Jump to content
Piwny Kraft

Piwny depozyt - Warszawa (Piwny Kraft, ul. Stalowa 15)

Recommended Posts

Cześć,

mały offtopic: mam do oddania drożdże FM26 Belgijskie Pagórki ważne do początku kwietnia.

Jakby ktoś był zainteresowany to piszcie na priv - można je odebrać codziennie w Cisiu;] oraz ew. w najbliższą niedzielę przed 18 w okolicach stadionu Legii;]

PS: Paweł, wygląda na to że się spotkamy na bitwie [o ile dojadę, bo pierwsza testowa warka mojego dubbla chyba zasili szambo;]

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS: Paweł, wygląda na to że się spotkamy na bitwie [o ile dojadę, bo pierwsza testowa warka mojego dubbla chyba zasili szambo;]

 

Jakaś infekcja Ci się przytrafiła czy jesteś niezadowolony z tego co wyszło? Swojego dubbla niedługo będę butelkować i przy okazji muszę skorygować kolor, bo nie wygląda zbyt stylowo    ;)

Edited by pawel_cwks

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

PS: Paweł, wygląda na to że się spotkamy na bitwie [o ile dojadę, bo pierwsza testowa warka mojego dubbla chyba zasili szambo;]

 

Jakaś infekcja Ci się przytrafiła czy jesteś niezadowolony z tego co wyszło? Swojego dubbla niedługo będę butelkować i przy okazji muszę skorygować kolor, bo nie wygląda zbyt stylowo    ;)

 

 

Niestety infekcja, choć samo piwo chyba też do wybitnych nie należy;]

W drugiej też mógłbym mieć ciemniejszy kolor [coś mi kalkulatory zawyżyły kolor od cukru kandyzowanego], ale na wszelki wypadek już nie będę z nim kombinować.

Widzę po Twoich zapiskach, że zasyp mamy podobny - ja dałem mniej karmeli i pszenica zamiast monachijskiego.

PS czemu tylko 30min gotowania?

Edited by Wojtyla

Share this post


Link to post
Share on other sites
PS czemu tylko 30min gotowania?

 

Też liczyłem na ciemniejszy kolor z dodatku cukru kandyzowanego i się przeliczyłem. 30 minut gotowania, bo osiągnąłem w tym czasie zakładany ekstrakt początkowy i druga sprawa to mniejsze ryzyko, że spóźnię się do pracy    ;)

Edited by pawel_cwks

Share this post


Link to post
Share on other sites

AstaBrewery - White IPA v4

 

Piwo prawie klarowne, lekko opalizujące (spędziło trochę czasu na balkonie) o jasnej stylowej barwie. Nagazowanie idealne, drobna biała piana ładnie koronkuje na szkle. W aromacie chmiele amerykańskie i owocowe estry(?). W smaku słodowość na średnim poziomie, lekkie owocowe estry i chmielowość. Piwo mi smakował, jednak nie obraziłbym się gdyby było więcej kolendry i trochę bardziej goryczkowe (dolna granica IPA wg opisu). Wszystkie istotne informacje znalazły się na etykiecie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

PS czemu tylko 30min gotowania?

 

Też liczyłem na ciemniejszy kolor z dodatku cukru kandyzowanego i się przeliczyłem. 30 minut gotowania, bo osiągnąłem w tym czasie zakładany ekstrakt początkowy i druga sprawa to mniejsze ryzyko, że spóźnię się do pracy    ;)

 

 

Aa, to jest mocny argument;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tonka Stout - Browar Braterski :)

 

Świetne piwo, bardzo pijalne. Idealne dla Pań (swoją drogą Wszystkiego Najlepszego z okazji dzisiejszego święta! :):) ), deserowe. Na pewno zapamiętam je za to uderzenie aromatu czekoladowo-kokosowego. Mistrzostwo! :) 

 

Reszta recenzji na FB :):)

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś w depozycie zostawiłem:

 

2x Stout Owsiany 13,2 BLG, 4,5%

2x Extra Special Bitter 13,5 BLG, 5,7% (piwo uwarzone według receptury Tomka Schutza z Browar Gdynia)

