Jump to content

Pierwszy Witbier


joe
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich chcialbym skonsultowac recepture na Wita znalazlem w necie ale chmieli w moim sklepie nie bylo wiec troche pokombinowalem

Wielkość warki - 22 litry, gęstość początkowa 12,1 blg,
Skład:
słód pilzneński - 2,0 kg
słód pszeniczny - 1,0 kg
płatki pszenne - 1,7 kg 
płatki owsiane - 0,2 kg
słód zakwaszający - 0,1 kg
chmiele:
Triskel 3,9 % - 15 gr
Cascade - 17 gr
Southern Cross 13,9% - 5 gr
dodatki:
Kolendra - 15 gr
Curacao - 6 gr
skórka z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
Drożdże - breferm blanche - rehadryzacja w 100 ml wody
Zacieranie:
Płatki wcześniej skleikowane (jesli kupie blyskawiczne moge wsypac wszystko razem i zaczac od przerwy 50o C)
zasyp 50 stopni - 20'
66 stopni - 40'
72 stopnie - 15'
gotowanie:
70'
Triskel 15 gr na 60'
cascade 13 gr + 10 gr kolendry + 6 gr curacao + połowa skórek na 10'
po wyłączeniu palnika - 5 gr kolendry + 4 gr cascade + 5 gr Southern Cross + reszta skórki
Drożdże zadane w temp. 25 stopni, fermentacja w temp. 19-20 stopni.
Burzliwa - 17 dni
Cicha - brak
rozlew - 190 gr cukru

Bedzie to moja 2 warka doswiadczenie znikome ale checi wielkie ;)

Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tak na szybko:

- ilość skórki z cytryny za duża daj z połowę tego albo nawet mniej

- temp zadania drożdży za wysoka zadaj w temp poniżej 20'C

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Rozlew.

4.3g cukru na butelkę - dotychczas zrobiłem z naście piw, ale dałbym jednak trochę mniej..

 

Na pszenice jakie robiłem dawałem trochę gdzieś z 4g glukozy (z tego co pamiętam to słabiej "rajcuje" drożdże niż cukier), a piwa były mocno nagazowane, 2 warki musiałem odgazowywać.

Link to comment
Share on other sites

O znam tą recepturę  ;) Śmiało warz. 

 

 

Tak na szybko: - ilość skórki z cytryny za duża daj z połowę tego albo nawet mniej - temp zadania drożdży za wysoka zadaj w temp poniżej 20'C

Dwa razy absolutnie nie.

Brewferm blanche to ciepłolubne drożdże. 21-22'C to jest optimum ich pracy. Nie lubią ani za zimno, ani jak się za szybko zakończy fermentację. Kilka razy stosowałem te drożdże i po fermentacji, wg tego schematu nigdy nie miałem siary, co wg niektórych jest typowe dla tych drożdży. 

Co do cytryn - skórka z dwóch daje super smaczek w wicie i rześkość. 

Link to comment
Share on other sites

O znam tą recepturę  ;) Śmiało warz. 

 

 

Tak na szybko: - ilość skórki z cytryny za duża daj z połowę tego albo nawet mniej - temp zadania drożdży za wysoka zadaj w temp poniżej 20'C

Dwa razy absolutnie nie.

Brewferm blanche to ciepłolubne drożdże. 21-22'C to jest optimum ich pracy. Nie lubią ani za zimno, ani jak się za szybko zakończy fermentację. Kilka razy stosowałem te drożdże i po fermentacji, wg tego schematu nigdy nie miałem siary, co wg niektórych jest typowe dla tych drożdży. 

Co do cytryn - skórka z dwóch daje super smaczek w wicie i rześkość. 

Co do cytryny moim zdaniem za dużo ale to kwestia indywidualnego podejścia i odczucia, co do drożdży chodziło mi o to żeby nie zadawał do piwa o temp.25 i potem schładzał z drożdżami poniżej 20'C lepiej zadać w 19 i podnosić do góry no chyba że się mylę :) Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Dzieki za rady jeszcze tylko doradzcie co z tymi platkami i czy te chmiele sa ok bo glownie o nie mi chodzilo sam je pozmienialem zgodnie z arkuszem PPPP no i co z tym cukrem zmniejszyc do 3,5 czy moze do 4?

Jeszcze raz dzieki

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Chmiel może być, jest go mało i ew delikatnie podbiją ci cytrusowość i aromat w tym piwie. Płatki błyskawiczne razem do kotła. Jak piwo będzie dobrze odfermentowane to 4 g cukru na butelkę do wita jest w sam raz. Miałem to piwo kilka miesięcy z tą ilością cukru w butelkach i w żadnym momencie nie było przegazowane. Pilnuj fermentacji, nie schodź w żadnym momencie poniżej 21'C. Co do cytryn, róbta jak chceta, ja zawsze daje dwie. powodzenia. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.