Skocz do zawartości

Siła diastatyczna


amorph

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję informacji jak mając daną siłę diastatyczną słodu obliczyć ile mogę użyć w zasypie dodatków niesłodowanych. Dokładnie chodzi mi o pilznański + płatki ryżowe. Ile maksymalnie mogę ich dać żeby nie było problemów ze scukrzaniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

106-124 Wk jest potrzebne do zatarcia się zacieru.

mając słód 300 WK liczysz z proporcji

50% słodu 50%ns masz 150 Wk zacieru

33% słodu 66% ns masz 100 Wk zacieru

itp.

Ale ja bym nie dawał więcej niż 50-60% płatków

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie potrzebujesz chyba 40*L   całości zasypu (obliczonego średnią ważoną), w praktyce zacierałem dla mniejszej przy dużym udziale karmelów ale one mają już mało skrobi.

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.