Jump to content

Odmierzanie ilości wody


Grzehoo
 Share

Recommended Posts

ale o so chodzi? jak czym? pojemnikiem z miarką albo wg odczytu wyskalowanego wskaźnika poziomu płynu w garnku.

Tak po prostu - czym mierzysz ilości wody. Wiadomo, można kupić na przykład wyskalowane zlewki czy inne tego typu rzeczy, ale zależało mi njbardziej na takim mocno domowym sposobie, czyli właśnie fermentor i szklanki do piwa. A pytanie wzięło się stąd, że od długiego czasu zabieram się do uwarzenia swojej pierwszej warki a chcę się do tego ekstremalnie porządnie przygotować, tylko nie mogłem wpaść na pomysł jak odmierzać wodę najszybciej i najwygodniej. Dzięki za odpowiedzi

Edited by Grzehoo
Link to comment
Share on other sites

polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło.

Link to comment
Share on other sites

Dzbanek plastikowy 1,5 l do odmierzenia wody do zacierania. A poza tym to nie mierzę, ile wyjdzie tyle wyjdzie. Ewentualnie na oko, ale wyskaluję sobie mieszadło w nowym garnku przy okazji (zaznaczę kilka wartości na łyżce do mieszania, żeby trzymana pionowo pokazywała mniej więcej ile jest nalane). 

Link to comment
Share on other sites

garnek wyskalowałem tak, że na płaskowniku z amelinium zaznaczyłem pierwsze 5l poprzez wlanie wody , resztę

zaznaczyłem wg obliczeń ze wzoru na objętość walca. pierwsze 5l jest problematyczne przez nierowne wyoblone dno. skalę mam co litr.

Link to comment
Share on other sites

+1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł.

 

Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu.

Link to comment
Share on other sites

polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło.

 

 

+1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł.

 

Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu.

 

Czy chodzi o takie wiaderka? Innych piętnastek nie znalazłem, a nigdzie na stronie nie pisze o ateście do żywności. Atest musi być, bo potrzebuję takiego rozmiaru głównie do fermentowania.

Link to comment
Share on other sites

 

polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło.

 

 

+1 wiaderko z Castoramy/Leroy Merlin (te takie 15litrowe, z atestem do spożywki). Razem z pokrywką kosztują koło 10 zł.

 

Mam takie cztery i zawsze znajdą jakieś zastosowanie - podział warki na pół dla testów, wsypanie słodu, odmierzanie wody, odbieranie filtratu.

 

Czy chodzi o takie wiaderka? Innych piętnastek nie znalazłem, a nigdzie na stronie nie pisze o ateście do żywności. Atest musi być, bo potrzebuję takiego rozmiaru głównie do fermentowania.

 

Tak, to te, mają atest i jak najbardziej nadają się do fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

polecam wiaderko z castoramy ma skale do 12litrów, mieści się u mnie w zlewie, więc nie ma problemu z nalaniem i odmierzeniem. używam go również do odbierania w trakcie filtracji, na bieżąco wiem ile spłynęło.

Ja identycznie, najbardziej praktyczna miarka do zacierania.

Link to comment
Share on other sites

Na początku odmierzyłem dokładną ilość wody i wlałem do garnka. Następnie na mieszadle drewnianym (można na innym) naciąłem poziomy dla 12, 15, 20 i 23 litrów. Teraz przykładając łyżkę pionowo w dół wiem ile mam wody albo ile trzeba dolać.

Link to comment
Share on other sites

Wy tak na poważnie? Naprawdę jak ktoś takiej rzeczy nie potrafi ogarnąć to może się nie powinien zabierać za piwowarstwo... Już kolejny rekord w bezmyślności został dla mnie pobity. Czekam na pytania "w którą stronę mieszacie zacier" "jak ważycie chmiel" "którą ręką otwieracie kranik"

Link to comment
Share on other sites

Wy tak na poważnie? Naprawdę jak ktoś takiej rzeczy nie potrafi ogarnąć to może się nie powinien zabierać za piwowarstwo... Już kolejny rekord w bezmyślności został dla mnie pobity. Czekam na pytania "w którą stronę mieszacie zacier" "jak ważycie chmiel" "którą ręką otwieracie kranik"

Ej spokojnie, jesteśmy w piaskownicy. Poruszyłem ten temat nie po to, aby się dowiedzieć jak to zrobić, tylko dlatego, żeby zobaczyć jak robią to inni. Jak widać każdą pierdołę można robić na milion różnych sposobów, dlaczego więc ich ze sobą nie skonfrontować i wypracować najbardziej optymalnej metody? Totalnie nie rozumiem skąd te ''rekordy w bezmyślności''.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli będziesz przez całe życie kopiował innych w nawet podstawowych sprawach to nigdy nie zdobędziesz doświadczenia. Mając szklankę 500 ml i 300 ml to będziesz na forum się pytał o to jak uzyskać 100 ml?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.