Jump to content

Piwny depozyt - Warszawa (Piwny Kraft, ul. Stalowa 15)


Recommended Posts

Dzisiaj czas na Żytnie z browaru Brewery Baku.

Kolor bursztynowy, piana szybko opadła po nalaniu do szklanki. Zapach przypomina mi Kveika: owocowy, niewiele zboża.

W smaku owoce schodzą na drugi plan a wchodzi zboże, czyli czuć żyto. W smaku pełne, mimo niewielkiej gęstości początkowej, zaskakująco pełne.

Dobre piwo!

Link to post
Share on other sites
  • Replies 625
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Niestety ze względu na pojawiające się "granaty" piwny depozyt zostaje zamknięty. Jeśli ktoś chce odebrać swoje piwa będzie to możliwe do końca tego tygodnia. Dodam, że część butelek może być zalana p

Szkoda dry stouta, mi wydawał się jednym z bardziej udanych piw. Ale w sumie piłem go, gdy był świeższy, no i jednak mam słabość do ciemnych piw. Co do Pomelonego to jest on jedną z 3 wariacji na te

Może i nie jest niezbędny, ale ja powoli dochodzę do wniosków, że opłaca się bardziej niż chmielenie na 0`. Ja sam zamierzam przetestować różnice na własnych warkach, bo to co na forum to na forum, al

Posted Images

 

Zostawiłem dzisiaj w depozycie 4 butelki BIPA są nie podpisane czarne kapsle na każdym na szybko wyryte kluczem "R".

Blg 17 butelkowane 30.12.2016 więc Świeżutkie  

Pobrałem APA od S&S, citra IPA i dwie warki od Pawła M. 14 i 16

Czym chmieliłeś BIPA? Mojej dziewczynie bardzo smakuje, wyczuwa truskawki. Kiedyś podobny efekt uzyskaliśmy we własnej black aipie.

 

DARTH VADER BLACK IPA

Warka: 21 l

Goryczka: 66 IBU

Kolor: 38 SRM

OG: 17 Blg

 

Słody:

5 kg Pils

100 g karmelowy jasny 180 EBC

0,5 kg Carafa II Special (bez łusek)

0,25 kg Special Roast (albo Biscuit, Victory lub Toasted)

0,25 kg cukier brązowy (albo cukier kuchenny)

 

Chmiele:

25 g Centennial (albo 40 g Marynki), 60 min

25 g Cascade 45 min

25 g Willamette 15 min (albo Fuggle albo E.K. Goldings)

25 g Cascade 0 min

50 g Cascade na zimno

 

BIPA robiona z przepisu DARTH VADERA

Na goryczke poszło 50gr marynki

W pozycji na 15 min dałem willamette

Link to post
Share on other sites

kilka słów o piwach, które wziąłem ostatnio:

Ameryka Panie - przegazowanie, obfita piana, jasno złote, lekko zmętnione. W aromacie, owocowy, estrowy, wyczuwalna nafta i mosaic. W smaku pełne, mocna podbudowa słodowa, cytrusowe. Goryczka wysoka, krótka, grejfrutowa. Bardzo fajne piwo.

 

Dziękuję za mozliwość degustacji.

Dzięki za opinię. Chociaż ja traktuję je jako niezbyt udane. I jestem zaskoczony że smakowało ;)

Link to post
Share on other sites

Siema,

Odwiedziłem Depozyt w sobotę i zostawiłem żytnie IPA, chmielone Vic Secret [zupełny brak klarowności wynika z braku cichej;].

Pobrałem Milda od Pawła M., ale jeszcze nie rozpakowałem.

Ps nie odnalazłem pszenicy, którą ostatnio zostawiłem - jeśli ktoś ją pobrał, wypił i nadal jest wśród nas niech da znać;]

Pzdr.

