Grzehoo Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Albo jestem totalnie nieogarnięty jeśli chodzi o przeszukiwanie tematów na forum, albo tego tutaj jeszcze nie było. Czym odmierzacie wodę przy robieniu piwa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Fermentorem i szklankami do piwa. :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 ale o so chodzi? jak czym? pojemnikiem z miarką albo wg odczytu wyskalowanego wskaźnika poziomu płynu w garnku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzehoo Posted September 21, 2015 Author Share Posted September 21, 2015 (edited) ale o so chodzi? jak czym? pojemnikiem z miarką albo wg odczytu wyskalowanego wskaźnika poziomu płynu w garnku. Tak po prostu - czym mierzysz ilości wody. Wiadomo, można kupić na przykład wyskalowane zlewki czy inne tego typu rzeczy, ale zależało mi njbardziej na takim mocno domowym sposobie, czyli właśnie fermentor i szklanki do piwa. A pytanie wzięło się stąd, że od długiego czasu zabieram się do uwarzenia swojej pierwszej warki a chcę się do tego ekstremalnie porządnie przygotować, tylko nie mogłem wpaść na pomysł jak odmierzać wodę najszybciej i najwygodniej. Dzięki za odpowiedzi Edited September 21, 2015 by Grzehoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowdi Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Dzbanek plastikowy 1,5 l do odmierzenia wody do zacierania. A poza tym to nie mierzę, ile wyjdzie tyle wyjdzie. Ewentualnie na oko, ale wyskaluję sobie mieszadło w nowym garnku przy okazji (zaznaczę kilka wartości na łyżce do mieszania, żeby trzymana pionowo pokazywała mniej więcej ile jest nalane). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 garnek wyskalowałem tak, że na płaskowniku z amelinium zaznaczyłem pierwsze 5l poprzez wlanie wody , resztę zaznaczyłem wg obliczeń ze wzoru na objętość walca. pierwsze 5l jest problematyczne przez nierowne wyoblone dno. skalę mam co litr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kto3 Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Ja odmierzam 5 litrowym baniakiem po wodzie mineralnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 +1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł. Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Woda - gankiem ze skalą, fermentatorem, dzbankiem, kubkiem, szklanką Czym się da i to co mam pod ręką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roboraff Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. +1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł. Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu. Czy chodzi o takie wiaderka? Innych piętnastek nie znalazłem, a nigdzie na stronie nie pisze o ateście do żywności. Atest musi być, bo potrzebuję takiego rozmiaru głównie do fermentowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Najwygodniejsza jest literatka 100ml , jednym słowem albo jaja albo tragedia yarx 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Najwygodniejsza jest literatka 100ml , jednym słowem albo jaja albo tragedia Tez się zastanawiam czy to na serio , przecież nie pierwszy kwietnia dziś GB... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. +1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł. Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu. Czy chodzi o takie wiaderka? Innych piętnastek nie znalazłem, a nigdzie na stronie nie pisze o ateście do żywności. Atest musi być, bo potrzebuję takiego rozmiaru głównie do fermentowania. Tak, to te, mają atest i jak najbardziej nadają się do fermentacji. Roboraff 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Ja odmierzam centymetrem - poważnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło. Ja identycznie, najbardziej praktyczna miarka do zacierania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Co raz większe problemy, ja nawet nie wiem jaką pojemnośc ma kadź zacierna. Leję w wanie do połowy i sypię słody FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Anteks, świntuszku, nie leje się do wanny cml 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jsakic Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Na początku odmierzyłem dokładną ilość wody i wlałem do garnka. Następnie na mieszadle drewnianym (można na innym) naciąłem poziomy dla 12, 15, 20 i 23 litrów. Teraz przykładając łyżkę pionowo w dół wiem ile mam wody albo ile trzeba dolać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Anteks, świntuszku, nie leje się do wanny Chciałem do zlewu, ale żona fleja nie pozmywała naczyń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Wy tak na poważnie? Naprawdę jak ktoś takiej rzeczy nie potrafi ogarnąć to może się nie powinien zabierać za piwowarstwo... Już kolejny rekord w bezmyślności został dla mnie pobity. Czekam na pytania "w którą stronę mieszacie zacier" "jak ważycie chmiel" "którą ręką otwieracie kranik" GB... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzehoo Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 Wy tak na poważnie? Naprawdę jak ktoś takiej rzeczy nie potrafi ogarnąć to może się nie powinien zabierać za piwowarstwo... Już kolejny rekord w bezmyślności został dla mnie pobity. Czekam na pytania "w którą stronę mieszacie zacier" "jak ważycie chmiel" "którą ręką otwieracie kranik" Ej spokojnie, jesteśmy w piaskownicy. Poruszyłem ten temat nie po to, aby się dowiedzieć jak to zrobić, tylko dlatego, żeby zobaczyć jak robią to inni. Jak widać każdą pierdołę można robić na milion różnych sposobów, dlaczego więc ich ze sobą nie skonfrontować i wypracować najbardziej optymalnej metody? Totalnie nie rozumiem skąd te ''rekordy w bezmyślności''. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Jeśli będziesz przez całe życie kopiował innych w nawet podstawowych sprawach to nigdy nie zdobędziesz doświadczenia. Mając szklankę 500 ml i 300 ml to będziesz na forum się pytał o to jak uzyskać 100 ml? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 Mając szklankę 500 ml i 300 ml to będziesz na forum się pytał o to jak uzyskać 100 ml? Zdziwiłbyś się jak wielu by sobie nie poradziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.