lub kokosem bo oba w pszenicy to moze byc ciezkie do picia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza tym wybrałeś bardzie kiepskie drożdże do piwa deserowego ;)

 

edit:

Piłeś w ogóle Risa na drożdżach weizenowych, odpowiada Ci to połączenie?

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WB zejdą nisko piwo będzie wytrawne, fenole dodatkowo mogą przyczynić się do szorstkiego finiszu, będzie estrowo, estry mogą dominować nad cechami od słodu. No i ogólnie profil będzie zawsze w jakimś stopniu weizenowy czyli banan+goździk.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jakieś belgijskie? :) Ale one dadzą sporo innych, charakterystycznych smaczków.

Można też obrać nieco prostszy kurs - myślałeś o S-04? One powinny pozostawić nieco więcej pełni w piwie, bo zwykle nie odfermentowują zbyt mocno. Ale raczej goździków i bananów nie dadzą. Jeżeli na tym Ci zależy, to może lepiej zerknąć w stronę stylu Weizenbock?

 

Co do wanilii, to polecam popatrzeć w stronę ekstraktu z wanilii - w kuchni można nim łatwo wykręcić sporo mocniejszy aromat niż za pomocą laski. Zakładam, że w piwie będzie podobnie. Fakt, taki naturalny, sklepowy jest dość drogi. Ale w necie jest sporo przepisów jak sobie można taki ekstrakt (a raczej macerat) zrobić z lasek wanilii moczonych x czasu np. w burbonie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.