Jump to content

Weizenbock - Jakie drożdże?


Lerche
 Share

Recommended Posts

Cześć! Przygotowuję warzenie Weizenbocka, zasyp pszeniczny 58 proc. (54 proc. pszeniczny ciemny, 4 proc. pszen. czekoladowy). Celuję w 17 blg ok. 20l. Jakie polecacie do tego drożdże? Mam aktualnie dwa opakowania Safbrew WB-06, a więc 23g. Jeżeli by wystarczyły, to ile ich dać? Z góry dzięki za pomoc! :)

Edited by Lerche
Link to comment
Share on other sites

Tak, ale to było, jeśli dobrze widzę, 12 litrów. Planuję uzyskać około 20, dam więc przynajmniej z 16g drożdży, tak też wylicza kalkulator. Rezultaty opiszę - dzięki za pomoc :)

Link to comment
Share on other sites

Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent ;) Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego

Link to comment
Share on other sites

Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent ;) Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego

 

Mówimy tu o Weizenbocku około 17-18 °Blg, także rzeczywiście byłoby chyba lepiej, gdyby zostało te 4+ °Blg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Witam, panowie myślę na weizenbockiem, mam tylko drożdże Gozdawa german lager w35 i fermentis  US-05

Myślicie że coś z tego wyjdzie czy muszę kupic np SAFBREW WB-06 ?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, MistrzSuspensu napisał:

Weizen musi mieć charakter, który nadadzą tylko drożdże do weizenów, tutaj nic nie wykombinujesz.

Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Sumikk napisał:

Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06

Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków:

1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki.

2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C.

 

Wtedy wychodzi fajne piwko i fajne bananki.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, Jancewicz napisał:

Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków:

1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki.

2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C.

 

 

1. Czyli muszę dać pół paczki drożdży? 

2. Z temperaturą w tych przedziałach nie ma u mnie problemu 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sprawa jest taka że zrobiłem tego weizenbocka. Fermentacja burzliwa ok 10 dni, cicha też 10 dni i tu jest pytanie piwo po tym czasie się sklarowało dość dobrze. Czy przed rozlewem zamieszczać osad z dna czy zlać czyste a osad z refermentacji wystarczy  ? Chodzi mi o to że pszeniczne piwo chyba powinno być mętne 🤪

Link to comment
Share on other sites

A myślicie że potrzymać to jeszcze czy mogę już butelkować ? Drożdże zadane 13 lutego. Blg początkowe ok16 teraz pokazuje ok 3,5blg lub ok 8brix. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.