 

Pobrałem:

 

- Pszeniczne z Różą Browar Braterski

- Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie

- ROSOMAK 

- Wędzony Imperialny Stout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś w depozycie zostawiłem:

 

2x Stout Owsiany 13,2 BLG, 4,5%

2x Extra Special Bitter 13,5 BLG, 5,7% (piwo uwarzone według receptury Tomka Schutza z Browar Gdynia)

 

Pobrałem:

 

- Pszeniczne z Różą Browar Braterski

- Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie

- ROSOMAK 

- Wędzony Imperialny Stout

 

Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie
 
Barwa pomarańczowa, piana bardzo obfita, drobno pęcherzykowa, pięknie zdobi szkło. 
W aromacie głównie cytrusy i dużo owoców. Wysycenie idealne.
Goryczka niska do średniej, niezalegająca. W smaku owoce cytrusowe, odrobinę trawiastości, lekka podbudowa słodowa.
 
Piwo bardzo smaczne, lekkie, pijalne chyba najlepsze APA od piwowara domowego jakie piłem.
Edited by sebaal123

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Dziś w depozycie zostawiłem:

 

2x Stout Owsiany 13,2 BLG, 4,5%

2x Extra Special Bitter 13,5 BLG, 5,7% (piwo uwarzone według receptury Tomka Schutza z Browar Gdynia)

 

Pobrałem:

 

- Pszeniczne z Różą Browar Braterski

- Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie

- ROSOMAK 

- Wędzony Imperialny Stout

 

Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie
 
Barwa pomarańczowa, piana bardzo obfita, drobno pęcherzykowa, pięknie zdobi szkło. 
W aromacie głównie cytrusy i dużo owoców. Wysycenie idealne.
Goryczka niska do średniej, niezalegająca. W smaku owoce cytrusowe, odrobinę trawiastości, lekka podbudowa słodowa.
 
Piwo bardzo smaczne, lekkie, pijalne chyba najlepsze APA od piwowara domowego jakie piłem.

 

:drinks: dzięki za reckę. Cieszę, że smakowało. Nie spodziewałem się takich superlatyw ! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dziś w depozycie zostawiłem:

 

2x Stout Owsiany 13,2 BLG, 4,5%

2x Extra Special Bitter 13,5 BLG, 5,7% (piwo uwarzone według receptury Tomka Schutza z Browar Gdynia)

 

Pobrałem:

 

- Pszeniczne z Różą Browar Braterski

- Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie

- ROSOMAK 

- Wędzony Imperialny Stout

 

Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie
 
Barwa pomarańczowa, piana bardzo obfita, drobno pęcherzykowa, pięknie zdobi szkło. 
W aromacie głównie cytrusy i dużo owoców. Wysycenie idealne.
Goryczka niska do średniej, niezalegająca. W smaku owoce cytrusowe, odrobinę trawiastości, lekka podbudowa słodowa.
 
Piwo bardzo smaczne, lekkie, pijalne chyba najlepsze APA od piwowara domowego jakie piłem.

 

:drinks: dzięki za reckę. Cieszę, że smakowało. Nie spodziewałem się takich superlatyw ! 

 

Musisz mi zdradzić recepturę :-)

Bardzo długo od butelkowania utrzymał się aromat chmieli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

Dziś w depozycie zostawiłem:

 

2x Stout Owsiany 13,2 BLG, 4,5%

2x Extra Special Bitter 13,5 BLG, 5,7% (piwo uwarzone według receptury Tomka Schutza z Browar Gdynia)

 

Pobrałem:

 

- Pszeniczne z Różą Browar Braterski

- Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie

- ROSOMAK 

- Wędzony Imperialny Stout

 

Pierwszak APA od Browar Domowy Piaseczyńskie
 
Barwa pomarańczowa, piana bardzo obfita, drobno pęcherzykowa, pięknie zdobi szkło. 
W aromacie głównie cytrusy i dużo owoców. Wysycenie idealne.
Goryczka niska do średniej, niezalegająca. W smaku owoce cytrusowe, odrobinę trawiastości, lekka podbudowa słodowa.
 
