Jump to content
BuDeX

XIV Konkurs Piw Domowych PSPD 2016

Recommended Posts

Jakby się komuś nie chciało szukać (za pspd.org.pl):

 

Jak zwykle 29 września ogłaszamy kategorie do przyszłorocznego XIV Konkursu Piw Domowych PSPD. Podobnie jak w latach poprzednich proponujemy 10 różnorodnych kategorii piw jasnych i ciemnych, lekkich i mocnych, klasycznych i nowofalowych, prostych i trudnych do uwarzenia.

  1. Berliner Weisse [7-8°Blg. - ] - lekkie i cierpkie piwo pszeniczne z wyryźną kwaskową nutą i bardzo rześkim smakiem. Tradycyjnie do kwaszenia piwa stosuje się bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus. Niecały rok temu organizacja Slow Food przyjęła Berliner Weisse do światowego dziedzictwa kulinarnego i programu odbudowy bioróżnorodności Arka Smaku.

  2. Summer Ale [9-12,5°Blg.] - jasne, lekkie, delikatne ale, przeznaczone na letnie upały. Słoneczne piwo, z delikatną goryczką i aromatem chmielu. Piwo rześkie, orzeźwiające, bez nachalnego karmelu, bez ekstremalnej goryczki, mocno pijalne, niezobowiązujące, idealne na lato.

  3. Session IPA [10,5-12,9°Blg.] - mocno chmielone, sesyjne piwo, stanowiące wariant popularnego IPA. Charakterystyczna jest silna goryczka, jednak wszystkie parametry tego piwa obniżone są do wagi lekkiej. To nadaje piwu ekstremalnej pijalności zachowując charakterystyczny pazur.

  4. Stout owsiany [10-14°Blg.] - warzony z dodatkiem owsa, który nadaje piwu treściwości, łagodności, gładkości i kremowatości. Nuty orzechowe, palone, czekoladowe, kawowe dominują w aromacie, a usta wypełnia aksamitna struktura. Oatmeal stout to połączenie sweet stoutu i klasycznego dry stoutu.

  5. Fruit Wheat Beer [10-14°Blg.] - połączenie piw pszenicznych z dodatkiem owoców w różnej postaci - świeżych, mrożonych, puszkowanych czy ekstraktu owocowego. Wyraźnie wyczuwalne owoce dobrze współgrają z delikatnymi nutami słodowymi, subtelnym chmielem i udanym balansem kwaskowo-słodkim. Sędziowie oceniać będą połączenie pszenicy z zadeklarowanym w formularzu zgłoszeniowym dodatkiem owocu/owoców. Do kategorii nie zaliczamy tradycyjnych kwaśnych piw (np. belgijskich, niemieckich) z dodatkiem owoców (np. kriek).

  6. Brett Ale [10-14°Blg.] - lekkie, rześkie, aromatyczne piwo z wyraźnie dzikimi i owocowymi aromatami. Cechą charakterystyczną jest użycie do fermentacji drożdży brettanomyces, które wnoszą aromaty końskie, stajenne, kozie, skórzaste, fenolowe, ale również lekkko kwaskowe. Są one wyraźne, ale współgrają z dobrze ułożonym aromatem owocowo-słodowym. W ciemnych wersjach w aromacie wyczuwalne są subtelne nuty prażonego słodu, karmelu czy kawy.

  7. Rauchpils [11-13,5°Blg.] - klasyczny pilzner, piwo dolnej fermentacji uwarzony jednak z dodatkiem słodów dymionych - to one powodują, że klasyka zostaje przełamana, a do aromatów i smaków chmielowych dochodzą też wędzone, dymne.

  8. Koźlak [16-18°Blg.] - wyraźnie słodowe piwo z dobrze zbalansowaną goryczką z nutą pieczywa czy suszonych owoców, ale bez silnych zapachów karmelowych i alkoholowych.

  9. Belgian Tripel [17-22°Blg.] - mocne belgijskie piwo z wyraźnymi nutami owocowo-fenolowymi, treściwe, ale nie ciężkie, alkoholowe, ale nie rozpuszczalnikowe z łagodnym balansem słodyczy i goryczki.

  10. Imperial Baltic Porter [22+°Blg.] - supermocna wersja klasycznego porteru bałtyckiego, piwa niezwykle bogatego, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, orzechów, czekolady, kawy. Piwo tęgie, solidne, mocne, bez kompromisów, ale dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie trudno dobry balans złapać ale wg mnie nie trudniejsze niż np. fruit wheat beer   ;)

Ogólnie kategorie sporo lepsze niż rok temu, przekrój przez cały świat piwa a nie sama ameryka, może tylko jakiegoś wood-aged jeszcze mi brakuję  ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie trudno dobry balans złapać ale wg mnie nie trudniejsze niż np. fruit wheat beer   ;)

Ogólnie kategorie sporo lepsze niż rok temu, przekrój przez cały świat piwa a nie sama ameryka, może tylko jakiegoś wood-aged jeszcze mi brakuję  ;)

 

Mnie zastanawia jedna kwestia, jeśli chodzi o to fruit wheat beer - ono ma być kwaśne czy nie, czy może styl bazowy jest interpretacją piwowara?

 

Co do wood-aged, nie wiadomo czy w imperialnym porterze nie będzie można wystawić piwa leżakowanego w beczkach. W końcu ma być solidnie i bez kompromisów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie zastanawia jedna kwestia, jeśli chodzi o to fruit wheat beer - ono ma być kwaśne czy nie, czy może styl bazowy jest interpretacją piwowara?

 

Z tego

 

Do kategorii nie zaliczamy tradycyjnych kwaśnych piw (np. belgijskich, niemieckich) z dodatkiem owoców (np. kriek).

 

wydaje mi się, że nie.

 

Co do wood-aged, nie wiadomo czy w imperialnym porterze nie będzie można wystawić piwa leżakowanego w beczkach. W końcu ma być solidnie i bez kompromisów.

 

Wystawić pewnie będzie można ale czy będą za to punkty dodatnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko to byłoby nielogiczne gdyby berliner się nie łapał a dobre było np. kwaśne grodziskie :)

Trzeba poczekać na opisy bo ja wątpliwości mam więcej np. czy imperial porter może być chmielony amerykańcami, itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe kategorie, podoba mi się to... Ale co z doniesieniami, że mają braki kadry osobowej do przygotowania konkursu oraz za małe środki finansowe? Wiem, że jeszcze kupa czasu do niego, ale chodzą dziwne ploty po środowisku jakoby PSPD nie wiedziało co zrobić z ich koronnym konkursem. Nie rozumiem czemu na siłę robi się go w Cieszynie (wcześniej w Żywcu) jeżeli to prowadzi do wielkich nakładów finansowych, a nie przenieść go do jakiegoś większego miasta i ograniczyć je tym samym.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego:

"a nas zapewnił o całkowitym finansowo-logistycznym wsparciu przy organizacji przyszłorocznej edycji KPD PSPD."

http://www.pspd.org.pl/pagesnews/browar-zamkowy-czlonkiem-wspierajacym-pspd

rozumiem że kasa będzie od Zamkowego, więc pewnie chcą go w Cieszynie, wcześniej były pogłoski o przeniesieniu konkursu do centrum ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego:

"a nas zapewnił o całkowitym finansowo-logistycznym wsparciu przy organizacji przyszłorocznej edycji KPD PSPD."

http://www.pspd.org.pl/pagesnews/browar-zamkowy-czlonkiem-wspierajacym-pspd

rozumiem że kasa będzie od Zamkowego, więc pewnie chcą go w Cieszynie, wcześniej były pogłoski o przeniesieniu konkursu do centrum ;)

 

Powiem tak, zamienił stryjek siekierkę na kijek ;) Dla mnie Cieszyn to dalej grupa Żywiec, nawet jak zrobią zabieg zmiany nazwy, wydzielenia spółki i palety piw, to nie zmienia to pochodzenia kapitału spółki i właściciela.

 

Czyli wychodzi na to, że na stałe przenoszą się do Cieszyna? Średnio, zwłaszcza że największa koncentracja sędziów to jednak mazowieckie i tu widzę konflikt, w tym roku też był z tym spory problem :) Pożyjemy zobaczymy.

 

Pytanie mam do kategorii nr. 5 czyli Fruit Wheat Beer czy będzie dopuszczana marchewka jako owoc zgodnie z dyrektywami Unii europejskiej czy pokierujemy się normalnym chłopskim rozumem w tym względzie? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym nadmienić, iż z botanicznego punktu widzenia, owocami są między innymi: pomidor, ogórek, papryka, dynia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym nadmienić, iż z botanicznego punktu widzenia, owocami są między innymi: pomidor, ogórek, papryka, dynia :D

 

Z botanicznego tak... :P Ale zaraz wyjdzie, że keczup też owoc według studentów :D 

 

Może zróbmy listę pytań odnośnie kategorii i poślijmy do organizatora, żeby rozwiali nasze wątpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dla mnie Cieszyn to dalej grupa Żywiec, nawet jak zrobią zabieg zmiany nazwy, wydzielenia spółki i palety piw, to nie zmienia to pochodzenia kapitału spółki i właściciela.

I co w związku z tym...?

Gdyby nie ta znienawidzona grupa Żywiec, która wpuściła do siebie PSPD, sponsorowała największy konkurs, zapraszała największych sędziów, od których wszyscy w Polsce się uczyli, etc., to istnieje wielkie prawdopodobieństwo że bylibyśmy w szarej doopie jeżeli chodzi o piwną rewolucję, czy jak to zwał. Może zrobili to nieświadomie, nie spodziewając się skali, ale stało się.

