Jump to content

Charakterystyka słodów


zasada
 Share

Recommended Posts

Szukając czegoś na temat słodu Special X z BestMalz, pomyślałem, czy poza szerokim podforum Surowce, nie przydałoby się podobnie jak w przypadku drożdży i chmieli, wydzielić osobny poświecony charakterystyce słodów oraz doświadczeniom z nimi związanymi.

 

Oczywiście szczególnie słody karmelowe różnych producentów, słody specjalne ale także słody podstawowe - charakterystyki oficjalne, uwagi z zastosowania, zamienniki etc.

 

Nie wiem czy nie przesadzam, propozycję składam z pewną nieśmiałością.

Link to comment
Share on other sites

Inna sprawa czy to jest w ogóle wykonalne dla słodów. Używałem Special X w dwóch piwach, ale za cholerę nie byłbym w stanie określić co dokładnie wniósł do piwa ten konkretny słód. Bo inne słody, bo chmiele, bo drożdże...

Link to comment
Share on other sites

Zgłoście więc do administratora zapotrzebowanie i pewnie utworzy wam dział. Druga sprawa czy opisy słodów będą rzetelne, często widzę po opisach piw że ludzie różne rzeczy przypisują słodom a nie do końca jest to ich wina ;) Spróbować można jak nie wyjdzie to dział umrze :D

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Oczywiście mogę założyć daną kategorią, podobnie jak to jest w przypadków chmieli, czy bjcp, ale pytanie zasadnicze, czy to ma sens. Na czym takie zestawienie ma polegać :) Mam podobne wątpliwości jak Undeath parę postów wyżej.

Link to comment
Share on other sites

Po pierwsze do piwa sypie się kilka kilogramów słodów, kilkdziesiąt gram chmielu i kilkanaście gram drożdży. Tymczasem na forum nie ma działu o słodach.

Czy opisy słodów będą rzetelne? To jest forum, będzie różnie. W chmielach i drożdżach jest tak, że pierwszy wpis, to jest taka metryczka producenta, a potem dyskusja.

Wy jesteście starymi wyjadaczami, ja początkujący. Na razie nic nie uwarzyłem jeszcze tak od początku do końca z własnej koncepcji, choć coś mi się zaczyna pod kopułą kołatać. Nauczyłem się już jednak tyle, że receptura może być pewną wskazówką, kierunkiem, w którym się podąża. Że jak jest napisane 5kg, to mogę wrzucić 6kg i to nie spowoduje katastrofy. To może się wydawać śmieszne, ale przy pierwszej warce stresowałeo mnie to, że w którymś miejscu coś podgrzeję o parę chwil za długo, albo sypnę za wcześnie, albo za mało, czy za dużo. Także korzystając z tych receptur, zakupuję surowce i warzę jak należy. Natomiast w zasadzie (prawie) nie mam pojęcia, po co w tych recepturach jest kilka różnych słodów.

Moja koncepcja tego działu, to koncepcja początkującego. Jaki słód do jakich piw stosować, czego się spodziewać, ile sypać (w %), co będzie, jak sypnie się więcej, w jakiej temperaturze zacierać, w którym momencie sypać.

Może jak będę miał za sobą kilkanaście\kilkadziesiąt warek, to też stwierdzę, że to nie był dobry pomysł z tym działem.

A tak w ogóle to się mówi, że papier jest cierpliwy i przyjmie wszystko. Tym bardziej forum internetowe (poza ścierwem, taki żarcik hermetyczny dla wtajemniczonych ;) ). Może po prostu zrobić ten dział i sprawdzić, czy się przyjmie. Jak nie, to naciśnięcie klawisza delete, nie powinno być bardzo pracochłonne.

Link to comment
Share on other sites

Takie informacje masz np. przy kupowaniu słodu w sklepie internetowym. Często masz podany % w jakim powinnno się go użyć i co wnosi. Po co to kopiować? Moim zdaniem sztuka dla sztuki.

Link to comment
Share on other sites

Pomysł totalnie z dupy, tylko zaśmieci forum, już same opisy producentów to czysta fantastyka i chciejstwo, jeszcze  dojdzie do tego radosna twórczość forumowiczów.

 

A możesz podać, w którym dziale nie ma "radosnej twórczości forumowiczów"? Moim zdaniem to jest nieodłączna cecha każdego forum. Jak chcesz mieć treści akceptowane tylko przez siebie, to możesz sobie bloga założyć. Sądząc po odzewie, nie tylko ja uważam, że taki dział miałby sens. Poza tym nie pisz z dupy, tylko z pupy, bo to nie ładnie ;).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jaki słód do jakich piw stosować, czego się spodziewać, ile sypać (w %), co będzie, jak sypnie się więcej, w jakiej temperaturze zacierać, w którym momencie sypać.

 

to wszystko jest w dziale: receptury.

Link to comment
Share on other sites

 

Jaki słód do jakich piw stosować, czego się spodziewać, ile sypać (w %), co będzie, jak sypnie się więcej, w jakiej temperaturze zacierać, w którym momencie sypać.

 

to wszystko jest w dziale: receptury.

 

 

Ponownie napiszę: tak jak chmiele i drożdże.

Link to comment
Share on other sites

no właśnie, więc po co mnożyć byty.

Uwarzysz z 50 warek i będziesz wiedział co i jak. Na razie warz ze sprawdzonych receptur.

 

Albo.

Jeden słód, dwa chmiele, później dodaj jakiś specjalny i patrz co wyjdzie, ucz się smaków słodów itd. itd.

Link to comment
Share on other sites

Tak zaczynaliśmy 8-10 lat temu gdy nie było niczego. Sami się uczyliśmy, więc zachęcam do tego samego aby samemu eksperymentować i pogłębiać swoją wiedzę.

 

 

To ma być zabawa. Podobnie jest z gotowaniem.

Link to comment
Share on other sites

Ja doceniam i szanuję dorobek, ale to jest takie gadanie, jak babcie i dziadkowie mówią, że nam się we łbach poprzewracało, bo kiedyś to były tylko kartofle.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.