Link to post
Share on other sites

Wizyta w Depozycie. Pobrałem: tmave Klon u Fleku z La Birra Nostra, Black IPA od Kurczakowskiego, Saison z Browaru Pixel i rye IPA z Browaru Cisie. Zostawiłem 2x Bitter-ek (ordinary bitter), Czarna Owsiana (wiadomo jaki stout ;) i przeleżakowane Zimowe Ciemne (14 mczny 17 Blg xmas ale). Ciekaw jestem opinii któregoś z Was czy warto było je przetrzymać ;)

Zauważam, że aktualnie Depozyt bitterami stoi. Razem z moim jest teraz chyba z 6-7 szt., o różnej mocy :)

Edited by jerzdna
Link to post
Share on other sites

... zostawiłem żytnie IPA, chmielone Vic Secret [zupełny brak klarowności wynika z braku cichej;].

 

I opinia o powyższej IPA. 14 blg, 100 IBU:

Wygląd: pomarańczowe błoto. Przez chwilę myślałem, że to New England IPA ale nie... Przypomniało mi się że podobnie "błotnistą" AIPA wypuścił ze 2 lata temu Dr Brew ;) Piana średnia, drobna, zredukowana do kożuszka

Aromat: na pierwszym planie kanalizacyjna siarka niestety :( Ale występują też średniointensywne cytrusy, tropiki i jakieś, jakby zioła ;) Trochę też żytniego chlebka

Smak: Podbudowa słodowa super. Żyto pięknie "zagrało" :) Niestety nie kontruje w pełni zalegającej i ściągajacej, łodygowej goryczy :( W tle trochę cytrusów. Wysycenie średnie.

Podsumowując piwo średnio udane. Mi specjalnie nie podeszło za sprawą kiepskiej goryczyki i wad w aromacie. Czyżby infekcja? Na wygląd możnaby przymknąć oko (pić nie patrząc na szklankę ;P). Życzę sukcesów przy następnych warkach. Dzięki za możliwość spróbowania i pozdrawiam :)

Edited by jerzdna
Link to post
Share on other sites

Siema,

dzięki za reckę jerzdna - goryczka rzeczywiście szału nie robi, ale nie wiem skąd ta siara - wcześniej jej nie było [albo nie czułem;] - jeszcze parę butelek mi zostało to sprawdzę ocb [może jakaś trefna butla się trafiła;]

Pzdr!

Link to post
Share on other sites

Dziś znalazłem w piwnicy Saison Fantome z browaru Piksel.

Piwo idealnie klarowne, fajna drobna piana która się długo utrzymuje. W aromacie cytrusy, głównie pomarańcze, ładny "belgijski zapaszek". W smaku mocno wytrawne, kwaskowate. Goryczka niezbyt przyjemna, zalegająca. Jest pomarańcz, są zioła. Nie jestem fanem stylu. Może pora roku i ten hype na imperium prunum wprowadziło mnie w taki anty nastrój. Wydaje mi się, że piwo w stylu jest, ale to nie moja bajka.

Pozdrawiam

Link to post
Share on other sites

Kilka słów o klonie U Fleku Dark Lager z Browaru La Nostra Birra. Kilka bo jestem zakatrzony i moja percepcja jest ograniczona ;)

Piwo wygląda dobrze :) Piana drobna i krótkotrwała ale ładnie osadza się na szkle. Kolor brunatny. W zapachu i smaku rządzi słód i delikatna czekolada. Wysycenie średnio-wysokie.

Podsumowując- U Fleku byłem wieki temu i nie pamiętam już za bardzo ichniego tmave ale piwko z La Nostra Birra bardzo mi smakowało. Według mnie solidny, klasyczny ciemny lager.

Bravo e grazie! :)

Link to post
Share on other sites

Niestety zupełnie w zabieganiu nie miałem czas zrecenzować piw które brałem z depozytu, dlatego te dalsze opisze tylko w krótkich zdaniach moje wrażenia. Do tego większość piwek które biorę to style, których nie jestem wielkim fanem, bo ostatnio więcej przyjemności sprawiają mi piwa z depozytu niż ze sklepu :P.

