Jump to content

Wysładzanie - czy dobrze robię bo już się pogubiłem


lgorek
 Share

Recommended Posts

Witam, 

 

Na początku napiszę że wszystkie 14 warek jakie uwarzyłem do tej pory były z zestawów. Dla przykładu ostatnia AIPA 16°Blg, napisane było aby zacierać 6,5kg słodu w 18 litrach i wysładzać 15 litrami wody. 

 

Ja natomiast zrobiłem tak. Zacierałem normalnie czyli 6,5kg w 18 litrach wody następnie, w pro mashu obliczyłem ile podczas 60 min gotowania powinno odparować wody i jakie chcę uzyskać blg. Wysładzałem do momentu 14blg co dał około 35,5 litra (nie chciałem więcej ponieważ garnek mam 40 litrów). Dodam że spuściłem całą brzeczkę z wysłodzenia i zostało jeszcze około 4 litry, która miała 3-4blg. W poprzednich warkach wysładzałem do momentu kiedy filtrat miał 2-2,5 blg. Do fermentora przelałem 22 litry 17blg, ponieważ nie przyjąłem poprawki na ilość chmielin w przypadku 200g użytego chmielu. Przez co zostało w garnku było około 6 litrów brzeczki z chmielinami. Po odstaniu zlałem z nad chmielin około 3 litry brzeczki. Było by pewnie więcej bo około 2 litry chmielin wylałem do zlewu mój błąd. 

 

Cała brzeczka w fermentorze oraz z nad chmielin z 6,5kg słodu wyszło 25 litrów 17blg (te 3 litry zamrożę u użyje w przyszłości do jakiejś Pale Ale)

 

I teraz tak czy dobrze robie wysładzając większą ilość (niższe blg), która następnie odparuje. Czy może tak jak jest w zestawie, że odbieram mniejszą ilość (wyższe blg) a później dodaje wody ?

 

Pozdrawiam

Alawrak

 

Link to comment
Share on other sites

Nie jest wskazane żeby wypłukiwać złoże do końca ze względu na wysokie pH pod koniec i wypłukiwanie garbników.

 

Możesz rozwinać "do końca" czy jest to tak jak robię czy może poniżej 3blg podczas wysładzania ? 

Link to comment
Share on other sites

Ja jestem po 8 warkach i odpowiem tak. Robiłem pierwsze kilka warek (od razu zacząłem od zacierania) z przepisu czyli zacierając słód w takiej ilości wody dokładnie jak w przepisie i nigdy blg nie wyszło mi takie jak miało wyjść, a stało się tak prawdopodobnie z tego powodu, że moja wydajnośc była mniejsza niz być powinna choćiazby ze wzgledu na to, że jestem poczatkujacy i połeniam jakieś tam błedy. Więc  wpisałem w kalkulator (używałem PPPP) ilośc skałdników, wode itp i pobliczyłem jaką mam wydajność już po uwarzonej warce. Oczywiście okazało się, że moja wydajność zacierania jest niższa niz zakładana w przepisie i tą różnicę wziąłem pod uwagę przy kolejnym warzeniu. Po uwzagednieniu korekty moje warki maja takie blg jakie zakładam albo róznią się najwyżej o 0,5 blg - najczęściej w górą (ważne, zawsze zacieram przy takim samym stosunku ilości słodu do wody, u mnie jest to 1 do 3,5) Więc polecam wpisać dane do kalkulatora, obliczyć jak wyszło w uwarzonej już warce i na podsatwie tych danych zacierac kolejną.

Link to comment
Share on other sites

Nie pytam o wydajności a wysładzaniu. Przeczytałem całe wiki i podobne posty. Dlatego zadaje pytanie. Bo niby sposób który podałem jest ok ale bo zawsze jest ale. Jedne opracowania piszą wysładzać do min 4blg a inne do min 2blg. Jakby nie patrzeć jest to spora różnica. Jak wysładzacie wasze warki ?

Link to comment
Share on other sites

Również do objętości. Nawet nie mierzę blg końcowych wysłodzin. Przy ostatniej warce miałem skok wydajności i zamiast 20l 12 blg, otrzymałem 20l 13,5 blg. Byłem zaskoczony, ale nic nie korygowałem, bo po co :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

mat, dnia 28 wrzesień 2015 - 06:56, napisał: Nigdy nie miałem problemów z sms'em Z czym?

No, że mu nie przeszkadzają w wysładzaniu sms'y ;)

 

A w temacie:

to zawsze wysładzam ciągle (z lenistwa) do założonej objętości i o dziwo mam wysoką wydajność (85-95 wg BS w zależności od gęstości brzeczki nastawnej),

i brzeczkę otrzymuję o założonych parametrach :)

Każdy zestaw sprzętu ma swoją specyfikę i trzeba go poznać żeby móc zoptymalizować proces.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.