Piwo bardzo smaczne, lekkie, pijalne chyba najlepsze APA od piwowara domowego jakie piłem.

 

:drinks: dzięki za reckę. Cieszę, że smakowało. Nie spodziewałem się takich superlatyw ! 

 

Musisz mi zdradzić recepturę :-)

Bardzo długo od butelkowania utrzymał się aromat chmieli.

 

Proszę bardzo: http://www.brewness.com/pl/recipe/pierwsze-apa/view mam nadzieję ze link doprowadzi tam gdzie trzeba. W razie co wydrukuje, zeskanuje i wyślę na PW.

Pozdro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odwiedziłem dzisiaj depozyt i zauważyłem, że połowa butelek jest bez informacji o zawartości (może pospadały, nie wiem).

Prośba o dodawanie chociaż karteczki z nazwą stylu :)

 

Pobrałem:

Single Hop TNT

Belgian Blond z wiśniami - Dystorsja o 3:51

Żytnia AIPA - Dystorsja o 3:51

ESB 13,5 BLG (mała biała etykieta i złoty kapsel)

Stout Owsiany 13,2 BLG (j.w.)

Butelka z etykietą Pinty "Brett IPA" z żółtym kapslem z "5" albo "S" - ktoś się przyznaje?

 

Zostawiłem:

2x Oatmeal Stout - 13,5 BLG,, 5,9% Alk. IBU 28

2x Cherry Ale - 12,5 BLG, 5,35% Alk. IBU 12

2x Kiss from a Rose - 12,5 BLG, 5,35% Alk. IBU 12

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Butelka z etykietą Pinty "Brett IPA" z żółtym kapslem z "5" albo "S" - ktoś się przyznaje?

 

To raczej mój Sweet Stout. Była przyklejona taśma papierowa z opisem, ale widocznie odpadła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem wczoraj w depozycie. Pobrałem:

Kiss from a rose z browaru JackStyle

Best Bitter z browaru Gimbax

Kwasi Ryjek z browaru Gimbax

Bitter z browaru Dystorsja o 3:51

 

Wczoraj wypiłem Bittera z browaru Dystorsja o 3:51: nigdy nie piłem Bittera, więc nie wiem jak naprawdę smakuje Bitter. Jednak zasmakował mi i to można powiedzieć, że nawet bardzo. Myślałem, że karmele mnie odrzucą a nie było ich na tyle dużo, żeby mi to piwo obrzydzić.Dobre piwo!

 

Dopisane:

przed chwilą wypiłem Kwasi Ryjek z browaru Gimbax. Na etykiecie napisane, że mocno kwaśne i rzeczywiście kwaśne, Mimo niskiej gęstości, dosyć treściwe. Nasycenie mocne, piwo powoli samo wychodziło z butelki. Oprócz tego, że kwaśne ciężko cokolwiek napisać. Fajnie było spróbować. Dzięki.

Spróbowałem też Kiss from a Rose z browaru Jack Style. Smakuje jak perfumowane piwo. Smaku niewiele, aromatu chmielu wcale. Tylko te perfumy. Nie dla mnie. Nie mój styl.

Kolejne piwo: Best Bitter z browaru Gimbax. Na początku bardzo gęsta piana. Bardzo mocna piana. Piwo stoi już jakiś czas a ta piana nie opada. W smaku karmelowe ale karmele bardziej nachalne niż w przypadku Bittera z browaru Dystorsja. Chmielu niewiele, aromat ziołowy. Kolor piękny: wzorowo miedziany. Dobre piwo ale porównując moje subiektywne doznania to kolegi z Dystorsji trochę lepsze.

Edited by Paweł Mitura

Share this post


Link to post
Share on other sites

W dniu 12.04.2017

 

zostawiłem w depozycie:

2 x Sweet Stout

2 x Pale Ale

2 x American Pale Ale

 

pobrałem z depozytu:

1 x Wit ( litera W na kapslu )

1 x Bitter Dystorsja o 3:51

1 × American Barley Wine ( TBD )

1 × Hefeweizen II

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Butelka z etykietą Pinty "Brett IPA" z żółtym kapslem z "5" albo "S" - ktoś się przyznaje?