Amerykański Sezon (niechcący usunąłem zdjęcie na którym miałem etykietę i wydaje mi się że taka była nazwa, albo było tam "American Farmhouse Ale) 
Piwo rewelacja w aromacie cytrusy w połączeniu z aromatami sezona. To samo w smaku. Nie byłem jakimś wielkim fanem sezonów, ale po tym piwku sam przymierzam się do uwarzenia amerykańskiej wersji.

"Elektryk" 

Piwo w aromacie dawało bardzo mocnym kablem, ale w smaku był on już dużo bardziej zrównoważony słodowym aromatem, dlatego piło się go bardzo dobrze.

 

Dubel (0,3 buteleczka z kawałkiem taśmy naklejonym)

To było moje pierwsze podejście do piwa belgijskiego od bardzo długiego czasu(trudno kupić polskiego belga w sklepach ostatnio) i niestety okazało się(po łącznie 4 degustacjach), iż piwa belgijskie to nie jest ten kierunek w który będę uderzać. Dlatego nie mogę dać żadnej konstruktywnej opinii.

Witbier z Rumankiem

Piwo mocno nagazowane. Aromat bardzo ładny. W smaku bardzo fajny balans. Nie wiem za bardzo jak smakuje rumianek xD, więc ciężko mi powiedzieć czy on tam jest. Piwo rewelacyjne! Żona kazała mi zrobić takie :P.

BIPA z "R" na kapslu

Piwo brałem, a także próbowałem w ciemno, bo nie przeczytałem wcześniej na forum co to za piwo. Piwo młode, a już prze gazowane. W aromacie przyznam że ciężko było mi stwierdzić co to za piwo. W smaku też miałem problem. Nie jestem mega sensorykiem, ale była jakaś wada którą trudno mi opisać. Możliwe że to diacetyl. W smaku oprócz drażniącego aromatu kwaśność palonych słodów. Była goryczka, ale nie odnalazłem owoców. No niestety mi nie smakowało to piwo i nie udało mi się go dokończyć.


Ostatnio w krafcie byłem i zostawiłem 4 piwka:
-
Tea American Pale Ale z Earl Grey

-Tea American Pale Ale z Earl Grey z Jaśminem

Piwa srogo chmielone na zimno i srogo nasypałem herbaty chmiel 5g/l i herbata 8g/l

-Berliner Weisse - zakwaszane poprzez sour mashing. Uwaga jest dosyć ekstremalnie kwaśne :P. Bo do zacieru sypnąłem słodu i dla pewności dorzuciłem jeszcze trochę probiotyku.
-Berliner Weisse z Wiśniami - dodałem do niego ksylitolu aby zrównoważyć kwaśność i się udało

Link to post
Share on other sites
BIPA z "R" na kapslu ​Piwo brałem, a także próbowałem w ciemno, bo nie przeczytałem wcześniej na forum co to za piwo. Piwo młode, a już prze gazowane. W aromacie przyznam że ciężko było mi stwierdzić co to za piwo. W smaku też miałem problem. Nie jestem mega sensorykiem, ale była jakaś wada którą trudno mi opisać. Możliwe że to diacetyl. W smaku oprócz drażniącego aromatu kwaśność palonych słodów. Była goryczka, ale nie odnalazłem owoców. No niestety mi nie smakowało to piwo i nie udało mi się go dokończyć.

 

A przepraszam, to nie moje jednak :D 

Edited by Pindin
Link to post
Share on other sites

Pobrałem:

- Polish APA - La Nosta Birra

- Milkolaj - Dystorsja o 3:51

- Kwaśne wiśnie - Gimbax

 

Zostawiłem:

- Belgian Pale Ale (chinook na whirlpool)

- Herbal Ale z szałwią i korzeniem lukrecji

- Brown IPA

 

Recenzje wkrótce :)

 

Edit:

 

Długo piwa nie czekały na swoją kolej. No to jedziemy:

 

- Polish APA - La Nosta Birra

Bardzo przyjemne Pale Ale na polskich chmielach. Ziołowe i kwiatowe akcenty z aromacie. W smaku lekko karmelowe, ale w przyjemny sposób, w przeciwieństwie do wielu kraftowych piw. Goryczka świetnie wpasowująca się w styl, ani niska ani wysoka, w punkt. Bujna piana i ładne "koronkowanie".

