Skocz do zawartości

FD z wiadra


sekal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szybkie pytanko, jak ponacinać dno w wiadrze 33l (w celu zrobienia fałszywego dna), tak aby spełniało rolę ale też nie było "za gęsto" ponacinane (nie pękło pod ciężarem młóta, wody).
Mniej więcej - jakiej długości nacięcie, i w jakich odstępach. Bo nacinanie jak FD do kegów pewnie będzie "za gęste" ? 
Jakby ktoś fotkę swojego FD z wiadra wrzucił byłoby super.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego chcesz marnować wiadro?

Kup sraczwężyk i 10 minut zrób filtrator. Tutaj na forum jest sto postów jak to zrobić  Wiadro się przyda na fermentację.

Jeśli się upierasz na filtrator z wiadra to raczej tylko wiercenie otworów. Moim zdaniem żadne nacinanie nie zda egzaminu. FD ze stali KO ma grubość 1,5mm i jest sztywne. Wiadro ma dno max 1 mm i jest to miękki plastik. Każde nacięcie je osłabi i będzie do wyrzucenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym ze ma dno 1 mm to bym nie przesadzal. Ale wiadro z otworami było popularne na początkach piwowarstwa domowego, później wynaleziono Oplot i nie bez powodu mało kto robi dzisiaj na wiadrze

Ankieta: kto robi na wiadrze dziś --- (tu zapisy) ---
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.