Jump to content
Sign in to follow this  
maku13

Jak poprawnie zrobić starter z drożdży płynnych?

Recommended Posts

Po raz pierwszy mam zamiar zrobić starter z drożdży płynnych WYEAST.

Nasunęły mi się takie pytania:

 

1. Czy dokładnie stosujecie się do zaleceń zawartych w opisie? http://www.browamator.pl/zdjecia/1/4/9/2241_wyeast_uzytkowanie_TXT.txt

2. Czy można zrobić starter w mniejszej niż 1 litr objętości? Przed świętami jak wsadzę taki 1l słój do lodówki to mnie żona zabije :D

3. Jaki najlepiej słój zastosować, może butlę z Dr. Wita?

4. Sterylność tutaj to podstawa. Gotować słoik, czy można np. sterylizować OXI ONE.

5. Jak to potem zakorkować? Folią alu? W sumie będzie to fermentować, więc CO2 musi jakoś wylecieć :)

 

Sorry, za lamerskie pytania, ale wolę się upewnić...

Dzięki za podpowiedzi :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. NIE

2. Myślę, że tak 0,5-0,7 l

3. Ja stosuję zwykły słoik (można butelkę, jest wąska)

4. Myję słoik płynem z gorącą wodą, potem wlewam do małego garka 1 l wody zagotowuję. Wsypuję łyżkę OXI do gotującej się wody nakładam pokrywkę z przewierconymi otworami i nakładam słoik na otwory OXI+gorąca para zawsze były wystarczające, tak odkażam butelki tylko na otwory mocuję lejek żeby założyć butelkę na niego. Trzeba uważać bo po 1 minucie można się nieźle sparzyć tak się nagrzewa i trzeba przesz ręcznik ściągać.

5 nakładam folie aluminiową i zakładam gumką recepturką albo owijam taśmą papierową.

 

Ostatnio jak robiłem rozgniotłem tylko jedną saszetkę z pożywką z dwóch(zobaczyłem potem) trzymałem pod lampką nocną z termometrem tak żeby było 27-28 °C( stała temp. bez doglądania) nie napęczniała do końca wlałem do 1 l brzeczki i trzymałem nad grzejnikiem w około 24°C starter nie wykazywał oznak życia tak jak suche drożdże po 18 godzinach wlałem go do brzeczki o temp 18 °C po 8 godz była piękna piana, to był lager, wiec schłodziłem go do odpowiedniej potem temp.

Podobno nawet nie jest konieczne robienie starterów dla piw górnej fermentacji i słabszych piw, ale ja robiłem dla świętego spokoju. Miałem wysokie °Blg i to był lager dlatego zrobiłem.

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie rozumiem po co wylewać płyn znad osadu? Jak robiłem startery do miodu pitnego, nigdy nie zlewałem płynu znad osadu ;D Wiem, że to zupełnie inne trunki itd... ale czy coś może pójść nie tak jeśli zmieszam drożdże z płynem i wleje do brzeczki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja nie rozumiem po co wylewać płyn znad osadu? Jak robiłem startery do miodu pitnego, nigdy nie zlewałem płynu znad osadu ;D Wiem, że to zupełnie inne trunki itd... ale czy coś może pójść nie tak jeśli zmieszam drożdże z płynem i wleje do brzeczki?

Zdania są podzielone, jedni twierdzą, że brzeczka ze startera jest niesmaczna i może wpływać na smak piwa, inny, że lać całość bo w brzeczce jest masa drożdży.

 

Za mało zrobiłem, żeby mieć własne zdanie ale leję całość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jeśli starter jest robiony na mieszadle magnetycznym to płyn znad osadów jest paskudny. Natomiast tradycyjny starter jest powiedziałbym zjadliwy. Tak czy inaczej jeśli robię blisko 2 litrowe startery (moje mieszadło magnetyczne szlag trafił) na 20 litrów brzeczki, to niestety ale to jest 10% objętości i może już mieć znaczący wpływ na piwo końcowe. Ale do tego potrzeba jest 1 dzień więcej, bo trzeba całość schłodzić i dać czas drożdżom na opadnięcie na dno, zlać płyn znad osadu i dać czas na powolne ogrzanie się drożdży do temperatury fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Makaron chyba wyczerpałeś temat :D Po namyślę, zrobię starter jak do miodu: użyję butelkę po dużym Kubusiu - napełnię ją do połowy brzeczką nakryje wyparzoną zakrętką i powinno być dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo fajny i łatwe w użyciu do tych celów są kolby Erlenmeyera. Warto zainwestować w coś takiego, bo ułatwia życie. Kolbę można postawiź na palniku i gotować w niej brzeczkę. Wszystko ładnie się sterylizuje wraz z folią aluminową.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkło najlepiej sterylizować w piekarniku np. przy okazji robienia chleba

