Jump to content

HERMS, RIMS a ubijanie enzymów podczas podgrzewania ?


DoktorPio
 Share

Recommended Posts

Witam

Planuje budowę kombajnu warzelniczego opartego na konstrukcji HERMS lub RIMS ale nurtuje mnie jedno pytanie.

Proszę o odpowiedz bardziej doświadczonych browarników :)

Chodzi mi o taki aspekt podczas zacierania brzeczki a mianowicie jeśli w kadzi gdzie zacieram brzeczkę podczas którejś przerwy np.53 , 63 lub 72 °C temperatura będzie mi spadać i będę chciał podgrzać zacieraną brzeczkę włączę pompę która przepchnie mi brzeczkę przez wężownice umieszczoną w zasobniku gorącej wody (herms) lub przez podgrzewacz elektryczny (rims) to wówczas przepływająca brzeczka przez wężownicę lub podgrzewacz podgrzeje się do temperatury znacznie wyższej niż w danym momencie powinna mieć zacierana brzeczka. Czy to nie spowoduje ubicie enzymów albo przeskok brzeczki do kolejnego poziomu przerwy ?

Link to comment
Share on other sites

Każdy sprzęt ma swój urok. Do tego w jakich temp zacierać żeby uzyskać odpowiedni efekt musisz dojść sam. Te temp mogą się trochę różnić od tych ogólnie przyjętych przy zacieraniu w zwykłym garnku, właśnie przez to że podgrzewamy trochę inaczej. Pewnie trochę ubijesz przy podgrzewaniu ale to pomijalne w procesie. Temperatur musisz pilnować zarówno w kadzi zaciernej jak i innych punktach zależnie od konstrukcji browaru. Ja mam pomiar przed i za wymiennikiem i oczywiście w mlt . Temperatura za wymiennikiem jest zazwyczaj o kilka stopni wyższa niż ta w mlt, oczywiście kiedy podgrzewam.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.