Jump to content
Sign in to follow this  
ZIC

Termometr w kegu - garze zaciernym

Recommended Posts

Drogą umowy sprzedaży wszedłem w posiadanie dwóch kegów 50L (docelowo chyba będą trzy). Zaczęło się przerabianie ich na gary i tu pojawiła się wątpliwość. Jak zamontować (na stałe lub nie) termometry? Pierwszy problem - jakie, drugi - w jaki sposób? Nie mam pomysłu jak odizolować sondę termometru żeby nie mierzyła mi temperatury gara zamiast zawartości itd. Jakie macie doświadczenia i rozwiązania w tym zakresie. Tylko błagam nie piszcie tym językiem "technicznych kosmitów", bo jak sobie poczytałem (nota bene na tym forum) o "histerezach itp.", to wpadłem w panikę i zwątpienie co do celowości długoletniej edukacji. Piszcie jak dla humanisty :D.

Na co jeszcze mam zwrócić uwagę, żeby nie powielać Waszych błędów?

Edited by ZIC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak planujesz mieszać ręcznie - to można przyczepić do łyżki a nawet wrzucić sonde luzem do gara, jak chcesz mieszadło - to zależy od konstrukcji. Poszperaj w tematach o budowie własnego "browaru" na forum, pewnie znajdziesz dużo sugestii.

 

O tym jakiego termometru użyć też już wylano tu setki porad. Każdy lubi coś innego - zwykły z cieczą, kupiony elektroniczny czy wreszcie zmontowany własnoręcznie. Jak ktoś lubi pobawić się elektroniką, może kupić miernik uniwersalny z pomiarem temperatury. Ceny takich zaczynają się od ~60 zł. Miernik przyda się wtedy też w wielu innych zastosowaniach. Dobrze tylko upewnić się czy w zestawie jest odpowiednia sonda wpasowana w zakres który nas interesuje.

 

Ja mam dostęp do wszystkich w/w metod i pozostaje przy klasycznym termometrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak ktoś lubi pobawić się elektroniką, może kupić miernik uniwersalny z pomiarem temperatury. Ceny takich zaczynają się od ~60 zł.

Można kupić już za 36,10zł z przesyłką:

http://www.laro.com.pl/index.php5/sklep/mierni/1873

Sonda jest w zestawie.

 

Ja w/w miernik używam zamiennie ze zwykłym analogowym termometrem (chyba alkoholowym) z BA.

A tak przy okazji pytanie dot. termopar: czy długotrwale moczenie w brzeczce nie wpływa na ich żywotność/dokładność? Bo właściwie to pomiar trwa chwilę i potem wyjmuję sondę. A gdyby tak ją w garze zamontować na stałe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śmiało można zamontować na stałe, żadna termopara, czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje rozwiązanie nie jest może tanie, ale sprawuje się bardzo dobrze.

Zacieram w garnku "z lidla" czyli garnku do pasteryzacji z grzałką 1800W.

 

Zastosowałem taki czujnik temperatury http://thermoplus.pl/katalog/czujniki-temperatury/uniwersalne/ptc-g.html

Jest to jedyny taki krótki czujnik z możliwością zamontowania w garze na stałe. Musze przyznać że nie przeszadza w mieszaniu zacieru.

 

Ponieważ podgrzewacz jest elektryczny można zastosować regulator:

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/podstawowe-1/esm-3710.html

Niestety moc maksymalna to 2000W... Nie wiem jak chcesz podgrzewać zacier.

 

Temperatura mierzona jest dość dokładnie, w każdym razie wystarczająco, zakres dla tego czujnika to -50 do 150 °C.

Jeśli chcesz tylko miernik to chyba najtańszy jest taki: http://thermoplus.pl/katalog/mierniki/podstawowe.html

 

Można tez zaszaleć i skompletować sobie lepszą automatykę np. na dwie czujki + programator :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o montaż na stałe, bowiem mam zamiar także używać mieszadła. Konstrukcja od podstaw "urządzenia do pomiaru" nie wchodzi w grę, to mnie z pewnością przerośnie. Myślałem, że ktoś używa już takich termometrów i mi wskaże model i sposób montażu. Rodzaj obojętny elektroniczny czy "mechaniczny" bez różnicy - oby trwały.

Share this post


Link to post
Share on other sites
żadna termopara, czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.

To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok?

Share this post


Link to post
Share on other sites
żadna termopara' date=' czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.[/quote']

To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok?

Pehametr to inaczej woltomierz. Mierzy różnicę potencjałów pomiędzy elektrodą wzorcową i badanym roztworem. W sondzie wzorcowej jest chlorek srebra.

Share this post


Link to post
Share on other sites
żadna termopara' date=' czujnik PT, termistor, czy inny czujnik, czy układ, nie zużywa się w trakcie pomiaru.[/quote']

To co jest używane w pH metrach, skoro zużywa się w rok?

Nie znam działania pH metru, i nie wiem czemu tam sonda się zużywa. Pisałem o wszelakich czujnikach do termometrów, co do ich trwałości jestem absolutnie pewien.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.