Jump to content
josh.kowalski

Espresso IPA - prośba o ocenę receptury

Recommended Posts

Witam,

Czas rozpocząć sezon. Marzy mi się esspresso ipa. Jasne wytrawne piwo, z aromatem chmielu i kawy. Taką recepturę sobie ułożyłem:

 

Pal Ale - 5 kg

Carapils - 0,4 kg

Jasny monachijski - 0,25 kg

 

cukier biały - 0,4 kg na koniec gotowania

 

chmielenie - 

warrior 50 g - 60'

palisade 25 g - 0'

equinox 25 g - 0'

 

na zimno palisade 25 g i equinox 25 g

 

no i na jakieś dwa ostatnie dnia świeżo zmielona kawa. i tutaj pytanie ile? nie chce żeby przykryła amerykańce, ale też żeby była wyczuwalna. I jaka polecacie? Chce wybrać taką, która nie byłaby zbyt kwaśna. 

 

Z góry dzięki za wszystkie opinie. 

P.S.

nie szkoda mi amerykańca na goryczkę ;p

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

amerykaniec na goryczkę ok,ale ogólnie z kawą źle mi się komponują 

na dwa dni jak ma być mielona to myślę że 50g będzie ok ,zależy kto czego oczekuje 

kwas z kawy na zimno raczej słabo przechodzi ,ostatnio używałem kawy Harmonia Kenia ,a to dlatego bo od jakiegoś czasu w domu tylko tej używam 

jeśli sam będziesz mielił to staraj się jak najgrubiej na 4 jak wiesz o co chodzi :) albo rozgnieć w moździerzu rozgnieść 

jeśli cała by miała być to z 200-250g,jeśli mowa o 20-22L

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciemne z kawą to o.k. ale jasne? Albo amerykańce albo kawa.

 Nie przesadzałbym... Jest na rynku takie piwo (Bed & Breakfast z De Molen) i moim zdaniem jest bardzo ciekawe.

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

...czy wpływa to na aromat?

 

No właśnie o to chodzi w chmieleniu na zimno :)

Niektórzy dodają na 5 dni przed rozlewem , inni 2-3. Ja ostatnio dałem na 3 dni przed i aromat...obiecujący chociaż nie sypnąłem łopaty ;P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

...czy wpływa to na aromat?

No właśnie o to chodzi w chmieleniu na zimno :)

Niektórzy dodają na 5 dni przed rozlewem , inni 2-3. Ja ostatnio dałem na 3 dni przed i aromat...obiecujący chociaż nie sypnąłem łopaty ;P

 

W takim wypadku 50 g na zimno nie będzie za mało? może dać chociaż z 75? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

...czy wpływa to na aromat?

 

No właśnie o to chodzi w chmieleniu na zimno :)

Niektórzy dodają na 5 dni przed rozlewem , inni 2-3. Ja ostatnio dałem na 3 dni przed i aromat...obiecujący chociaż nie sypnąłem łopaty ;P

W takim wypadku 50 g na zimno nie będzie za mało? może dać chociaż z 75?

Im więcej chmielu tym mniej kawy w aromacie.

Ano, właśnie... Nie mam wielkiego doświadczenia (tylko 1 piwo z kawą) ale żeby był i chmiel i kawa dałbym nie więcej niż 50 ale eksperymentuj-dodaj ile uważasz. Robisz w końcu dla siebie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@jerzdna 

właśnie się zacząłem zastanawiać, czy na cichą nie podzielić tego na dwa wiadra i jedno bardziej na chmielić, a drugie mniej. Albo do jednego dać zmielona kawę, a do drugiego ziarnistą. 

Czemu nie :) Jest to słuszna koncepcja ;)

Tylko nie zapomnij podzielić się na forum wynikami eksperymentu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.piwo.org/topic/16270-kordas-warzy/page-4?do=findComment&comment=364852

Tak zrobiłem i jestem zadowolony, przy czym niestety chyba przekombinowałem na konkurs i dodałem do butelek, które poleciały do Warszawy jeszcze po 3 ziarenka kawy i jest mocniej wyczuwalna. Miałem małą degustację po kilku dniach i wtedy balans był świetny, ale ziarna kawy były jeszcze lekko kawowe, więc może być zbyt kawowe... chociaż butelka z ziarnami kawy została lepiej oceniona przez próbujących.

 

Jak dla mnie to olej mieloną kawę, rzuć całe ziarna. I tak oddadzą cały aromat (kilka razy próbowałem ziaren kawy po dodaniu do piwa, po niecałym tygodniu smakują jak papier), a mniej problemów przy rozlewie.

Do APA jak dla mnie dobra ilość do ok 100-130g kawy jasnopalonej, jest delikatniejsza w aromacie, ale w smaku czuć ją w miarę wyraźnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.