Jump to content

Słód nieczynny enzymatycznie


malebranchi
 Share

Recommended Posts

Cześć,

 

Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie?

 

I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje?

 

Dzięki za pomoc!

 

Pozdrawiam,

 

--

malebranchi

Edited by malebranchi
Link to comment
Share on other sites

Cześć,

 

Pytanie – czy w procesie zacierania dodanie słodu nieczynnego enzymatycznie (np. słody karmelowe) do zasypu pale ale podbije ekstrakt? Mam na myśli, czy skrobia w tych słodach nieczynnych enzymatycznie może zostać przetworzona przez enzymy z zasypu czynnego enzymatycznie?

 

I jeszcze kontynuując wątek zacierania, to jak zrozumiałem w słodach ciemnych już nie ma skrobi, więc nie wpływają na ekstrakt brzeczki. Dobrze rozumuje?

 

Dzięki za pomoc!

 

Pozdrawiam,

 

--

malebranchi

Każdy słód podbije Ci ekstrakt, niezależnie od tego czy jest czynny enzymatycznie.

Skrobię z takiego słodu powinny przerobić enzymy z pozostałych słodów. Karmelowe słody są w większości  całkowicie nieaktywne enzymatyczne, ale są zatarte w ziarnie, pozostaje tam jednak jakaś ilość nieprzerobionej skrobi.

W słodach palonych masz także skrobię do przerobienia. Produkuje się je z jasnych słodów, które są prażone, więc nieprzerobiona skrobia także w nim jest

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.