Skocz do zawartości

Rehydratacja i stresowanie drożdży.


tomaszmorela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jutro zamierzam uwarzyć moją drugą warkę. Będzie to ponownie hefeweizen. Nurtuje mnie jedna rzecz. Przeczytałem tutaj na forum, że dobrym rozwiązaniem w przypadku weizenów jest zestresowanie drożdży. Czytałem też o "zasadzie" 30*, czyli np. zadaję drożdże w temperaturze 12*, po czym staram się doprowadzić temperaturę fermentacji do 18*. Pytanie moje jest takie. Czy uwodnic te drożdże w temperaturze 12* czy w temperaturach, które zaleca producent 20-30 i potem wlać je do brzeczki o temperaturze 12* i czy w ogóle powinienem to robić, bo jak to zwykle bywa są głosy na tak i na nie. Dodam jeszcze tylko, że drożdże to wb-06.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwodnić w temperaturze zalecanej przez producenta. Potem możesz dodać do 120 i podnieść do 18. Możesz też dodać pół saszetki na 20l - też się nieźle stresują :) A w ogóle jak chcesz dobrą pszenicę, to kup płynne i nie będziesz musiał kombinować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolega anteks pisal kiedys o stresowaniu drozdzy podczas fermenyacji weizena. Polecal zeby przenosic fermentor z temp. 16 do temp. 25 i w tych temp trzymac po 12h. Osobiscie jeszcze tego nie probowalem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.