Jump to content

Zapomniałem o wygrzewie - co teraz?!


mikemat
 Share

Recommended Posts

Witam,

nie warzyłem piwa przez całe wakacje, chciałem szybko zrobić piwo i wziąłem się zatarłem ładnie, ale zapomniałem zrobic wygrzew i bez niego przelałem piwo na filtracje, przefiltrowałem, zagotowałem, w brzeczce zrobił się dziwny przełom, pływały takie duże kłaczki.

Piwo właśnie studzę i  dopiero teraz sobie uświadomiłem, że zapomniałem o wygrzewie.

Mam pytanie, czy coś z tego piwa będzie? Zadawać drożdże?
Czy bez tego wygrzewu wyjdzie dobre piwo?

Link to comment
Share on other sites

Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80°C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.

 

Źródło : http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Link to comment
Share on other sites

Zacieram w lodówce, czesto na lenia w 68C, po godzinie jest już 65 i od razu spuszczam bez wygrzewu i wszystko jest ok. Dopiero do wysładzania wlewam wodę o temp 75-78C

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.