Jump to content

Brak piany


filippo2
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Mam problem z pianą. Robiłem IPĘ na słodach ze Strzegomia. BLG 15. Po tygodniu burzliwej i tygodniu cichej zeszło do 2 (temp 20-21 stopni). Drożdże US-05. Zadałem po 4 gramy na pół litra piwa glukozy miarką przy butelkowaniu. Po 3 tygodniach piwo całkiem dobre, jednak brak piany, w zasadzie zupełnie. Czy to nie znaczy, że przy niskim BLG końcowym należy dodać więcej glukozy/cukru na refermentację ? Czy może inny powód ??

Link to comment
Share on other sites

Jest kilka tematów o braku piany pierwszy z brzegu: http://www.piwo.org/topic/13932-brak-piany-jaka-moze-byc-przyczyna/?hl=%2Bbrak+%2Bpiany

 

A przyczyn może być kilka tu masz czynniki wymienione: http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_pianyI wiele razy było mówione, że na pianę składa się szereg czynników nie na wszystkie mamy wpływ. Postaraj się zastosować któryś z nich. Ale na początek sprawdziłbym szkło czy jest czyste do którego nalewasz, dwa to butelki czy dobrze pozbyłeś się z nich środka do dezynfekcji.

 

Od siebie dodam, że problemy z pianą mi minęły odkąd do większości piw dodaje pszeniczny słód albo garść pszenicy nie słodowanej lub owsa, wcześniej to bywało różnie raz miałem raz nie miałem, teraz też się zdarza brak piany ale w mocniejszych piwach ;)

Link to comment
Share on other sites

A czy piwo jest nagazowane?

 

Jeżeli refermentacja przebiegła pomyślnie to powinno być nagazowane, a biorąc pod uwagę fakt:

 

 

 

Zadałem po 4 gramy na pół litra piwa glukozy miarką przy butelkowaniu.

 

należy się spodziewać, że będzie całkiem porządnie nagazowane (wg kalkulatora 2,9 vol przy zakładanej temperaturze 20C) albo raczej przegazowane jak na ten styl ;)

Link to comment
Share on other sites

Od siebie dodam, że problemy z pianą mi minęły odkąd do większości piw dodaje pszeniczny słód albo garść pszenicy nie słodowanej lub owsa, wcześniej to bywało różnie raz miałem raz nie miałem, teraz też się zdarza brak piany ale w mocniejszych piwach ;)

 

Czy surowce niesłodowane powinny być do 10% zasypu ? Jeżeli użyje pszenicy i owsa na warkę gdzie zasyp jest pale ale 4kg, czy powinno to byc 0,4 kg (np 0,25kg pszenicy i 0,15kg owsa) ?. 

Link to comment
Share on other sites

 

Po nalaniu wygląda jak np jak cola?

 

Myślę że tak, podobnie. Ta lekka pianka typu "coca - cola" utrzymuje się w zasadzie cały czas podczas picia

 

Podobnie musuje? Na powierzchni delikatnie strzelają bańki CO2?

Link to comment
Share on other sites

 

 

ASadam, dnia 01 październik 2015 - 13:50, napisał: A czy piwo jest nagazowane?   Tak, trochę jest.

 

Przy dawce 4g na butelkę należałoby się spodziewać mocnego nagazowania, bardzo mocnego.

Może jednak refermentacja nie poszła jak należy? 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Po nalaniu wygląda jak np jak cola?

 

Myślę że tak, podobnie. Ta lekka pianka typu "coca - cola" utrzymuje się w zasadzie cały czas podczas picia

 

Podobnie musuje? Na powierzchni delikatnie strzelają bańki CO2?

 

 

 

Hmm, chyba nie, utrzymuje się biała pianka

Link to comment
Share on other sites

 

ASadam, dnia 01 październik 2015 - 13:50, napisał: A czy piwo jest nagazowane?   Tak, trochę jest.

 

Przy dawce 4g na butelkę należałoby się spodziewać mocnego nagazowania, bardzo mocnego.

