Skocz do zawartości

Ojlenbir browar domowy


Lerche

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #5 - Irish red ale 16°Blg, 50 IBU

warzone 11 IX

 

Brzeczka nastawna: 16l (+5l 9°Blg)

 

Zasyp: 

 

Pale ale 4kg

Monachijski 1kg

Carared 800g

Caraamber 200g

Palony jęczmień 50g

 

Zacieranie:

 

20 min. 60°C

40 min. 62°C

bez wygrzewu

 

Chmiel:

 

60 min. - 30g East Kent Golding

30 min. - 30g. Fuggles

 

Drożdże: Safale s-04 10g

 

Fermentacja 2 tygodnie, zabutelkowane przy 3,5°Blg

Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 Dunkelweizen 15°Blg, 19 IBU

Warzone 19 IX

 

Brzeczka nastawna: 19l

 

Zasyp:

 

Monachijski 1kg

Pizleński 2kg

Pszeniczny jasny 3kg

Carawheat 350g

Pszeniczny czekoladowy 80g

 

Zacieranie: 

 

20 min. w 44°C
15 min. w 52 °C
30 min. w 60 °C
20 min. w 72 °C
Wygrzew - do 76°C

 

Chmiel:

 

60 min. - 30g Hallertau Spalt Select

 

Drożdże:

 

Safbrew WB-06 11,5g

 

Zeszło do 5°Blg. Ostatecznie większość poszła w kibel - w smaku bardzo mocny i nieprzyjemny alkohol. Fermentowało przy ok. 21 °C

Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 Strong Bitter 13°Blg, 38 IBU

warzone 21 IX

 

Brzeczka nastawna: 21l

 

Zasyp:

 

Pale ale 4kg

Monachijski 1kg

Caraaroma 400g

 

Zacieranie:

 

30 min. w 63°C

30 min. w 65°C

 

Chmiel:

 

60 min. 15g Lubelski

50 min. 15g Bramling Cross, 15g Fuggles

30 min.15g Bramling Cross

5 min. 15g Fuggles

 

Drożdże:

 

Safale s-04 11,5g

 

Fermentacja: 3 tygodnie, bez cichej. Zeszło do 5°Blg

Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 Weizenbock 17°Blg, 30 IBU

warzone 30 IX

 

Brzeczka nastawna: 21l

 

Zasyp:

 

Pszeniczny ciemny 4kg

Pilzneński 2kg

Monachijski 1kg

Carahell 300g

Pszeniczny czekoladowy 50g

 

Zacieranie:

 

44°C - 25 minut (tylko pszeniczny ciemny)

55°C - 20 minut (wszystkie oprócz czekoladowego)

65° - 40 minut (j/w)

76° - wygrzew (dodany pszeniczny)

 

Chmiel:

 

60 minut - 30g Hallertau Mittelfrüh

30 minut - 30g Hallertau Mittelfrüh

 

Drożdże: Safbrew WB-06 15g

 

Podobnie jak Dunkelweizen większość poszła w kibel. Nieznośny zapach i smak alkoholu. 

Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #9 Foreign Extra Stout 19­°Blg, 91 IBU

warzone 10 X

 

Brzeczka nastawna 19l

 

Zasyp:

 

Pale ale 6kg

Caraaroma 0,5kg

Jęczmień palony 250g

Carafa 250g

 

Zacieranie:

 

słód wsypany przy 65 stopni, palnik niestety nie wyłączony :) i podgrzało się 74 od razu.

Pnik wtedy wyłączony i stygło do 60 stopni przez 70 minut

 

Chmiel:

 

60 minut 50g Marynka szyszki

40 minut 50g Marynka szyszki

10 minut 30g Hallertau Mittelfrüh

 

Drożdże: Safale s-04 11,5g

 

Fermentacja: 3 tygodnie, ok. 21 °C, bez cichej. Zeszło do 8 °Blg

Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie odfermentuje ci do 7_8 blg :) spokojnie bedzie dobre. Masz duza goryczke to sie zrownowazy :)

Oby tak było :) Napowietrzyłem porządnie przed zadaniem, po paru godzinach drożdże już ruszyły. Słodkawy może być, zwłaszcza, że i tak w granicach stylu się nie mieści ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #10 - IPA single hop (Mosaic) 16°Blg, 72 IBU


warzone 16 X


 


Brzeczka nastawna: 22l


 


Zasyp: 


 


Pale ale Belgia 5kg


Cara Ruby Castlemalting 0,5kg


 


Zacieranie:


 


20 min. 62°C


40 min. 66°C


10 min. wygrzew 76°C


 


Chmiel:


 


60 min. - 30g Mosaic


30 min. - 30g Mosaic


0 min. - 40g Mosaic


Na zimno - 50g Mosaic (5 dni przed butelkowaniem)


 


Drożdże: Fermentis US-05


 


Zeszło do 4°Blg. Zapach mógłby być o wiele mocniejszy. Chmielenie na zimno niewiele zmieniło


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #11 - IPA 15,5°Blg 78 IBU


warzone 9 XI


 


Brzeczka nastawna: 21l


 


Zasyp: 


 


Pale ale Weyermann 5kg


 


Zacieranie:


 


40 min. 65°C


20 min. 68°C


wygrzew


 


Chmiel:


 


Cascade:


60 min. 50g


30 min. 40g


15 min. 25g


5 min. 25g


0 min. 60g


 


Na zimno:


 


100g Sorachi Ace


 


Drożdże: Fermentis US-05 11,5g


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #12 American stout 18,5°Blg 120 IBU


warzone 22 XI


 


Brzeczka nastawna23l


 


Zasyp: 


 


Pale ale 5kg


Caraaroma 1kg


Płatki owsiane 1kg


Carafa I 0,5kg


Palony jęczmień 500g


 


Zacieranie:


 


60 min. 65°C


wygrzew


 


Chmiel:


 


130g Iunga szyszka na 30 min.


