Jump to content

FD z wiadra


sekal
 Share

Recommended Posts

Witam

Szybkie pytanko, jak ponacinać dno w wiadrze 33l (w celu zrobienia fałszywego dna), tak aby spełniało rolę ale też nie było "za gęsto" ponacinane (nie pękło pod ciężarem młóta, wody).
Mniej więcej - jakiej długości nacięcie, i w jakich odstępach. Bo nacinanie jak FD do kegów pewnie będzie "za gęste" ? 
Jakby ktoś fotkę swojego FD z wiadra wrzucił byłoby super.

Link to comment
Share on other sites

A dlaczego chcesz marnować wiadro?

Kup sraczwężyk i 10 minut zrób filtrator. Tutaj na forum jest sto postów jak to zrobić  Wiadro się przyda na fermentację.

Jeśli się upierasz na filtrator z wiadra to raczej tylko wiercenie otworów. Moim zdaniem żadne nacinanie nie zda egzaminu. FD ze stali KO ma grubość 1,5mm i jest sztywne. Wiadro ma dno max 1 mm i jest to miękki plastik. Każde nacięcie je osłabi i będzie do wyrzucenia.

Link to comment
Share on other sites

Z tym ze ma dno 1 mm to bym nie przesadzal. Ale wiadro z otworami było popularne na początkach piwowarstwa domowego, później wynaleziono Oplot i nie bez powodu mało kto robi dzisiaj na wiadrze

Ankieta: kto robi na wiadrze dziś --- (tu zapisy) ---
Link to comment
Share on other sites

Wszyscy na sracz wężyku!!, A, że warzę od maja i niedawno przerabiałem temat to sugeruję kupić taki i skupić się na innych aspektach domowego warzenia :)                               

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.