 

Byłem w piątek na Stalowej i to jednak nie jest moje piwo (Sweet Stout nadal czeka na chętnego w skrzynce).

 

 

 

1 x Wit ( litera W na kapslu )

 

To mój orkiszowy wit. Sorry za brak informacji, ale spieszyłem się pakując piwa i nie nakleiłem "etykiet".

 

 

Zostawiłem w depozycie:

1x Wit (pobrany przez rayavaldek)

1x AIPA (oznaczenie na kapslu: IP)

1x Dubbel (oznaczenie na kapslu: *D*)

 

Pobrałem:

(do uzupełnienia)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Butelka z etykietą Pinty "Brett IPA" z żółtym kapslem z "5" albo "S" - ktoś się przyznaje?   Byłem w piątek na Stalowej i to jednak nie jest moje piwo (Sweet Stout nadal czeka na chętnego w skrzynce).

 

Jakiś czas temu zostawiałem swojego Stouta z Habanero. Może to mój? Kapsel z napisem "S". Żadnej info niestety nie otrzymałem, czy ktoś wziął moje piwka. A depozytu dawno nie odwiedzałem. Może zrobimy jakąś aktualizację co jest w skrzynce? 

Edited by Pindin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, dawno mnie nie było:-)

Zostawiłem:American Barleywine i IRA

Pobrane: Cherry ale (JackStyle) i Saison (Paweł Mitura)

 

Dziś wypita wisienka (JackStyle):

-wygląd: czerwono-pomarańczowe, pod pewnym kątem róż. Piana biała, początkowo obfita (z racji wysokiego nasycenia) później szybko znika, jest taka, hmm - strzelająca

-aromat: słodki, karmelowy. Wiśnia słabo wyczuwalne w mojej opinii

-smak: ogólnie łagodny. Po przełknięciu pojawia się na języku przyjemny smak wiśni, który sprawia wrażenie słodkości. Wiśnia fajna, nie nachalna.

-goryczka: niska

-odczucie w ustach: jak dla mnie piwo bardzo pijalne. Najbardziej podoba mi się ten aksamitny posmak wiśni.

 

Ogólnie bardzo fajne, łagodne i pijalne piwo. Jedynie brakuje mi wiśni w aromacie, ale to pewnie przez czas (butelkowane 3-mce temu). No i pytanie które musi paść: ile poszło wiśni na L i w jakiej formie;-)?

Edited by Culter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze reklamacja. Byłem dziś w depozycie ze swoimi nowymi piwami i spodziewałem się, że będę musiał zamienić je na swoje stare piwa. Poprzednio byłem dosyć dawno i zostawiłem chyba 3 piwa, a na forum przeczytałem tylko o jednym. Komuś się film urwał?

 

Dziś zostawiłem:

Mleczny, kawowowy, waniliowy stout "Cafe Roma"

Smoked APA "Raca zielona"

Dry Stout "Geniusz"

 

Pobrałem:

Cherry Ale z Infection JackStyle

Dry Stout z Roberto warzy

Barbarian z Kwarty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ahoj

 

...Poprzednio byłem dosyć dawno i zostawiłem chyba 3 piwa, a na forum przeczytałem tylko o jednym. Komuś się film urwał?

Kolega powinien przyzwyczaić się, że z Depozytu korzysta wielu cichociemnych/nieśmiałych ;) Boją się choć słówko napisać... Wiele moich piw też "szumu medialnego" nie sprawiły ;P

 

Ja też byłem wczoraj na Stalowej. Zostawiłem 2x Taj z Grodziska II (grodzisz z kaffirem) i 2x Żytko (rye brown porter). Pobrałem: Salonowe z Browaru Kwarta/Józefosław, Hop Galaxy od Pawła Mitury i 2 piwka z Browaru Braterskiego: Dubbel i AIPA (stąd wiem bo czytałem ww.posty ;). Kolega Paweł - żółta kartka za lenistwo ;P Co to za koślawe oznaczenia na kapslach?! ;) Za to zawartość na pewno bedzie smaczna sądząc po wcześniejszych wyrobach :)