 

Co do kategorii, to fajne. Piwka w większości lekkie i w sam raz na lato. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
I co w związku z tym...? Gdyby nie ta znienawidzona grupa Żywiec, która wpuściła do siebie PSPD, sponsorowała największy konkurs, zapraszała największych sędziów, od których wszyscy w Polsce się uczyli, etc., to istnieje wielkie prawdopodobieństwo że bylibyśmy w szarej doopie jeżeli chodzi o piwną rewolucję, czy jak to zwał. Może zrobili to nieświadomie, nie spodziewając się skali, ale stało się.

 

Co? No nic, sponsor potrzebny jest, ale odwiecznie słyszę tylko narzekania na niego. Druga sprawa śmieszy mnie zabieg PSPD, który za wszelką cenę próbuje pokazać rozdział od Żywca i że niby nie chce mieć z nim nic wspólnego, a dalej współpracuje z jego spółką córką. To albo jest ten rozdział albo nie. Tak bardzo chcieli przecież  od niego odejść, to chyba trzeba być w jakiś sposób konsekwentnym? Natomiast jeżeli centrala nie chce tego robić to niech to powiedzą w prost, przecież nikt nie będzie miał tego za złe, że muszą posiadać jakiegoś sponsora, jakoś do tej pory to funkcjonowało, pomimo głosów oburzenia. Ot co, może jakby nie robili takich durnych wybiegów nie pozostawiałoby to niesmaku, a tak to udawanie i szopki w moim mniemaniu nie służą poprawie wizerunkowej ;)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fruit Beer - Byłaby to fajna kategoria, gdyby nie ograniczenie do piw pszenicznych a z drugiej strony brak konkretnego owocu. Ciekawiej byłoby gdyby elementem przewodnim był owoc a nie zasyp. Czyli żeby dobrze wypaść w tej kategorii trzeba dobrać owoc do pszenicy. Oczywiście pierwsza myśl to kiwi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, nie będę prowadził dyskusji za PSPD, nie będąc nawet członkiem. Nie mam, aż tak złego zdania o PSPD, ani o grupie Żywiec, która jednak jako jedyna (lub jako nieliczna) nas wszystkich jakoś wspierała.

Życzę tylko sobie i wszystkim, żeby konkurs dalej trwał w jak najlepszej formie, bo jednak GCh, to GCh.....  A to gdzie i za czyje pieniądze....., oby tylko dotrzymano zobowiązań.

pozdrawiam

Edited by Giziu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zupełnie nie rozumiem tego narzekania, sponsorem jest podmiot Browar Zamkowy, przecież nie mogą napisać że GŻ bo to jest inny podmiot (oczywiście powiązany ale inny), nie rozumiem też narzekania na miejsce, problem w tym roku nie był z miejscem, tylko była chyba niepewność finansowania, oczywiście w Warszawie można to zrobić dużo mniejszym kosztem ale wtedy trzeba by zrobić coś co odróżni ten konkurs od Warszawskiego KPD, bo komercyjne warzenie i prawie 10 kategorii to już jest.

 

PS Też nie jestem członkiem PSPD ale także zdanie o tych dwóch podmiotach mam jak poprzednik :)

 

edit:

 

 

Fruit Beer - Byłaby to fajna kategoria, gdyby nie ograniczenie do piw pszenicznych a z drugiej strony brak konkretnego owocu. Ciekawiej byłoby gdyby elementem przewodnim był owoc a nie zasyp. Czyli żeby dobrze wypaść w tej kategorii trzeba dobrać owoc do pszenicy. Oczywiście pierwsza myśl to kiwi.

No właśnie wg mnie wybrano taką bazę do której będzie pasować bardzo dużo owoców, American Wheat jest bardzo popularną w Stanach bazą do piw owocowych, bo jest w miarę neutralny.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko to byłoby nielogiczne gdyby berliner się nie łapał a dobre było np. kwaśne grodziskie :)

Jak chcesz mogę podrzucić Ci takie piwo :)

Edited by Konus

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Brett Ale [10-14°Blg.] - ... aromatem owocowo-słodowym...

Czy do konkursowego piwa w tym stylu można dodawać owoce? To znaczy wiem, że można ale jak to może wpłynąć na punkty dodatnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A myślicie że Rauchpils chmielony Oktawią ma sens? Czy lepiej saazem lub jakimś szwabem... Przydałyby się dokładniejsze opisy styli, np. czy w Bret Ale można użyć WLP644... Oraz czy "derka" jest wymagana, nie wszystkie brety ją dają...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Łukasz H.

Trzeba poczekać na opisy stylów ;)

Ktoś wie kiedy mogą być opisy stylów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...