 

- Milkolaj - Dystorsja o 3:51

Główną rolę w tym piwie gra paloność. Jest ona bardzo wyraźna, ale dla mnie to duży plus tego piwa. W drugiej kolejności pojawia się przyjemna słodycz kontrująca i uzupełniająca paloność. Niskie wysycenie, które też lubię w tego typu piwie. Ogólnie bardzo dobry stout.

 

- Kwaśne wiśnie - Gimbax

I znowu udane piwo. Kwaśne ze słodkim akcentem od dodatku ksylitolu. Ale przede wszystkim super połączenie z wiśniami, które są obecne w smaku i aromacie. Nie jestem wielkim fanem owocowych piw, ale to znikło bardzo szybko ze szklanki. Świetny kolor piwa i bujnej piany. 

 

Podsumowując, wszystkie trzy piwa bardzo smakowały mi i narzeczonej. Wielkie dzięki za możliwość spróbowania każdego z nich i za umilenie wieczoru :)

Edited by pawel_cwks
Link to post
Share on other sites

Pobraliśmy dzisiaj "Kwasi Ryjek" z Browaru Gimbax.
Jak na Berliner Weisse bardzo kwaśne, ale smaczne i pijalne, wcale nie kwasi ryja ;) Piwo dość mętne, o barwie słomkowej, bardzo ładna i wysoka piana, która jednak szybko znika, pozostawiając obręcz. W smaku rześkie, wyraźnie kwaśne, czuć delikatnie słodowość. Chce się wziąć kolejnego łyka ;) W aromacie kwas i dość wyraźne nuty stajenne, które czynią piwo bardziej interesującym. Bardzo udane, jedno z najlepszych ostatnio pobranych z depozytu. Chętnie wrócilibyśmy do niego :)

Link to post
Share on other sites

Byłem i ja w Piwnym Krafcie.

Pobrałem 2x Gimbax

* English Barley Wine

*Herbata z Chmielem 3 American Tea Pale Ale 

Zostawiałem x2 APA "Pierwszak" - jak sama nazwa wskazuje to moja pierwsza APA wg. własnej receptury.

Oczywiście będzie recenzja :)

Miłego weekendu all !

Edited by Łyskacz
Link to post
Share on other sites

Herbata z chmelem 3 GIMBAX

Barwa jasny bursztyn. Piana drobna, lekko strzelajaca, zredukawała się do około 1 cm i pozostała do końca.

Piwo zabrałem z depozytu bo chciałem skosztować piwa z herbatą i powiem, że jestem pozytywnie zaskoczony. W smaku lekko słodko lekko wytrawnie. Fajny balans. Piwkiem umilałem sobie obiad ( fajne do pieczonej kaczki z jabłkami :P ). Po wypiciu pozostaje w paszczy i na języku fajny i lekko cierpki smak herbaty. Reasumując piwko me gusta !! Smakowało mi i żonie.Chętnie je zrobię ale nie wiem w jaki sposób dodawałeś herbatę??? Jakieś wskazówki poproszę. Dzięki za to piwko !

post-15994-0-73432600-1485701003_thumb.jpg

Edited by Łyskacz
Link to post
Share on other sites

Cześć,
Odwiedziłem wczoraj Piwny Kraft pobierając 3 piwka:

  • Witbier z Rumiankiem z browaru Dystorsja o 3.51
  • Owsiany Stout od Pawła Mitury
  • "Pierwszak" APA z Browar Domowy Piaseczyńskie

Testy muszą poczekać 10 dni, aż zakończę brać antybiotyk ;-)

 

 

Zostawiłem Dry Stout x 3. Już go raz zostawiałem z informacją, że wyszedł zbyt palony/kwaśny, co było powodem podwójnej ilości jęczmienia palonego, natomiast od tamego czasu minęło kilka miesięcy i piwko się bardzo fajnie zbilansowało. Myślę, że warto się poczęstować.

