Jump to content

Weizenbock - Jakie drożdże?

Lerche
 Share

Recommended Posts

Cześć! Przygotowuję warzenie Weizenbocka, zasyp pszeniczny 58 proc. (54 proc. pszeniczny ciemny, 4 proc. pszen. czekoladowy). Celuję w 17 blg ok. 20l. Jakie polecacie do tego drożdże? Mam aktualnie dwa opakowania Safbrew WB-06, a więc 23g. Jeżeli by wystarczyły, to ile ich dać? Z góry dzięki za pomoc! :)

Edited by Lerche

Tak, ale to było, jeśli dobrze widzę, 12 litrów. Planuję uzyskać około 20, dam więc przynajmniej z 16g drożdży, tak też wylicza kalkulator. Rezultaty opiszę - dzięki za pomoc :)

Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent ;) Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego

Z 12 do 1-2 blg - faktycznie mocna taka pszenica... będzie z pińć procent ;) Poza tym pszenica ma być wytrawna, a efekt słodkości jest uzyskiwany przez związki produkowane przez drożdże a nie z wysokiego blg końcowego

Mówimy tu o Weizenbocku około 17-18 °Blg, także rzeczywiście byłoby chyba lepiej, gdyby zostało te 4+ °Blg

• 4 years later...

Witam, panowie myślę na weizenbockiem, mam tylko drożdże Gozdawa german lager w35 i fermentis  US-05

Myślicie że coś z tego wyjdzie czy muszę kupic np SAFBREW WB-06 ?

2 godziny temu, MistrzSuspensu napisał:

Weizen musi mieć charakter, który nadadzą tylko drożdże do weizenów, tutaj nic nie wykombinujesz.

Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06

13 godzin temu, Sumikk napisał:

Okej ale czy te mogą być ? SAFBREW WB-06

Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków:

1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki.

2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C.

Wtedy wychodzi fajne piwko i fajne bananki.

10 minut temu, Jancewicz napisał:

Jeśli chcesz użyć sucharów wb-06 to musisz spełnić kilka warunków:

1. underpitching (ja dawałem na 20l warkę 12blg pół uwodnionej paczki.

2. chłodny początek fermentacji (12°C) i później stopniowo temperaturę podnosisz, głównie do 15-17C, pod koniec 20C.

1. Czyli muszę dać pół paczki drożdży? 

2. Z temperaturą w tych przedziałach nie ma u mnie problemu 

• 1 month later...

Sprawa jest taka że zrobiłem tego weizenbocka. Fermentacja burzliwa ok 10 dni, cicha też 10 dni i tu jest pytanie piwo po tym czasie się sklarowało dość dobrze. Czy przed rozlewem zamieszczać osad z dna czy zlać czyste a osad z refermentacji wystarczy  ? Chodzi mi o to że pszeniczne piwo chyba powinno być mętne 🤪

A myślicie że potrzymać to jeszcze czy mogę już butelkować ? Drożdże zadane 13 lutego. Blg początkowe ok16 teraz pokazuje ok 3,5blg lub ok 8brix.