Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Stout cienkusz

Recommended Posts

Właśnie uwarzyłem stouta owsianego z zestawu BA.

Powinien wyjść 13blg jest ledwie 11.

Co może być przyczyną? Za słabo wysłodzone (ok 7l wody)? Zacierane bylo jak w przepisie.

Przy takiem samym wysładzaniu z Koźlaka majowego wycisnąłem książkowe 16blg bez problemu.

 

Czy zostawić jak jest czy np. dosypać do fermentatora suchego extraktu słodowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mało informacji, możliwe, że za dużo wody do zacierania, co skutkuje za małą ilością do wysładzania.

 

Zostaw po prostu, będziesz miał Stouta 11°Blg i już :beer:

 

Ps. W jakiej temperaturze nastąpił pomiar Blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mało informacji, możliwe, że za dużo wody do zacierania, co skutkuje za małą ilością do wysładzania.

 

Zostaw po prostu, będziesz miał Stouta 11°Blg i już :D

 

Ps. W jakiej temperaturze nastąpił pomiar Blg?

Pomiar przed drożdżami przy 20*, brzeczki z wsyłodzinami było razem 16L więc jeszcze 4L musiałem dolać zimnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pomiar przed drożdżami przy 20*, brzeczki z wsyłodzinami było razem 16L więc jeszcze 4L musiałem dolać zimnej.

Lepiej celować w blg a nie w ilość. Dolałeś wody i zmniejszyłeś gęstość, według mnie to błąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pomiar przed drożdżami przy 20*' date=' brzeczki z wsyłodzinami było razem 16L więc jeszcze 4L musiałem dolać zimnej.[/quote']

Lepiej celować w blg a nie w ilość. Dolałeś wody i zmniejszyłeś gęstość, według mnie to błąd.

Acha, czyli dolać tyle wody by wyszło 13 a nie by wyszło 20L.

No jest to pomysł, ale nie zmienia to faktu że ekstrakt wyszedł słabszy niż książka pisała, pytanie dlaczego..?

 

BTW. piwko ładnie fermentuje i babelkuje ale właściwie nie robi się pianka na wierzchu, do tej pory każda warka miała solidny korzuch, a tu jest ledwie jedna warstewka bąbelek, choć fermentuje intensywnie aż słychać syczenie. Czy to znaczy że będzie słaba piana w piwku? To nie byłoby dobre dla stouta... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Acha, czyli dolać tyle wody by wyszło 13 a nie by wyszło 20L.

No jest to pomysł, ale nie zmienia to faktu że ekstrakt wyszedł słabszy niż książka pisała, pytanie dlaczego..?

 

BTW. piwko ładnie fermentuje i babelkuje ale właściwie nie robi się pianka na wierzchu, do tej pory każda warka miała solidny korzuch, a tu jest ledwie jedna warstewka bąbelek, choć fermentuje intensywnie aż słychać syczenie. Czy to znaczy że będzie słaba piana w piwku? To nie byłoby dobre dla stouta... :D

Najlepiej tak długo wysładzać, żeby trafić blg bez dolewania wody :D Oczywiście nie jest to łatwe, raczej znajomość swojej wydajności i doświadczenie pozwala osiągać planowaną gęstość. Mi nie zawsze to wychodzi, ale staram się nie dolewać wody.

Ekstrakt wyszedł słabszy ponieważ wydajność była mniejsza niż przewidział autor książki.

Według mnie za krótko wysładzałeś. Jeżeli 20L masz 11 blg to przed rozcienczeniem było 16L ok 14 blg więc wyszło trochę za dużo. Lepiej "rozcienczać" wysłodzinami niż czystą wodą. Ja wysładzam aż wysłodziny osiągają jakieś 3blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lepiej "rozcienczać" wysłodzinami niż czystą wodą. Ja wysładzam aż wysłodziny osiągają jakieś 3blg.

Wysłodziny to oczywiście ta breja, którą można poczęstować kury albo zasilić MPO (nie ryzykowałbym sprawdzzania przełyku klozetu :D ). Jeśli wysładzamy do 3°Blg filtratu to ok. Nie wypłukujmy wszystkiego do bólu. Jeśli natomiast miałbym do wyboru rozcieńczenie brzeczki filtratem 1,5°Blg a wodą wybrałbym to drugie.

Takie rozcieńczanie wodą to nie jest koniec świata ani nawet HGB. Bez nadymania.

Edited by Infam

Share this post


Link to post
Share on other sites
"moja dusza ma swoje własne światło i swoje własne, od Słońca niezależne, ciemności"

Sorry za off topic ale widzę że kolega chyba dobrze mi znanych klimatach KAT-owskich się obraca... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.