Link to post
Share on other sites

- Kwaśne wiśnie - Gimbax

I znowu udane piwo. Kwaśne ze słodkim akcentem od dodatku ksylitolu. Ale przede wszystkim super połączenie z wiśniami, które są obecne w smaku i aromacie. Nie jestem wielkim fanem owocowych piw, ale to znikło bardzo szybko ze szklanki. Świetny kolor piwa i bujnej piany. 

 

Pobraliśmy dzisiaj "Kwasi Ryjek" z Browaru Gimbax.

Jak na Berliner Weisse bardzo kwaśne, ale smaczne i pijalne, wcale nie kwasi ryja ;) Piwo dość mętne, o barwie słomkowej, bardzo ładna i wysoka piana, która jednak szybko znika, pozostawiając obręcz. W smaku rześkie, wyraźnie kwaśne, czuć delikatnie słodowość. Chce się wziąć kolejnego łyka ;) W aromacie kwas i dość wyraźne nuty stajenne, które czynią piwo bardziej interesującym. Bardzo udane, jedno z najlepszych ostatnio pobranych z depozytu. Chętnie wrócilibyśmy do niego :)

 

Herbata z chmelem 3 GIMBAX

Barwa jasny bursztyn. Piana drobna, lekko strzelajaca, zredukawała się do około 1 cm i pozostała do końca.

Piwo zabrałem z depozytu bo chciałem skosztować piwa z herbatą i powiem, że jestem pozytywnie zaskoczony. W smaku lekko słodko lekko wytrawnie. Fajny balans. Piwkiem umilałem sobie obiad ( fajne do pieczonej kaczki z jabłkami :P ). Po wypiciu pozostaje w paszczy i na języku fajny i lekko cierpki smak herbaty. Reasumując piwko me gusta !! Smakowało mi i żonie.Chętnie je zrobię ale nie wiem w jaki sposób dodawałeś herbatę??? Jakieś wskazówki poproszę. Dzięki za to piwko !

 

Dziękuję bardzo za recenzję i ciesze się, że smakowało :).

 

Jeśli chodzi o herbatę, to ja stosuje cold brewing na koniec fermentacji cichej. Biorę herbatę najpierw wstawiam na 5-10 minut do piekarnika ustawionego na 70 stopni. Wsypuję do piwa i po 12 godzinach zlewam do butelkowania. Czas(zazwyczaj 10-14 godzin) i ilość herbaty(zazwyczaj używa się 4-8g na litr) zależy bezpośrednio od herbaty, dlatego polecam wsypać odpowiednią ilość do szklanek i  zostawić na 10-14 godzin i testować w którym momencie jest najlepsza i jaka intensywność nam pasuje, bo w pewnym momencie ilość aromatu przestaje rosnąć a pojawiają się taniny. Ja kupuję dobrego ale w miarę delikatnego earl greya w herbaciarnia. W H3 było najwięcej herbaty i chmielu. Na 9 litrów piwa dałem 45 g chmielu (Amarillo, Citra, Simcoe po równo) na 5 dni i na ostatnie 12 godzin 72 g Earl Grey Gold. Tylko przy takiej ilość syfu pływającego w piwie trzeba uzbroić się w cierpliwość bo zlanie tego to był już wyczyn :P.

Link to post
Share on other sites

 

 

Pobrałem: Brown IPA z Braterski Browar Domowy

 

Przy nalewaniu tego piwa do szklanki, zwróć uwagę żeby nie nalać z osadem. Niestety sporo się go zebrało i łatwo podrywa się z dna butelki.

Link to post
Share on other sites

Witajcie,


Po degustacjach pobranych specjałów śpieszę z moimi (amatorskimi) opiniami.


