Jump to content

100% Pszeniczny Ale


Kazimierz_W
 Share

Recommended Posts

Można powiedzieć, że to moja specjalność zakładu. Bardzo lubię to piwo i koledzy również. Pomysł wziął się z Grodziskiego i z AIPA. Ciekawostką jest 100% słód pszeniczny oraz klarowność. 

Zasyp 5kg słód pszeniczny. Zacieranie z grodzisza: 39*-15min, 53*-25min, 70*-30min, 76* i filtracja.
Wiadomo, że będzie lecieć nie za szybko, dlatego po zwrocie paru pierwszych litrów, dolewam ok 13l wody i na tym zazwyczaj kończę dzień. 

Następnego dnia wszystko pięknie przefiltrowane, klarowność nawet lepsza niż przy jęczmieniu.
Warzenie: 20g Chinook na 60min, 10g Citra na 40min, 15g Chinook na 30min, 10g Citra na 15min, 15g Chinook na 10min + mech irlandzki, 30g Citra na 5min. Ten mech sprawia, że mamy piękną klarowność i nie trzeba używać żelatyny. 

Fermentujemy drożdżami do amerykańskiego ale. Na cichą dodałem jeszcze 50g Citry. 

Wyszło mi 23l, 14BLG, alko 5,3% po refermentacji. 

Piwo jest świetną, czystą podstawą do eksperymentowania chmielami. W tym sezonie jednak wracam do powyższego zestawu, bo wyszedł najcudniej. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.