Jump to content
mc007

Fermentum Mobile - FM10 O czym szumią wierzby

Recommended Posts

Klasyczny angielski szczep do bitterów z bogatym profilem smakowo-zapachowym. Produkcja estrów na wysokim poziomie.


Szczep polecany do piw w stylach: Standard Bitter, Special Bitter, Extra Special Bitter, Premium Bitter, Brown Porter, English Pale Ale.


  • Typ fermentacji: górna
  • Zakres temperatur fermentacji: 18-22°C
  • Stopień odfermentowania: 73-80%
  • Flokulacja: niska
  • Tolerancja alkoholu w piwie: 9% ABV

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 piwa mi już odfermentowały na tych drożdżach, obydwie 10blg zeszły do ok 1,3 blg.

4 dni fermentacji w 17°C-18°C, potem podwyższenie do 20-22°C.

 

Bardzo przyjemny, angielski klimat bittera :)

Zobaczę, co pokażą w piwach trochę mocniejszych.

 

Zastanawiam się, czy warto zrobić na nich Polskie Ale - fermentację przeprowadziłbym w 14- 15°C - może wtedy dały by neutralny profil?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zastanawiam się, czy warto zrobić na nich Polskie Ale - fermentację przeprowadziłbym w 14- 15°C - może wtedy dały by neutralny profil?

 

Albo kupę masła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Albo kupę masła.

 

Jest taka możliwość :)  Jeszcze mam trochę na zastanowienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem wczoraj Bittera na tych drożdżach. Baaardzo estrowy. Przykrył cały aromat chmielu i pachnie jak kwiaciarnia. Fermentowane w 18 - 18 C.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Chyba drożdże nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Nikt nie uwarzył więcej z sukcesem na nich? Za dużo estrów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba drożdże nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Nikt nie uwarzył więcej z sukcesem na nich? Za dużo estrów?

 

Warzyłem na nich i średnie są jak na angielskie drożdże. Piwa się długo układają, Brown Porter wyszedł nijaki. Produkują trochę aldehydu jak to angliki, estry na średnim poziomie, bez szału. W APA (bo tak wypadło) dały mi multiwitaminę w połączeniu z Citrą i Ahtanum, które w czystszym piwie w życiu tego mi nie dały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A robiłeś  porównania na tych samych chmielu (ta sama paczka) i rożnych drożdżach ?.

 

Tak robiłem wcześniej American Brown Ale na tych chmielach, z tej samej paczki. Wrzucałem w nim Citrę do kega 50 g na cichą i nie stwierdziłem multiwitaminy. Więc raczej podejrzewam połączenie estrów z chmielem co podbiło go do tej multiwitaminy. Citry i Ahtanum z tej serii używam już od dawna i nie w pierwszym piwie - zrobiłem sobie zapasik bo bardzo lubię te chmiele.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Uwarzyłem krótką serię piw na tych drożdżach, podzielę się wnioskami.

Piwa jakie uwarzyłem: Standard Bitter, Porter, Tea Pale Ale, Barley Wine.

  1. Standard bitter 10 Blg- pierwsza warka niemniej kręciłem drożdże na starterze. Czas fermentacji 10 dni (bez przelewania), temperatura 18°C, podnoszona do 20°C. Zasyp pale ale, 7,5% karmelowego, melasa trzcinowa 2,5%, zacierane w 68°C. Chmielone Fuggle. Początkowo chmiel dominował piwo cytrusowo-żywicznym aromatem, po jakichś dwóch tygodniach piwo zharmonizowało się i głosu doszły znakomite estry od drożdży (plus ciasteczka ze słodu). Estry w postaci moreli, gruszki, melona - takie "żółte owoce". Odfermentowanie piwa na poziomie 68% (płytkie), moim zdaniem wynika z faktu, że to pierwsza warka zadana ze statera. Piwo gładkie, CO2 na poziomie 1,7v/v, pełne, ale orzeźwiające, znakomite piwo sesyjne.
  2. Porter 13 blg - zadane gęstwą z Bittera. Fermentowało 19 dni (po 13 dniach odfermentowanie było wyższe o 4 punkty procentowe od ostatecznego, podniosłem do 22°C), temperatura fermentacji 18°C, odfermentowanie 66% -  znowu płytkie, tym razem zrzucam na karb użycia sporej ilości słodów specjalnych: karmelowy 7%, czekoladowy 4%, brown (własnej roboty) 15%, melasa trzcinowa 7%. Piwo smaczne, trochę za bardzo palone jak na portera i lekko kwaskowe (pierwszy raz własnoręcznie palony słód brown raczej jest winny + oczywiście wszystkie inne słody palone, jak to w stoutach, porterach). Drożdże oczywiście nie miały tutaj zbyt wiele do powiedzenia, na pierwszy plan wysunęła się melasa.
  3. Pale Ale(Tea) 14,3 blg - gęstwa z portera. Fermentacja trwała 19 dni, start fermentacji w 17°C, po 4 dniach podniesiona do 20°C. Odfermentowanie na poziomie 75% - osiągnięte temperaturą zacierania 66-65°C, prostym zasypem: i 3% dodatkiem cukru do kotła. Piwo szalenie orzeźwiające, lekko cierpkie od herbaty (Herbata czarna Vietnam Golden Tippy organiczna), chmielone na zimno EKG. Aromat to połączenie kwiatowości-miodowości herbaty, żywiczne nuty EKG i znowu genialne nuty pochodzące drożdży, melon, brzoskwinia. Jedno z moich lepszych piw, bardzo kompleksowe.
  4. Barley Wine 22 blg - fermentowało 25 dni, w temperaturze 17°C, podniesione do 18°C. Odfermentowanie 78%, zacierane w 65°C i dodatek 4% cukru, reszta to pale ale i 3% kombinacja słodów karmelowych. Piwo próbowane po 3 tygodniach od butelkowania nagazowało się na dobrym poziomie (cukier na 1,8 v/v CO2), alkohol tylko rozgrzewa przełyk, nie czuć go w aromacie. Generalnie piwo porządne ale potrzebuje czasu żeby wydobyć kompleksowość - liczę na przemianę aktualnie występujących estrów owocowych w aromaty suszonych owoców.

Podsumowując drożdże nadają się do całej gamy piw brytyjskich (od lekkich sesyjnych do deserowego BW), dają ciekawe estry, idące w żółte owoce. Lekkie piwa są gładkie i niepuste, zaś przy odpowiednim sterowaniu można uzyskać dobre odfermenowanie nawet przy piwach 22+ Blg, dając piwo deserowe o pełnej, gładkiej teksturze, bez zbytniej słodyczy. Nie zanotowałem żadnych przegazowań. Generalnie polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.