 


  • Witbier z Rumiankiem z browaru Dystorsja o 3.51
Aromat wspaniały, witbier daje takie bogactwo zapachów, a ten konkretny w niczym nie ustępuje od standardu.

Z ciekawostek to mocno przegazowane i wychodzi ze szklanki. Ale jak dla mnie nie jest to większy problem, trzeba lać na raty, ale przynajmniej piwko za szybko nie zejdzie ;-)

W smaku bardzo fajne, orzeźwiające, relaksujące. Smak wakacji. W ideale widzę to tak: szum morza, zimny Witbier z Rumiankiem i gorące dziewczyny ;-)

 

Ocena finalna na lato: 5/5

Ocena finalna na zimę: 4/5

 

 


  • Owsiany Stout od Pawła Mitury

Wygląd: ładna piana, nie za duża, a w sam raz ;-)  Przy dodatkach owsianych to różnie bywa z pianą więc gratulacje.


Piwo treściwe i pełne w smaku, czyli tak jak powinno być. Owies robi tu swoją dobrą robotę.

CO najważniejsze bardzo smaczne. Idealny jak dla mnie balans goryczki, paloności i słodyczy.

Żeby nie było, że tylko chwalę to mogło by być troszkę więcej nagazowane, o ile się da w tym gatnunku, bo tego nie wiem.

 

Ocena finalna: 5/5 :-)

 

  • "Pierwszak" APA z Browar Domowy Piaseczyńskie

Miałem go dzisiaj otworzyć, ale spojrzałem, ze butelkowane dwa tygodnie temu, więc zostawiłem jeszcze na jakieś 3-4 tygodnie, chyba że piwowar-autor inaczej sugeruje.


Edited by roberto_g
Link to post
Share on other sites

Ja już po degustacji ;) Autor piwa "Pierwszak" wg mnie ma wadę ale poczekam cierpliwie na Twoją ocenę. Otwieraj kiedy chcesz,wysycenie już jest choć alko musi się jeszcze ułożyć :) Dodam jeszcze że to piwo najbardziej mi smakuje z wszystkich moich piw ale dosyć tej autopromocji :)

Edited by Łyskacz
Link to post
Share on other sites

 

 

Owsiany Stout od Pawła Mitury Wygląd: ładna piana, nie za duża, a w sam raz ;-) Przy dodatkach owsianych to różnie bywa z pianą więc gratulacje. Piwo treściwe i pełne w smaku, czyli tak jak powinno być. Owies robi tu swoją dobrą robotę. CO najważniejsze bardzo smaczne. Idealny jak dla mnie balans goryczki, paloności i słodyczy. Żeby nie było, że tylko chwalę to mogło by być troszkę więcej nagazowane, o ile się da w tym gatnunku, bo tego nie wiem. Ocena finalna: 5/5 :-)

Dzięki za opinie. Co do nagazowania to nagazowałem przez pomyłkę na 2,4 CO2 czyli więcej niż w stylu(powinno być od 1,7 do 2,3).

Link to post
Share on other sites

Hmm, czyli to moje tylko subietywne odczucie z tym niedogazowaniem. Pewnie wolę bardziej i tyle.

Niemniej jednak powtórzę, żę piwko rewelacyjne, jeśli masz je spisane to prośba o recepturkę na priva.

Link to post
Share on other sites

Hmm, czyli to moje tylko subietywne odczucie z tym niedogazowaniem. Pewnie wolę bardziej i tyle.

Niemniej jednak powtórzę, żę piwko rewelacyjne, jeśli masz je spisane to prośba o recepturkę na priva.

Proszę bardzo:

http://brewness.com/pl/recipe/17-oatmeal-stout/view

Zapomniałem dodać że receptura nie jest moja tylko kupiłem zestaw w Piwnym Krafcie

https://www.piwnykraft.pl/mobile/pl/p/Oatmeal-Stout-Owsiany-Stout-14-BLG/767

Edited by Paweł Mitura
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.