Jump to content

Słód nieczynny enzymatycznie

malebranchi
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie?

I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje?

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,

--

malebranchi

Edited by malebranchi

Cześć,

Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie?

I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje?

Dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,

--

malebranchi

Każdy słód podbije Ci ekstrakt, niezależnie od tego czy jest czynny enzymatycznie.

Skrobię z takiego słodu powinny przerobić enzymy z pozostałych słodów. Karmelowe słody są w większości  całkowicie nieaktywne enzymatyczne, ale są zatarte w ziarnie, pozostaje tam jednak jakaś ilość nieprzerobionej skrobi.

W słodach palonych masz także skrobię do przerobienia. Produkuje się je z jasnych słodów, które są prażone, więc nieprzerobiona skrobia także w nim jest