Skocz do zawartości

Zapomniałem o wygrzewie - co teraz?!


mikemat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie warzyłem piwa przez całe wakacje, chciałem szybko zrobić piwo i wziąłem się zatarłem ładnie, ale zapomniałem zrobic wygrzew i bez niego przelałem piwo na filtracje, przefiltrowałem, zagotowałem, w brzeczce zrobił się dziwny przełom, pływały takie duże kłaczki.

Piwo właśnie studzę i  dopiero teraz sobie uświadomiłem, że zapomniałem o wygrzewie.

Mam pytanie, czy coś z tego piwa będzie? Zadawać drożdże?
Czy bez tego wygrzewu wyjdzie dobre piwo?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.

 

Źródło : http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.