Jump to content

Zbyt wysoka temperatura zadania drożdży


santa
 Share

Recommended Posts

Taka lamerska akcja :). Pomyliłem wiadra i zadałem drożdże do tego, które miało 35C. Przeżyją? Suchary West Coast. Coś mi świta, że ktoś kiedyś pisał, że drożdże i 40C przeżyją, ale nie mogę teraz tego znaleźć.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Przeżyć przeżyją, ale mogą dostać trochę małpiego rozumu jak już zaczną pracować. Jeśli fermentor stał we w miarę chłodnym miejscu i temperatura brzeczki trochę spadła zanim drożdże zaczęły pracować, to nie powinno być tragedii.

Link to comment
Share on other sites

Fermentor poleciał do lodówki na szybkie dochłodzenie. Zanim drożdże zaczęły robotę, było poniżej 20C. Zobaczymy. W każdym razie, jak się człowiek śpieszy, to się piwny diabeł cieszy ;).

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Przeżyć przeżyją

 

Przyeżyją

 

Tak, przeżyły, a fermentacja ruszyła żwawo po normalnym czasie. Póki co niepokojących zapachów nie ma.

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.