malebranchi Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 (edited) Cześć, Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie? I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, -- malebranchi Edited October 1, 2015 by malebranchi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted October 1, 2015 Share Posted October 1, 2015 Cześć, Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie? I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, -- malebranchi Każdy słód podbije Ci ekstrakt, niezależnie od tego czy jest czynny enzymatycznie. Skrobię z takiego słodu powinny przerobić enzymy z pozostałych słodów. Karmelowe słody są w większości całkowicie nieaktywne enzymatyczne, ale są zatarte w ziarnie, pozostaje tam jednak jakaś ilość nieprzerobionej skrobi. W słodach palonych masz także skrobię do przerobienia. Produkuje się je z jasnych słodów, które są prażone, więc nieprzerobiona skrobia także w nim jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts