NiezHuty Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Cześć, to moja pierwsza warka. Coopers European Lager + Gozdawa ekstrakt słodowy. Wstawione 19.09 o 21:00. Pomiar z teraz wskazuje 5 BLG, przelewać na cichą czy zostawić w obecnym wiadrze? Spróbowałem brzeczki (czy to nadal ta nazwa czy już zielone piwo?), jest dość smaczna, dobrze nagazowana, ma posmak sezamu. Raczej słodkie niż wytrawne. Niestety przez nieuwagę nie zmierzyłem początkowego BLG. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Na cichą przelej, jak w ciągu 3 dni pomiar się nie zmieni. Albo nie przelewaj wcale. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Albo nie przelewaj wcale. Wcale, to znaczy mam "kisić" z drożdżami do końca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Tak, możesz "kisić", skoro takie nazewnictwo Ci odpowiada. Eliminujesz przy tym dodatkowe ryzyko infekcji przy przelewaniu, szczególnie biorąc pod uwagę, że to pierwsza warka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 (edited) Na cichą przelej, jak w ciągu 3 dni pomiar się nie zmieni. no popatrz, a ja myślałem, że wtedy to można butelkować już. Tyle warek zepsułem, yhhh. Edited September 26, 2015 by Dr2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Tak, możesz "kisić", skoro takie nazewnictwo Ci odpowiada. To rzecz jasna w ramach żartu, w moich stronach długie przebywanie z kimś, albo czegoś z czymś tak się określa Zakażenie rozumiem, choć raczej wszystko mam w tym względzie dopięte na ostatni guzik. Bardziej zastanawiam się czy resztki drożdży nie popsują smaku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Na cichą przelej, jak w ciągu 3 dni pomiar się nie zmieni. no popatrz, a ja myślałem, że wtedy to można butelkować już. Tyle warek zepsułem, yhhh Skoro koniecznie chce przelewać na cichą to proszę bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Skoro koniecznie chce przelewać na cichą to proszę bardzo jeśli coś komuś radzisz to może poczytaj najpierw co i jak i nie myl fermentacji cichej z klarowaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Skoro koniecznie chce przelewać na cichą to proszę bardzo jeśli coś komuś radzisz to może poczytaj najpierw co i jak i nie myl fermentacji cichej z klarowaniem. Czytałem to wielokrotnie. Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Czy Ty na prawdę nie wiesz co to jest fermentacja cicha ? Ja nie twierdzę, że łatwo jest rozpoznać kiedy się ona zaczyna, ale jestem pewien, że wtedy drożdże nadal pracują i blg spada. Myślę, że jednak powinieneś sobie usystematyzować nazewnictwo i znaczenie niektórych pojęć w zakresie piwowarstwa w przeciwnym przypadku trudno się będzie z Tobą rozmawiać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Czytałem to wielokrotnie. Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Nie chcę przelewać w butelki tylko dać na cicha na 1-2 tyg. Zatem: trzymać nadal w obecnym wiadrze jeszcze kilka dni czy przelać na cichą - grzecznie i sterylnie i niech się klaruje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Przelanie niedofermentowanego piwa na cichą to najlepszy sposób, żeby sobie zrobić granaty. Czy Ty na prawdę nie wiesz co to jest fermentacja cicha ? Ja nie twierdzę, że łatwo jest rozpoznać kiedy się ona zaczyna, ale jestem pewien, że wtedy drożdże nadal pracują i blg spada. Myślę, że jednak powinieneś sobie usystematyzować nazewnictwo i znaczenie niektórych pojęć w zakresie piwowarstwa w przeciwnym przypadku trudno się będzie z Tobą rozmawiać. Doskonale wiem, że "cicha" przebiega tak czy owak, bez względu na to czy przelewasz piwo czy nie. Pytanie tylko, czy początkujący piwowar ma przelewać piwo? Biorąc pod uwagę pomiar 5blg zasugerowałem sprawdzenie blg za kilka dni i tyle. Masz jakieś obiekcje co do tej porady? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 trzymać nadal w obecnym wiadrze jeszcze kilka dni czy przelać na cichą - grzecznie i sterylnie i niech się klaruje? rób jak uważassz. Na ten temat, na tym forum napisano już "epopeje". Obie opcje mają tak samo dużo zwolenników jak i przeciwników. Ja gdybym nie potrzebował gęstwy to bym nie przelewał piwa do osobnego fermentora (bez względu na to czy fermentacja cicha się skończyła czy nie), Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Pytanie tylko, czy początkujący piwowar ma przelewać piwo? Biorąc pod uwagę pomiar 5blg zasugerowałem sprawdzenie blg za kilka dni i tyle. Masz jakieś obiekcje co do tej porady? do takiego postawienia sprawy nie mam obiekcji. Mam tylko pytanie co do tego ma czy piwowar jest początkujący czy nie? Weź pod uwagę, że bywają początkujący i świadomi (rzadkość ale bywa) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Ja gdybym nie potrzebował gęstwy to bym nie przelewał piwa do osobnego fermentora (bez względu na to czy fermentacja cicha się skończyła czy nie), Bez względu na to, że lager spędzi z martwymi drożdżami dłuższy czas niż jakieś ALE? Mogę rzecz jasna dofermentować w tym i dopiero na cichą. Ale czy na cichej fermentacja też nie "zjedzie"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 A noże by tak... Połówkę zostawiam w obecnym wiaderku, drugą przelewam na cichą. Zostawiam i zobaczę efekty "po". Choć maiłem nadzieję na odzyskanie wiadra i i upichcenie w nim czegoś kolejnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Bez względu na to, że lager spędzi z martwymi drożdżami dłuższy czas niż jakieś ALE? W jakiej temperaturze to fermentujesz i jakimi drożdżami? Mogę rzecz jasna dofermentować w tym i dopiero na cichą. "Cicha" to właśnie dofermentowanie (fermentacja nadal trwa, ale już bardzo powoli), a Ty chyba cały czas masz na myśli klarowanie, a to jednak dwie różne sprawy. Ale czy na cichej fermentacja też nie "zjedzie"? Z powodu podanego jak wyżej, jak najbardziej gęstość w trakcie fermentacji cichej nadal spada. NiezHuty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Bez względu na to, że lager spędzi z martwymi drożdżami dłuższy czas niż jakieś ALE? W jakiej temperaturze to fermentujesz i jakimi drożdżami? Mogę rzecz jasna dofermentować w tym i dopiero na cichą. "Cicha" to właśnie dofermentowanie (fermentacja nadal trwa, ale już bardzo powoli), a Ty chyba cały czas masz na myśli klarowanie, a to jednak dwie różne sprawy. Ale czy na cichej fermentacja też nie "zjedzie"? Z powodu podanego jak wyżej, jak najbardziej gęstość w trakcie fermentacji cichej nadal spada. 1. Obecnie jest to ok. 16 stopni (w nocy zapewne spada). Drożdże z zestawu (podałem w pierwszym poście). Są na pewno lagerowe (można poczytać o tym na anglojęzycznych forach). 2. Mam na myśli cichą w trakcie której siłą rzeczy zachodzi również klarowanie. 3. OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Obecnie jest to ok. 16 stopni IMHO, nie martw się za bardzo o przetrzymywanie piwa nad drożdżami bo 16°C dla lagera to i tak o wiele za wiele więc lager to i tak nie będzie. NiezHuty 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Obecnie jest to ok. 16 stopni IMHO, nie martw się za bardzo o przetrzymywanie piwa nad drożdżami bo 16°C dla lagera to i tak o wiele za wiele więc lager to i tak nie będzie. To fakt, ale jest jeszcze jeden pozytyw dekantacji - odzyskam jedno wiadro i wstawię coś nowego. Mam cierpliwość do czekania na efekty, ale nie do zaczynania nowych rzeczy Chyba sprawdzę BLG i zadecyduję jutro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Chyba sprawdzę BLG i zadecyduję jutro. Blg już sprawdzałeś (więcej na chwilę obecną nie trzeba). Ja bym obserwował pianę i (wiem wielu się będzie burzyć ) bulkadełko. Na podstawie tych obserwacji można wnioskować czy fermentacja burzliwa się kończy, a zaczyna cicha fermentacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NiezHuty Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Chyba sprawdzę BLG i zadecyduję jutro. Blg już sprawdzałeś (więcej na chwilę obecną nie trzeba). Ja bym obserwował pianę i (wiem wielu się będzie burzyć ) bulkadełko. Na podstawie tych obserwacji można wnioskować czy fermentacja burzliwa się kończy, a zaczyna cicha fermentacja. Piany nie oglądałem w ogóle, bo wiadro nie otwierane, ale "bulkadełko" przestało pracować już 2-3 dni temu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 "bulkadełko" przestało pracować już 2-3 dni temu. dla mnie samo bulkadełko niewiele może powiedzieć. Dopiero w połączeniu z innymi "wskazaniami" można wyciągnąć jakieś wnioski Mając jednak na względzie, że gęstość jest na poziomie 5 blg można by twierdzić, że fermentacja burzliwa się już skończyła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Obecnie jest to ok. 16 stopniIMHO,nie martw się za bardzo o przetrzymywanie piwa nad drożdżami bo 16°C dla lagera to i tak o wiele za wiele więc lager to i tak nie będzie. W 2002r lub 2003r roku kupiłem i zrobiłem oraz szybko znikło . Kapslownica na pamiątkę została Dr2, dodawaj swój tekst o piwie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted September 26, 2015 Share Posted September 26, 2015 Dr2, dodawaj swój tekst o piwie... Grzesiu, ale to nie okazja ku temu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.