A jak ktoś nie robi chleba to czy wystarczy standardowe 180C przez 30 minut jak do butelek. Głupio jest też włączać piekarnik dla jednej butelki 750ml... Myślałem, że wyparzenie wrzątkiem wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

[Myślałem, że wyparzenie wrzątkiem wystarczy.

dla pewności wsyp łyżeczkę NaOH do wody i masz 100% pewność :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu wlałem zaktywowany (napęczniały ) propagator Munich Lager do brzeczki i buzuje aż miło :D

 

Żadnych starterów :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Szkło najlepiej sterylizować w piekarniku np. przy okazji robienia chleba

A jak ktoś nie robi chleba to czy wystarczy standardowe 180C przez 30 minut jak do butelek. Głupio jest też włączać piekarnik dla jednej butelki 750ml... Myślałem, że wyparzenie wrzątkiem wystarczy.

Jeżeli stater robisz z całej saszetki i zamieszasz zużyć na drugi dzień możesz nieco mniej przejmować się sterylnością.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po prostu wlałem zaktywowany (napęczniały ) propagator Munich Lager do brzeczki i buzuje aż miło :D

 

Żadnych starterów :D

Nie wiem czy posłuchałeś mojej rady, czy doszedłeś do tego sam.

Ja również nie robię żadnych starterów. Napęczniało to do brzeczki i niech pracują dla nas. Drożdże oczywiście.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po prostu wlałem zaktywowany (napęczniały ) propagator Munich Lager do brzeczki i buzuje aż miło :D

 

Żadnych starterów :D

Nie wiem czy posłuchałeś mojej rady' date=' czy doszedłeś do tego sam.

Ja również nie robię żadnych starterów. Napęczniało to do brzeczki i niech pracują dla nas. Drożdże oczywiście.[/quote']

Tylko, że w takim wypadku nie mamy pewności, że piwo odfermentuje jak powinno. I czy nie będzie miało zbyt estrowego profilu. Zdrowy mocny starter nam to gwarantuje. Jak również wyższe ryzyko zakażenia jakąś bakterią.

 

Szkoda, że aktywatory nie sa tak popularne i łatwo dostępne przynajmniej dla mnie).

 

Edit:

A no i z jednej paczki można przygotować dwa może i nawet trzy litrowe startery. Które można przechowywać w lodówce, jako zabezpieczenie w razie wpadki, nawet 4 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po prostu wlałem zaktywowany (napęczniały ) propagator Munich Lager do brzeczki i buzuje aż miło :D

 

Żadnych starterów :D

Nie wiem czy posłuchałeś mojej rady' date=' czy doszedłeś do tego sam.[/b']

Ja również nie robię żadnych starterów. Napęczniało to do brzeczki i niech pracują dla nas. Drożdże oczywiście.

Posłuchałem rady Twojej i Dori :)

 

Jak na razie wszystko jest w najlepszym porządku :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W nocy został uwarzony Weizenbock 20°Blg (27l) zadane Wyeast 3056 Bavarian Wheat bez startera. Saszetka była bardzo napęczniała. Po 9 godzinach cisza, nie widać żadnej aktywności na powierzchni brzeczki. Temperatura 19,5 °C Zastanawiam się, czy nie lepiej było zrobić starter w końcu to 20 °Blg...

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

No trochę mocne piwo. Drożdże będą musiały się nieźle namęczyć. Ja robię najpierw jakieś lżejsze piwo, a następnie jak mam naturalnie namnożone drożdże po warce to dopiero robię mocniejsze. Ostatnio u mnie Munich Lager startowały w ten sposób 2 doby. Więc cierpliwości.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites
W nocy został uwarzony Weizenbock 20°Blg (27l) zadane Wyeast 3056 Bavarian Wheat bez startera. Saszetka była bardzo napęczniała. Po 9 godzinach cisza, nie widać żadnej aktywności na powierzchni brzeczki. Temperatura 19,5 °C Zastanawiam się, czy nie lepiej było zrobić starter w końcu to 20 °Blg...

Jak myślicie, ile będzie startowało? Czy w ogóle startną, lub po jakim czasie zacząć myśleć o nowej porcji drożdży. Mam gęstwę, tyle że WB-06 Temperatura 18°C Przeniosłem do cieplejszego miejsca, żeby ułatwić im sprawę. Jak wzrośnie do 20°C to może będzie im łatwiej. Ostatni raz robię bez startera :beer:

Najpierw problem przy wysładzaniu, a teraz drożdże jakaś klątwa przy tej warce...

Edited by vettis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejny dowód na to, że w piwowarstwie trzeba być cierpliwym i dać czas naturze na działanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże ruszyły po 30 godzinach. Na powierzchni ładna żółtawa piana ;)

U mnie jedne dolniaki (chyba S-23) startowały prawie 80 godz. (słownie osiemdziesiąt) :beer:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dosiego Roku :)

Miałem dzisiaj uwarzyć pszenicę, ale bal sylwestrowy był na tyle huczny, że jedynie z nudów przetłumaczyłem instrukcję z drożdży Wyeast :)

Może się komuś przyda, jeśli nie to wykasuję...

 

PROPAGATOR zawiera 25 miliardów komórek czystych drożdży, plus wewnętrzną odżywkę. PROPAGATOR jest tak zaprojektowany, żeby drożdże rozmnożyły się w 2-litrowym starterze, przed dodaniem do 19 litrów brzeczki.

Aby zrobić starter, zastosuj się do poniższej instrukcji.

Dodatkowe kroki rozmnażania drożdży mogą być wymagane w przypadku wysokiej gęstości brzeczki lub dla niskich temperatur fermentacji.

SMACK-PACK SYSTEM pozwala na rozpoczęcie metabolizmu drożdży, zapewniając, że drożdże gotowe do rozmnażania, będą zdrowe. Nie jest konieczne, aby paczka całkowicie spuchła przed użyciem.

INSTRUKCJA

1. Aby aktywować, należy namierzyć i przesunąć wewnętrzną torebkę do rogu, położyć na ręce ten obszar i stanowczo klepnąć, żeby rozbić paczkę z odżywką wewnątrz opakowania. Należy upewnić się, że jest rozbita.

2. Wstrząsnąć paczką, aby rozprowadzić odżywkę.

3. Pozwolić paczce na puchnięcie przez 3 godziny lub więcej w temperaturze od 21-24 stopni C.

4. Odpowiednio wyczyścić paczkę przed otwarciem (zdezynfekuj).

5. Dobrze wstrząśnij, otwórz i wlej PROPAGATOR do 2 litrów dobrze natlenionego startera w 21 st. C*

* jak zrobić starter

- Dodaj 200g suchego ekstraktu słodowego do 2 litrów wody

- gotuj przez 10 minut

- schłódź, natleń i wlej do wysterylizowanego słoika lub termosu z luźnym wiekiem lub przykrywką z folii aluminiowej

6. Niech starter dojrzeje w temperaturze 21-24 st. C przez 24-48 godzin.

7. Starter jest gotowy do wlania do 19 litrów dobrze natlenionej brzeczki w temp. 21 st. C. Utrzymuj temperaturę póki fermentacja nie jest oczywista, przez pojawienie się bąbelków CO2, bulgocącą rurkę lub pianę na wierzchu brzeczki.

8. Dostosuj do pożądanej temperatury fermentacji.

 

? Najlepiej użyć przed upływem 6 miesięcy od daty produkcji i przechowywać w temp. 1-4 st. C, starsze drożdże mogą aktywować się przez dłuższy okres.

Mam też nadzieję, że nie narobiłem błędów :) :)

Edited by maku13

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dosiego Roku :)

Miałem dzisiaj uwarzyć pszenicę, ale bal sylwestrowy był na tyle huczny, że jedynie z nudów przetłumaczyłem instrukcję z drożdży Wyeast :)

Może się komuś przyda, jeśli nie to wykasuję...

Taka instrukcja przydałaby się w wiki dla nieznających języka, być może odnośnik w opisie drożdży Wyeast'a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.