Jump to content

100% Brett


rajfurke
 Share

Recommended Posts

Witam,

uwarzyłem AIPĘ 100% na brettanomyces clausenii i w niektórych butelkach aromat końskiej derki jest ewidentnie wyczuwalny, a w innych z tej samej warki ledwo co. Skąd taka różnica?

Pozdrawiam

 

Czekaj ubiję kuraka, rozleje krew na moje kości do wróżenia....

 

Za mało danych kolego żeby coś powiedzieć. Wszystkie butelki w tych samych warunkach trzymane? Czy wszystkie butelki są tak samo nagazowane? Jak robiłeś piwo, starter itp.?

Poczytaj kolegę o tych drożdzach: http://www.piwo.org/topic/10465-brasserie-lodzermensch/?p=283480

 

Generalnie http://www.themadfermentationist.com/różnie się o tym szczepie rozpisywał, one generalnie powinny dawać delikatne i bardzo subtelne owocowe aromaty, więc trochę zdziwiony jestem końską derą, która powinna być w tle pod cytrusowo/ananasowymi zapachami. Na pewno to są clausseni? :D Trzecia opcja jakaś lekka infekcja. Generalnie z Brettami tak jest, że nie do końca przewidzisz ich efekty, miałem tak samo z Saccharolicious W001 Brett I w jednym piwie dawały mega derkę w inny więcej owoców, ale zależało to w dużej mierze od sposobu użycia ich (100% czy blend) oraz ilości drożdży.

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Na 100% b. clausenii, konkretnie fiolka WLP-645, starter 2l z 200g suchego ekstraktu robiony na mieszadle magnetycznym wlany w całości do brzeczki. Piwo fermentowało w około 25C, nagazowanie butelek równe, trzymane razem w jednej skrzynce w chłodnej piwnicy. Na zagranicznych forach oprócz owocowych nut podają też light/medium funk, także koń powinien być wyczuwalny, pytanie tylko dlaczego jedna butelka ma go sporo a sąsiednia już dużo mniej?

Link to comment
Share on other sites

Na 100% b. clausenii, konkretnie fiolka WLP-645, starter 2l z 200g suchego ekstraktu robiony na mieszadle magnetycznym wlany w całości do brzeczki. Piwo fermentowało w około 25C, nagazowanie butelek równe, trzymane razem w jednej skrzynce w chłodnej piwnicy. Na zagranicznych forach oprócz owocowych nut podają też light/medium funk, także koń powinien być wyczuwalny, pytanie tylko dlaczego jedna butelka ma go sporo a sąsiednia już dużo mniej?

 

Tak piszą, ale głównie że to zapach tła :) Może natlenienie podczas rozlewu ma tu znaczenie? Nie potrafię ci na to pytanie odpowiedzieć i wątpię, żeby ktoś umiał. A piwo dobre? Jak dobre to w czym problem? W końcu to są piwa dzikie więc efekt nie zawsze jest do przewidzenia i jak widać może być taka sytuacja jak u Ciebie.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Zbyt duża ilość chmielu też hamuje rozwój brettów. Poza tym brettów się nie buja na mieszadle :)

 

A skąd takie wieści? :D Bretty to drożdże nie bakterie ;) Osobiście robiłem Wild AIPA z goryczką na poziomie 60 IBU, nie zauważyłem zahamowania "rozwoju" bretów. Z tym mieszaniem też nie szalej, to są drożdże tylko dzikie to jakie jest przeciw wskazanie do bujania ich na mieszadle?

Link to comment
Share on other sites

To lakto nie kręcimy na mieszadle, chociaż i tutaj można dla niektórych szczepów zrobić wyjątek.

A bretty będą wytwarzać więcej octu na takim mieszanym starterze, ale za to będzie lepszy przyrost. Starter można później odstawić do lodówki, poczekać aż drożdże osiądą, resztę wylać i już nam piwa nie zaoctowi za mocno.

 

Bez napowietrzania przyrost jest dość powolny, bawiłem się raz w namnażanie brettów z butelki, zalewałem brzeczką z dodatkiem soku jabłkowego, jak zaczynało się klarować część zlewałem do innego eksperymentu i ubytek uzupełniałem. Sporo czasu zajęło namnożenie ich i chyba z 7-8 razy słoiczek uzupełniałem.

Link to comment
Share on other sites

Jakiś koleś z hameryki pisał, że w ten sposób zakłóca się stosunek brettów do lakto. Co wydaje się być całkiem sensowym wyjaśnieniem.

Dlatego zadaje się od razu fiolki.

Edited by mat
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.