Może jednak refermentacja nie poszła jak należy? 

 

 

A czy, może mieć na to wpływ np. glukoza która była wilgotna ? Miejsce w którym ja trzymałem mogło mieć trochę wilgoci.

Link to comment
Share on other sites

Skoro piana jakaś tam jest i ma jakąś tam trwałość a piwo jest tylko lekko nagazowane, to nie rozumiem gdzie jest problem. Refermentacja jeszcze się nie skończyła. Piwo nagazuje się do końca to i piana będzie bardziej obfita.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się do pytania. Uwarzyłem oatmeal stouta z zestawu browamatora. Dodałem do niego kawy, na koniec gotowania. Podczas chłodzenia, kawa opadła na dno (w woreczku muślinowym) i została tam do końca chłodzenia. Nagazowanie wysokie, natomiast piana coca cola. Czy to tłuszcz z kawy? Zacierałem wiele stoutów (bez kawy) i było ok, tylko tu brak piany.

Link to comment
Share on other sites

Skoro piana jakaś tam jest i ma jakąś tam trwałość a piwo jest tylko lekko nagazowane, to nie rozumiem gdzie jest problem. Refermentacja jeszcze się nie skończyła. Piwo nagazuje się do końca to i piana będzie bardziej obfita.

 

I ile to może trwać ? Piwo 3 tygodnie leżakuje. Nie było różnicy pomiędzy piwem 2 tygodniowym a 3.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę się do pytania. Uwarzyłem oatmeal stouta z zestawu browamatora. Dodałem do niego kawy, na koniec gotowania. Podczas chłodzenia, kawa opadła na dno (w woreczku muślinowym) i została tam do końca chłodzenia. Nagazowanie wysokie, natomiast piana coca cola. Czy to tłuszcz z kawy? Zacierałem wiele stoutów (bez kawy) i było ok, tylko tu brak piany.

Mam to samo w Oatmeal Stoucie (bez kawy). Piana tragiczna, znika natychmiast. Czytałem gdzieś że duży dodatek płatków owsianych może to powodować, ale nie wiem co właściwie jest przyczyną.

Link to comment
Share on other sites

Różnie, czasami tydzień, dwa spokojnie wystarczy. Bywa jednak, że i dwa, trzy miesiące. Zależy od wielu czynników. Głównie kondycja i ilość drożdży pozostałych w piwie oraz temperatura.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co piszesz, to po prostu piwo jeszcze w pełni się nie wysyciło, skoro wspominasz o tym, że pianka utrzymuje się do końca. A jak nalewasz mocno z góry, to piana zostaje czy się redukuje? Oblepia szkło?

W moich piwach brak piany, to najczęściej normalne pojawienie się jej podczas nalewania, po czym piana się "zagotowuje" i w ciągu minuty nie ma jej zupełnie - ja najczęsciej winię tutaj złe zacieranie, prawdopodobnie zacier przez sporą część czasu był w zakresie temp dla przerwy białkowej, a przy dzisiejszych słodach, to raz dwa wówczas można pozbyć się piany.

 

Odnośnie dodatku kawy, to bardzo skutecznie pozbawia ona piany, choć piłem też piwa z kawą z bardzo obfitą pianą, więc da się.

Owies w sporej ilości również skutecznie niszczy pianę w piwie, ponieważ zawiera sporo tłuszczów.

Edited by karczmarz
Link to comment
Share on other sites

 

Skoro piana jakaś tam jest i ma jakąś tam trwałość a piwo jest tylko lekko nagazowane, to nie rozumiem gdzie jest problem. Refermentacja jeszcze się nie skończyła. Piwo nagazuje się do końca to i piana będzie bardziej obfita.

 

I ile to może trwać ? Piwo 3 tygodnie leżakuje. Nie było różnicy pomiędzy piwem 2 tygodniowym a 3.

 

Różnie bywa. Mi się kiedyś ESB ze 3 miesiące gazowało.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.