Lerche Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 (edited) Cześć! Przygotowuję warzenie Weizenbocka, zasyp pszeniczny 58 proc. (54 proc. pszeniczny ciemny, 4 proc. pszen. czekoladowy). Celuję w 17 blg ok. 20l. Jakie polecacie do tego drożdże? Mam aktualnie dwa opakowania Safbrew WB-06, a więc 23g. Jeżeli by wystarczyły, to ile ich dać? Z góry dzięki za pomoc! Edited September 27, 2015 by Lerche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 Jakiekolwiek do hefe-weizena, czyli dla najlepszego efektu płynne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 Robiłem weizenbocka na WB-06 i w przeciwieństwie do hefeweizenów do końca zachował fajny smak i aromat. Ale kolejnego zrobię na płynnych żeby porównać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lerche Posted September 27, 2015 Author Share Posted September 27, 2015 Dzięki. Tylko pytanie, ile tych drożdży dać? Starczy zwykła dawka 11,5g na 20 litrów, czy dać więcej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Lerche 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Dzięki. Tylko pytanie, ile tych drożdży dać? Starczy zwykła dawka 11,5g na 20 litrów, czy dać więcej? Ja dałem jedną saszetkę, ale mimo dobrego rezultatu, dzisiaj nie zaryzykowałbym bez rozbujania wcześniej na lekkim weizenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lerche Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 Tak, ale to było, jeśli dobrze widzę, 12 litrów. Planuję uzyskać około 20, dam więc przynajmniej z 16g drożdży, tak też wylicza kalkulator. Rezultaty opiszę - dzięki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxikaz Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Ja użyłem Gozdawa BW11 - gęstwa po hefeweizen 250ml na 22L 17Blg - wylazło z wiadra. Wyszło pysznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Licz się z tym, że WB-06 mogą Ci zeżreć tego WB do 1-2Blg. Będzie mocne A saszetkę dałbym jedną - na 12Blg można dać 1/2 opakowania dla zestresowania drożdży, to tu całe też powinno dać radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lerche Posted September 29, 2015 Author Share Posted September 29, 2015 Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego Mówimy tu o Weizenbocku około 17-18 °Blg, także rzeczywiście byłoby chyba lepiej, gdyby zostało te 4+ °Blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Z sucharów zawsze zostają np. Mauribrew Weiss Y1433, podobno całkiem fajne pszenice na nich wychodzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Witam, panowie myślę na weizenbockiem, mam tylko drożdże Gozdawa german lager w35 i fermentis US-05 Myślicie że coś z tego wyjdzie czy muszę kupic np SAFBREW WB-06 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MistrzSuspensu Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Weizen musi mieć charakter, który nadadzą tylko drożdże do weizenów, tutaj nic nie wykombinujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 2 godziny temu, MistrzSuspensu napisał: Weizen musi mieć charakter, który nadadzą tylko drożdże do weizenów, tutaj nic nie wykombinujesz. Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Chcesz dobrego weizenbocka, to tylko płynne rozbujane na weizenie. WB-06 przy dużym doświadczeniu też dają radę, ale "to cza umić" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Skwira Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Ja robiłem weizenbocka na FM41, jak na razie jest jeszcze młody ale już jest fajny do picia aromat bananowy jest super goździk mniej mi smakuje bardzo a zobaczy się jak będzie z wiekiem. Tu masz moja recepture w zapiskach Warka nr 20. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 (edited) A co myślicie o tej recepturze Weizenbock? Dla początkującego piwowara może być ? 😜 No tylko że drożdże SAFBREW WB-06? Edited January 30, 2020 by Sumikk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Skwira Posted January 30, 2020 Share Posted January 30, 2020 Możesz próbować styl jest tak szeroki jeśli chodzi o zasyp/kolor/ekstrakt, że można robić wszystko ale i tak prym wiodą drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 13 godzin temu, Sumikk napisał: Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06 Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków: 1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki. 2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C. Wtedy wychodzi fajne piwko i fajne bananki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 10 minut temu, Jancewicz napisał: Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków: 1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki. 2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C. 1. Czyli muszę dać pół paczki drożdży? 2. Z temperaturą w tych przedziałach nie ma u mnie problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted January 31, 2020 Share Posted January 31, 2020 25 minut temu, Sumikk napisał: Czyli muszę dać pół paczki drożdży? Ewentualnie lekko więcej bo widzę, że masz gęstość początkową 17blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Sprawa jest taka że zrobiłem tego weizenbocka. Fermentacja burzliwa ok 10 dni, cicha też 10 dni i tu jest pytanie piwo po tym czasie się sklarowało dość dobrze. Czy przed rozlewem zamieszczać osad z dna czy zlać czyste a osad z refermentacji wystarczy ? Chodzi mi o to że pszeniczne piwo chyba powinno być mętne 🤪 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Nie mieszaj osadu. Przy refermentacji powstanie jego wystarczająca ilość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 A myślicie że potrzymać to jeszcze czy mogę już butelkować ? Drożdże zadane 13 lutego. Blg początkowe ok16 teraz pokazuje ok 3,5blg lub ok 8brix. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts