Koolka Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Hej, od jakiegoś czasu warzę piwo (raptem 6 warek na koncie), głównie korzystałem z receptur z tego forum albo innych stron wprowadzając tylko nieznaczne modyfikacje. W końcu postanowiłem zmierzyć się z samodzielnym opracowaniem receptury, przejrzałem leżące w domu składniki i wymyśliłem sobie takiego Czekoladowego Foreign Extra Stouta, może ktoś będzie miał jakieś uwagi (liczby z brewtargeta): OG 17,8 FG 4,4 IBU 40 Warka 16l Zasyp: Weyermann Pale Ale 3kg Weyermann monachijski II 2kg palony jęczmień 100g Weyermann czekoladowy pszeniczny 200g Caraaroma 100g Carafa I 250g zacieranie: 67°C - 45min słody jasne, karmelowe, czekoladowe próba jodowa, ew. dodatkowe 15" 72°C - 15min i dorzucam palony jęczmień 76°C - 5min Wysładzanie wodą 76°C do uzyskania jakiś 20l gotowanie - 60min 60' po 25g fuggles i east kent goldings 10' mech irlandzki 4-5g 5' po 15 gramów tych samych chmieli drożdże s-04 9 dni bużliwej 14-21 dni cichej z dodatkiem wiórów dębowych po whisky Przede wszystkim chodzi mi o proporcje zasypu a w szczególności słodów palonych, to moje pierwsze podejście do piwa ciemnego, ale nie pierwsze do piw z wysokim BLG, poza tym pierwszy raz będę używał mchu. Pale Ale i monachium raczej muszą zostać w takich proporcjach bo chcę zużyć te słody żeby mi nie zawalały miejsca. Generalnie celuję w umiarkowaną goryczkę, pełną słodowość, wyraźną paloność i intensywną czekoladę (o ile te cechy są w ogóle do pogodzenia...). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Na pierwszy rzut oka wygląda w miarę ok. Tylko jedna paczka sucharów to może być trochę za mało. No i ja jęczmień bym sypał od początku. Poza tym zły dział. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koolka Posted September 29, 2015 Author Share Posted September 29, 2015 suchary to rozumiem, że masz na myśli płatki dębowe? W takim razie jeśli mogę prosić moderatora o przesunięcie do odpowiedniego działu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Suchary, czyli suche drożdze. Na taki ekstrakt możesz użyć 2 paczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koolka Posted September 29, 2015 Author Share Posted September 29, 2015 aaa o to chodziło dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.