Jump to content

pils gozdawa


Wiatrol
 Share

Recommended Posts

kupilem pils gozdawa do tego polepszacz do piwa i pol kg glukozy w sumie blg poczatkowe pomiedzy 12-14 mija dwa tygodnie blg mierzone rano 10-8 pomiary sa srednio dokladne mierze dwoma belingometrami pomiary zawsze wachaja sie o jakies dwa stopnie niechce otwierac wiadra i mierzyc besposrednio pewnie efekt bylby lepszy temp fermentacji ok 15 stopni

stopni

-czy to normalne ze blg tak wolno schodzi

-ile moze jeszcze potrwac fermentacja

fermentacja

Link to comment
Share on other sites

kupilem pils gozdawa do tego polepszacz do piwa i pol kg glukozy w sumie blg poczatkowe pomiedzy 12-14 mija dwa tygodnie blg mierzone rano 10-8 pomiary sa srednio dokladne mierze dwoma belingometrami pomiary zawsze wachaja sie o jakies dwa stopnie niechce otwierac wiadra i mierzyc besposrednio pewnie efekt bylby lepszy temp fermentacji ok 15 stopni

stopni

-czy to normalne ze blg tak wolno schodzi

-ile moze jeszcze potrwac fermentacja

fermentacja

 

Na początek proponuje popracować nad stylistyką wypowiedzi. Weź to jakoś po ludzku napisz bo ni cholery nie rozumiem o co ci chodzi. Język Polski raczej nie jest taki ciężki, a pisanie postów nie wygląda inaczej niż pisanie czegokolwiek innego. Sam mistrzem ortografii nie jestem, ale to co napisałeś to gruba przesada i ludzie nie będą ci chcieli pomóc jak nie zrozumieją o co chodzi.

 

Z postu dedukuje że 8-10 to blg piwa, a początkowe 12-14... Kutwa ja rozumiem 0,5 st różnicy ale 2 st to już nie "średnio dokładne". Skalibruj w wodzie na początek balingometry (w 20C w wodzie z kranu, albo destylowanej) Sprawdź czy będą wskazywały 0 blg. I używaj jednego bo bez sensu pisać taki zakres, nic się przez to nie nauczysz.

 

Po 2 tygodniach Pils w temperaturze 15C powinien skończyć fermentacje więc sprawdź ile ma stopni DOKŁADNIE to piwo. I szykuj się do rozlewu powoli, jeżeli wskazania będą koło 3-4 blg. 8-10 blg to zdecydowanie za wysoko i coś jest nie tak z tym piwem jeżeli po takim czasie nie odfermentowało ci prawidłowo. Podejrzewam za małą ilość drożdży (pewnie sypałeś z saszetki z puchy prosto do wiadra). Drożdże mogły paść i nie dokończyć roboty, ratunkiem dla takiego piwa to dostarczyć nowe drożdże. 

 

Czytałeś w ogóle wiki czy tylko instrukcje z puchy? Polecam ogarnąć tematy one wszystko ci wyjaśnią:

http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

czytalem instrukcje z puszki jak tez te na forum

 

przepraszam za wyglad wypowiedzi pisze z telefonu obecnie pracuje

 

 

wydaje mi sie ze belingometr ma za cienka menzurke i dlatego sa odchylki jakby przylepial sie do scianek

 

 

piwo po upuszczeniu wyglada normalnie zapach tez ok probowalem mocno wyczuwalna slodycz bez jakis dziwnych posmakow dlatego wierze w odczyt blg

 

 

jedyna dziwna rzecz to ze drozdze od samogo poczatku pracuja bardzo powoli i po takim okresie przerobily malo cukru

 

czytalem gdzies ze z gozdawa sa czasem problemy i potrafi zatrzymac fermentacje przy blg 7

 

dlatego pytam co jest czy mam otworzyc fermentator i sprawdzic wyglad calosci

 

puscic belingometr besposrednio

 

rurka nadal bulga wiem ze to nie wyznacznik fermentacji

Link to comment
Share on other sites

15°C dla drożdży górnej fermentacji to trochę mało, przenieś to do 18-20°C i będzie OK. Pils to to jest tylko z nazwy.

Gozdawa twierdzi, że dodają drożdże dolnej fermentacji do tych brewkitów więc 15C to nawet za dużo ;)

Link to comment
Share on other sites

 

15°C dla drożdży górnej fermentacji to trochę mało, przenieś to do 18-20°C i będzie OK. Pils to to jest tylko z nazwy.

Gozdawa twierdzi, że dodają drożdże dolnej fermentacji do tych brewkitów więc 15C to nawet za dużo ;)

 

A na puszce napis:

"Temperatura brzeczki musi wynosić 18-20°C "

i dalej:

" Po 24/26 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temp. 14-18°C "

 

Po mojemu to tam są drożdże górnej fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Na stronie gozdawy pisali że wystarczy po 48 h zejść temperaturą do 19 stopni, a optymalna temp. fermentacji wynosi 14-18 stopni

Dlatego trzymam fermentator w lodówce ze steropianu i staram sie utrzymywać stała niską temperature

Oczywiście mierzę temp cieczy nie otoczenia

Temat rozwiązalem wachania i błędne odczyty belingometru były winą dwutlenku węgla w menzurce

Po odpowiednim wygazowaniu mam blg 5

Pomimo to uważam że całość już powinna się zakończyć

Mam nadzieje że przynajmniej piwo odwdzieczy sie smakiem :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.