Jump to content
boniewz

Alternatywa dla brewkitu

Recommended Posts

IMO chłodzenie na dworze ma sens, ale tylko jeśli piwo warzysz jednego dnia - zostawiasz na noc na chłodzenie - zlewasz (kolejnego dnia) na fermentację.

Woda dużo szybciej/efektywniej przewodzi temperaturę i jeśli zależy Ci na szybkim schłodzeniu to proponuję woda + zamrożone butelki PET.

 

U mnie testowane na warkach ok. 21 L w temp. na dworze 1°C - 5°C  i temp. zimnej wody z kranu 23 - 24 °C (+4 zamrożone butelki PET, dodane po pierwszej wymianie wody ok. 1 - 1,5 h). 

Przez 3 h chłodzenia na dworze temp osiągnęła ok. + 40 °C, natomiast w wodzie udało się osiągnąć 26 °C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dobra, extra, już wiem chyba wszystko, ale czasem to takie pytania zadaję że szkoda gadać, ale lepiej zapytać niż zrobić źle :P

a słuchajcie, mam taki patent, aby zrobić też piwo smakowe (malinowe) wykorzystując gestwę,która zostanie mi po tym piwku.

Planuję zostawić 5-7l z tej warki w fermentorze.

i dodać do tego 5l wody źródlanej i 2 syropy malinowe z Herbapolu 420ml które wleje na zimno,  zadam też herbatkę chmielową z chmielu marynka/lubelski 20gr? właśnie tu pojawia się pytanie, który chmiel wybrać, aby piwo nie było zbyt wodniste.. no i ilość chmielu, czy 20gr będzie ok

potem poczekam aż ono przefermentuje, co pewnie potrwa z 2 tygodnie, ale będe sprawdzać blg, jeśli przez 3 dni nie ruszy to będzie butelkowane, do refermentacji dodam 3gramy glukozy/0,5 i do  tego słodzik z lidla 2tabletki? Coś takiego wymyśliłem po wyczytaniu kilkunastu stron na świetnym kompendium wiedzy, jakim jest ta strona :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

odświeżam, co mi poradzicie? Dziś zlałem do butelek:

2x ekstrakt słodowy jasny + chmielenie marynka/lubelski

fermentacja burzliwa 14 dni

blg 3

butelkowanie miarką, glukoza

zostawiłem 5l razem z gęstwą, dodałem 2 syropy z herbapolu, ok 25g chmielu marynki i lubelskiego w formie herbatki, do tego 5l wody. Odstawiłem z powrotem do pokoju ok 20 stopni, jakie blg koncowe ma być?

jak długo ma leżakować tamta 1sza warka (temp fermentacji 21st) temp leżakowania ok 16-18

Share this post


Link to post
Share on other sites

odświeżam, co mi poradzicie? Dziś zlałem do butelek:

2x ekstrakt słodowy jasny + chmielenie marynka/lubelski

fermentacja burzliwa 14 dni

blg 3

butelkowanie miarką, glukoza

zostawiłem 5l razem z gęstwą, dodałem 2 syropy z herbapolu, ok 25g chmielu marynki i lubelskiego w formie herbatki, do tego 5l wody. Odstawiłem z powrotem do pokoju ok 20 stopni, jakie blg koncowe ma być?

jak długo ma leżakować tamta 1sza warka (temp fermentacji 21st) temp leżakowania ok 16-18

Chyba tylko On pomoże

 

Ktoś coś mi pomoże, doradzi?

A w czym?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo fermentowac to malinowe piwo? czy temp leżakowania 15st w zacienionym miejscu będzie ok? Jak dodawać te slody jeśli chciałbym trochę pokombinować przy warzeniu z ekstraktów? Teraz jaśniej? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo fermentowac to malinowe piwo?

Aż będzie odfermentowane do końca.

 

czy temp leżakowania 15st w zacienionym miejscu będzie ok?

Będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze takie pyt mam. Wczoraj zlalem malinowe do butelek dodając 3 tabletki slodzika i 3g glukozy

Nastawilem nowa warke, 2 ekstrakt jasny płynny i do tego lubelski i Marynka, ale chciałbym trochę pokombinować, dodając slod jakiś żeby piwo było troszkę inne, jak to zrobić? Dodać slod do brzeczki gdzie gotuję ekstrakt doprowadzając do wrzenia? Czy jak? Bo tego nie wiem.. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

o, super, i do tego co aktualnie robię - 2x ekstrakt słodowy jasny 1,7kg każdy + chmiel (aktualnie mam marynke i lubelski), chciałbym jakoś pokombinować, warto kupić od razu ze 2kg słodów palonych/innych ciemnych aby kolejne warki wyszły inne? Na razie jestem za słaby aby samemu zacierać, także moje receptury będą opierać się o ekstrakty słodowe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam ci jednak zacząć zacierać, jest dużo więcej możliwości. Ja po 1 na ekstraktach uznałem że to nieopłacalne i swoje drugie piwo, czyli milk stouta, zacierałem. Wyszło wyśmienite. Zacieranie to nic trudnego :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aktualnie mam sprzęt potrzebny do wrzenia z ekstraktów, czyli garnek (mam 50l,az za duży) i dwa mniejsze po 10 w których ostatnio warzylem, po 1 ekstrakcie do każdego i po połowie chmielu i wszystkie inne rzeczy. A co potrzebne mi do własnego zacierania? Tak ekonomicznym kosztem jeśli można by było :)

Na jedną warkę to potrzebujesz 200-300g palonego jęczmienia lub pszenicy (jeśli chcesz warzyć STOUTa)

I mam ten jęczmień zalać gorąca woda, odcedzić i dodać do brzeczki przed dodaniem drożdży, tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupowałeś jakiś zestaw sprzętu? Musisz na pewno mieć termometr :D jakaś karimata lub coś podobnego do owinięcia gara na czas zacierania i na pewno musisz zrobić sobie filtrator z oplotu (są poradniki). Jeszcze waga oczywiście, ale to pewnie masz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napisze może co mam, będzie jaśniej. Gar, o którym wspomniałem, fermentor z kranem, termometr ciekłokrystaliczny, piro, glukoza, waga kuchenna, kapslownica itp ale to jasne. To tylko ten filtrator potrzebny?

A, zestaw skladalem sam, powolutku :)

Edited by boniewz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno jeszcze drugi fermentor, do którego będziesz spuszczał podczas filtrowania. Na wiki jest poradnik co do filtratora: http://www.wiki.piwo.org/Filtrator_z_oplotu_(Usiu)

Radzę ci po prostu przeczytać o zacieraniu, filtracji, wysładzaniu itp. O ile pamiętam, na początku oglądałem też bodajże poradnik kopyra. A, jeszcze jodowy wskaźnik skrobi, ja nigdy w życiu go nie użyłem, ale jeśli masz obawy to go lepiej kup.

Edited by Arielos

Share this post


Link to post
Share on other sites

(to moje drugie konto, pisze z kompa, jak cos)

fermentor z kranikiem też, czy już zwykły?

filtrator sobie zrobię, to nie problem

chcę ogarnąć cały sprzęt, czy dużo będę musiał wydać $$, a potem będę czytać,oglądać i się dokształcać, bo dużo przede mną :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

(to moje drugie konto, pisze z kompa, jak cos)

fermentor z kranikiem też, czy już zwykły?

filtrator sobie zrobię, to nie problem

chcę ogarnąć cały sprzęt, czy dużo będę musiał wydać $$, a potem będę czytać,oglądać i się dokształcać, bo dużo przede mną :P

Fermentorow nigdy za dużo. Min dwa z kranem. Chociaż do skladowania te krany przeszkadzają. Pomyśl o tzw garnku z lidla- możesz w nim zacierać i wysladzać jesli zrobisz sobie filtrator po obwodzie z ponacvinanej rurki miedzianej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W garnku lidlowskim można wszystko, ale i tak szybciej i wygodniej jest przenieść zacier do kadzi filtracyjnej. Ja bym proponował kupić używaną lodówkę turystyczną - zacieranie w niej i filtracja są łatwe, proste i przyjemne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na początku to chcę jakoś małym kosztem, a to co mówicie pewnie trochę kosztuje.. :P jeszcze nie wiem na 100% czy chcę w to wejść kompletnie, bo na razie 1 warka z własnym chmieleniem czeka na degustacje (10ty dzien leżakowania)

a jako że mam jeszcze 2 ekstrakty jasne, chciałbym się dowiedzieć odnośnie tych ciemnych słodów, mam ten jęczmień zalać gorąca woda, odcedzić i dodać do brzeczki przed dodaniem drożdży, tak? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...