Jump to content

Czekoladowy FES - ocena receptury


Koolka
 Share

Recommended Posts

Hej, od jakiegoś czasu warzę piwo (raptem 6 warek na koncie), głównie korzystałem z receptur z tego forum albo innych stron wprowadzając tylko nieznaczne modyfikacje. W końcu postanowiłem zmierzyć się z samodzielnym opracowaniem receptury, przejrzałem leżące w domu składniki i wymyśliłem sobie takiego Czekoladowego Foreign Extra Stouta, może ktoś będzie miał jakieś uwagi (liczby z brewtargeta):

 

OG 17,8

FG 4,4

IBU 40

Warka 16l

 

Zasyp:

Weyermann Pale Ale 3kg

Weyermann monachijski II 2kg

palony jęczmień 100g

Weyermann czekoladowy pszeniczny 200g

Caraaroma 100g

Carafa I  250g

 

zacieranie:

67°C - 45min słody jasne, karmelowe, czekoladowe

próba jodowa, ew. dodatkowe 15"

72°C - 15min i dorzucam palony jęczmień

76°C - 5min

 

Wysładzanie wodą 76°C do uzyskania jakiś 20l

 

gotowanie - 60min

60' po 25g fuggles i east kent goldings 

10' mech irlandzki 4-5g

5' po 15 gramów tych samych chmieli

 

drożdże s-04

 

9 dni bużliwej

14-21 dni cichej z dodatkiem wiórów dębowych po whisky

 

 

Przede wszystkim chodzi mi o proporcje zasypu a w szczególności słodów palonych, to moje pierwsze podejście do piwa ciemnego, ale nie pierwsze do piw z wysokim BLG, poza tym pierwszy raz będę używał mchu. Pale Ale i monachium raczej muszą zostać w takich proporcjach bo chcę zużyć te słody żeby mi nie zawalały miejsca.  

Generalnie celuję w umiarkowaną goryczkę, pełną słodowość, wyraźną paloność i intensywną czekoladę (o ile te cechy są w ogóle do pogodzenia...). 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.