Jump to content

Płatki dębowe whisky/sherry


Oskaliber
 Share

Recommended Posts

Co prawda kilka tematów o płatkach już jest, ale nie znalazłem żadnego typowo o tych pochodzących z beczek po innych alkoholach. W sklepach piwowarskich można znaleźć płatki po whisky lub sherry (przykładowo tutaj). Moje pytania są następujące:

 

1. Jakie są Wasze ogólne doświadczenia z tymi płatkami? Czy efekt faktycznie dobrze symuluje leżakowanie w beczce po danych trunkach, czy zachowują się raczej jak zwykłe płatki dębowe i to jakiś pic na wodę?

 

2. Czy w jakimś sklepie są do kupienia płatki po innych alkoholach niż whisky/sherry, np. rum?

 

3. Czy jest jakiś sposób na zasymulowanie pochodzenia płatków z beczki po danym trunku, np. przez przetrzymanie zwykłych płatków dębowych w nim przez określony czas? Sporo osób zalewa alkoholem, ale raczej w celach dezynfekcji niż uzyskania takiego efektu i zalanie na te 2~ dni wydaje mi się niewystarczające.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Ad. 3 Wg mnie dobre, robiłem tak z rumem tylko płatki czekały na swoją kolej sporo, pewnie z ponad rok jak nic. Teraz inne w calvadosie się moczą :)

Link to comment
Share on other sites

Będę zaskoczony jak zauważysz różnicę... ale może jestem ignorantem.

Czuję różnicę między tymi whiskey i to nawet bardzo, ale nie sądzę, by ta różnica mogła przebić się do piwa w wyczuwalnym stopniu.

Edited by pogo
Link to comment
Share on other sites

Płatki 1,5 miesiąca w brandy dodane do Risa 25 BLG i czuć wpływ brandy, także moim zdaniem kupuj płatki normalne (oczywiście opiekane tak jak chcesz) i mocz w danym alkoholu tak przez miesiąc czy dwa, co jakiś czas zamieszaj słoikiem. Będzie dobrze. 

Link to comment
Share on other sites

Płatki 1,5 miesiąca w brandy dodane do Risa 25 BLG i czuć wpływ brandy, także moim zdaniem kupuj płatki normalne (oczywiście opiekane tak jak chcesz) i mocz w danym alkoholu tak przez miesiąc czy dwa, co jakiś czas zamieszaj słoikiem. Będzie dobrze.

Olo, jakie płatki używałeś, ile ich dałeś i na ile litrów?

Link to comment
Share on other sites

Ale po takim miesięcznym przetrzymaniu wrzucacie je razem z alkoholem, w którym trzymaliście czy odcedzacie? Bo to dosyć istotne i smak może pochodzić od faktycznego dodatku tego alkoholu, a nie od tego, że płatki go wchłonęły.

Link to comment
Share on other sites

Ja trzymałem dokładnie miesiąc w Jack'u po 80g płatków dębowych mocno oraz średnio opieknych. To dodałem na cichą do 25l risa 28BLG na około 25 dni.

160g to dość sporo - jak to było wyczuwalne? I czy wrzucałeś z płynem czy odcedziłeś przed wrzuceniem?

Link to comment
Share on other sites

Ale po takim miesięcznym przetrzymaniu wrzucacie je razem z alkoholem, w którym trzymaliście czy odcedzacie? Bo to dosyć istotne i smak może pochodzić od faktycznego dodatku tego alkoholu, a nie od tego, że płatki go wchłonęły.

Ja wlałem z alkoholem :)   ale nie było go dużo może z 50ml, smak pewnie pochodzi od tego dodatku alkoholu ale efekt finalny był dobry.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

 

160g to dość sporo - jak to było wyczuwalne? I czy wrzucałeś z płynem czy odcedziłeś przed wrzuceniem?

 

Napisz mi PW z adresem to CI wyślę. ;)

 

Płatków nawet bardzo dużo. ;) Jakoś miesiąc po dodaniu pomyślałem że chyba przesadziłem, ale finalnie się cieszę, gdyż mogę wyczuć z całą pewnością co oddają płatki i alkohol. Wg mnie czuć i jedno i drugie.

 

Dodałem razem z whiskey było tego gdzieś 200ml. 

Link to comment
Share on other sites

 

Płatki 1,5 miesiąca w brandy dodane do Risa 25 BLG i czuć wpływ brandy, także moim zdaniem kupuj płatki normalne (oczywiście opiekane tak jak chcesz) i mocz w danym alkoholu tak przez miesiąc czy dwa, co jakiś czas zamieszaj słoikiem. Będzie dobrze.

Olo, jakie płatki używałeś, ile ich dałeś i na ile litrów?

 

 

 

 

50 g płatków dębowych Sherry Oloroso (akurat takie kupiłem) moczonych 1.5 miesiąca w Brandy St Remy Napoleon i 20 g mocno opiekanych moczonych miesiąc. W sumie ze 100 mL brandy myślę na całą warkę ponad 20 L dolałem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Podepnę się pod temat. Mam zamiar kupić płatki z beczek dębowych po amerykańskim Bourbonie i zastanawiam się jakiego efektu mogę się psodziewać? Dodać chcę eksperymentalnie do 3l porteru bałtyckiego około 20g płatków na okres około 3 miesięcy. Dodatkowo chciałbym się spytać jak płatki dezynfekować? Macerować w spirytusie, czy może poprostu pogotować przez 10min?

Link to comment
Share on other sites

Przy takiej długości to 1 g/l to sporo, zależy też co chcesz osiągnąć, ja nie jestem wielkim miłośnikiem piw mocno zdominowanych przez nuty drewniane/waniliowe ale nie wątpię, że tacy miłośnicy są ;)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie nigdy jeszcze nie używałem płatków, ale piłem whisky stouta i ta wanilia tak przypadła mi do gustu, że jestem ciekawy jak taki porter będzie smakował. Generalnie nie upieram się przy 3 miesiącach. Jeśli starczy miesiąc, czy 2-3 tygodnie to tyle cichej przeprowadzę. Generalnie każda rada jest mile widziana. Póki co porter stoi około 3 tygodnie w średniej temperaturze 9°C na burzliwej fermentacji. Za tydzień będę przelewał na cichą i obniżał temperaturę do 4°C i zadawał płatki. Skorzystam z okazji i zapytam: Ile powinna trwać cicha fermentacja porteru 22 blg? Czy płatki zadać na cały okres cichej? No i jak je przygotować? Planowałem gotować je przez 10min. A no i ile płatków polecacie na tą małą część, którą postanowiłem przeznaczyć na testy

Edited by ModyCHOW
Link to comment
Share on other sites

 

 

W sumie jak przeznaczasz tak małą ilość to daj te 20g, zobaczysz co to są mocne nuty drewniane ;)

Właśnie nie za wiele mam ogólnie tego piwa. Dam mniej tylko ile?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.