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po Saison Pawła Mitury:

-aromat: lekko estrowe, plus fenole (goździk),a no i jeszcze zapisałem kwiatowe, ziołowe

-wygląd: ciemna pomarańcza, czerwone. Piana lekko zabarwiona, kremowa, obfita o umiarkowanej trwałości

-smak:charakter słodowo-przyprawy, goździki i może lekki alkohol (albo mylę z estrami/fenolami)

-goryczka: niska, delikatna

-odczucie: piwo bardziej wytrawne niż słodkie, choć wrażenie słodycz podbijają estry; nasycenie średnie

Ogólnie przyjemne piwo, dobrze zbalansowane, szybciej zniknęło ze szkła niż się w nim pojawiło ;-). Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raport z degustacji Dry Stout'u z Roberto warzy

Estetyczna, domowa etykieta. Na etykiecie napisane czego można się spodziewać po piwie. Raczej wolałbym coś z receptury, a nie recenzję :). 13 BLG, 5,1% alk, data butelkowania 2016-04-02, czyli już ponad rok temu. Ja bym jeszcze umieścił IBU.

Po otwarciu lekkie syknięcie. Żadnego gushingu. Piwo stało otwarte, kiedy to pisałem i nic się nie ulotniło.

Z butelki powiedziałbym, że czuję zapach czekolady.

Po przelaniu do szklanki utworzyła się ładna, beżowa piana, która jednak szybko znika. Utrzymała się najwyżej 20 sekund i została jedynie warstwa bąbelków na powierzchni. Kolor - Bardzo ciemny brązowy. Ale wyraźnie nie czarny.

Bardzo przyjemny zapach. Ja bardzo lubię zapach stoutu. Palony, czekoladowy.

W smaku paloność jeszcze bardziej wyczuwalna. Wydaje się bardziej wodniste, niż 13 BLG. Na finiszu lekka kwaśność. Taka jakby kawowa. I goryczka też kojarzy mi się z kawą.

Ogólne wrażenie - fajny, niezobowiązujący, sesyjny stout. Nie wiem, jakie było to piwo świeże, ale po roku też jest dobre. Zdaję sobie sprawę, że dry stout, to nie jest piwo, którym można łatwo kogoś rzucić na kolana. Ten był wystarczająco solidny, wytrawny, i lekki. Może nawet zbyt mocny jak na gatunek.

Dziękuję, smakowało mi.

 

Za chwilę otworzę sobie swój, żeby porównać. Jak coś biorę z depozytu, to najczęściej, żeby porównać ze swoimi piwami. Dla czytelnika to tylko linijka oczekiwania, a dla mnie co najmniej kilkanaście minut dopijania piwa Roberto.

 

O moim króciutko. Zaznaczę tylko różnice. Moja piana dużo lepsza. Cały czas utrzymuje się gruba czapa. Większa goryczka. I chyba więcej ciała, choć może to wrażenie od tej goryczy. To w zasadzie najbardziej dostrzegalne różnice.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem po Saison Pawła Mitury:

-aromat: lekko estrowe, plus fenole (goździk),a no i jeszcze zapisałem kwiatowe, ziołowe

-wygląd: ciemna pomarańcza, czerwone. Piana lekko zabarwiona, kremowa, obfita o umiarkowanej trwałości

-smak:charakter słodowo-przyprawy, goździki i może lekki alkohol (albo mylę z estrami/fenolami)

-goryczka: niska, delikatna

-odczucie: piwo bardziej wytrawne niż słodkie, choć wrażenie słodycz podbijają estry; nasycenie średnie

Ogólnie przyjemne piwo, dobrze zbalansowane, szybciej zniknęło ze szkła niż się w nim pojawiło ;-). Dzięki

Dzięki za recenzje. To mój pierwszy Belg ale nie ostatni... Edited by Paweł Mitura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...