70g Iunga szyszka na 15 min.


50g Northern Brewer granulat na whirpool


 


Na zimno 100g Iunga granulat (butelkowane po 7 dniach - aromat chmielu bardzo słaby)


 


Drożdże: Mauribrew 514 12,5g


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #13 Pszeniczne dymione, 12°Blg, IBU 62


warzone 6 XII


 


Brzeczka nastawna18l


 


Zasyp: 


 


Słód dymiony dębem "Grodziski" Weyermann


 


Zacieranie:


 


20 min. 45°C


40 min. 68°C


wygrzew


 


Chmiel:


 


40 minut - Iunga 11% Alfa, granulat, 50g


15 minut - Iunga 15g


0 - Iunga 35g


 


Drożdże: Safbrew s-33 11,5g


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #14 - IPA 15,5°Blg, 65 IBU


warzone 11 XII


 


Brzeczka nastawna: 18l


 


Zasyp: 


 


Pale ale FLAGON 4kg


Cara Gold Castlemalting 1kg


 


Zacieranie:


 


50 min. 65°C


wygrzew


 


Chmiel:


 


45 min. -  30g Apollo


Whripool - 70g Apollo 


Na zimno: 100g El Dorado


 


Drożdże: US West Coast M44


 


Fermentacja w pomieszczeniu 18-19°C


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #15 - Żytnie IPA 17°Blg, 65 IBU


warzone 31 XII


 


Brzeczka nastawna: 20l


 


Zasyp: 


 


Słód Pale Whole Maris Otter Blend 5-8 EBC Muntons -  5 kg


Słód żytni karmelowy 150-200 EBC Weyermann - 1 kg


 


Zacieranie:


 


60 min. 62°C


wygrzew


 


Chmiel:


 


35 min. 25g Centennial


15 min. 75g Centennial


Na zimno: 100g Cascade


 


Drożdże: Safbrew US-05


 


Fermentacja w pomieszczeniu 17-19°C


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 - Black IPA 14.5°Blg, 60 IBU


warzone 2 I


 


Brzeczka nastawna22l


 


Zasyp: 


 


Słód Pale Ale OPTIC - 5kg


Słód Palony Black - 0,5 kg


 


Zacieranie:


 


60 min. 64°C


wygrzew


 


Chmiel:


 


10 min. 100g Warrior


Na zimno: 100g Citra


 


Drożdże: Safbrew US-05


 


Fermentacja w pomieszczeniu 19°C


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #17 - Brown IPA 15.5°Blg, 65 IBU


warzone 14 II


 


Brzeczka nastawna: 20l


 


Zasyp: 


 


Słód Barke monachijski  - 2 kg


Słód Pale ale - 2 kg


Żytni karmelowy Cararye - 1 kg


Palony jęczmień - 300 g


 


Zacieranie:


 


60 min. 64°C


wygrzew


 


Chmiel:


5 min. - Vic Secret 66g


Whirpool - Enigma 30g


 


Drożdże: Safbrew BE 256


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #18 - British Strong Ale 16°Blg, 35 IBU


warzone 3 IV


 


Brzeczka nastawna20l


 


Zasyp: 


 


Maris Otter - 5kg


Wiedeński - 1kg


 


Zacieranie:


 


60 min. 64°C


wygrzew


 


Chmiel:


20 min. - 90g Mistrel


Whirpool - 30g Fuggles


 


Drożdże: Fermentis s-04


 


Dodatkowe: mech irlandzki 5g


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 - British Strong Ale 16.5°Blg, 50 IBU


warzone 4 IV


 


Brzeczka nastawna20l


 


Zasyp: 


 


Maris Otter - 5kg


Wiedeński - 1kg


Caraaroma - 500g


 


Zacieranie:


 


60 min. 64°C


wygrzew


 


Chmiel:


30 min. - 100g Bramling Cross 


Whirpool - 30g East Kent Goldings


 


Drożdże: Fermentis s-04


 


Dodatkowe: mech irlandzki 5g


Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #20 - India red ale 14,5°Blg, 55 IBU

warzone 30 IV

 

Brzeczka nastawna 22l

 

Zasyp: 

 

Pale ale 4kg

Monachijski 1kg

Carared 1kg

Caraamber 200g

Palony jęczmień 50g

 

Zacieranie:

 

45 min. 62°C

wygrzew

 

Chmiel:

 

25 m. Simcoe 30g

10 m. Simcoe 30g

Na zimno: Simcoe 60g

 

Drożdże: us 04

Edytowane przez Lerche
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 - Hefeweizen 14,5°Blg, 18 IBU

warzone 1 V

 

Brzeczka nastawna 20l

 

Zasyp: 

 

Słód pszeniczny Weyermann 3kg

Bohemian Pilsner Weyermann 3kg

Zakwaszający Weyermann 200g

 

Zacieranie:

 

20 min. 50°C

40 min. 65°C

wygrzew

 

Chmiel:

 

30 m. 60g Spalt Select

 

Drożdże: wb 06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.