Jump to content

IIPA zasyp


lesiux
 Share

Recommended Posts

Czołem Koledzy,

 

Zamierzam popełnić w najbliższym czasie IIPA. Mam w domu na stanie 1,5kg monacha i chciałbym go zużyć, bo leży już ponad 2 miesiące. Dorzuciłbym z 7kg pale ale co by mieć ok 20l 19blg. Czy taka ilość monacha nie zepsuje piwa w tym stylu?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Generalnie monachijskiego do IPA się nie sypie, ale co kto lubi...

Są tacy co sypia go zamiast karmelu.

 

 

O Iipa jest niezły artykuł na BYO.

Przeczytaj! Mądrze piszą!

Link to comment
Share on other sites

Czy monach poza ciemniejszym kolorem wniesie coś innego do piwa? Cukier też zamierzam dać, tylko jeszcze nie wiem jakie ilośći? Są jakieś konkretne wytyczne na warke czy wg uznania?

Link to comment
Share on other sites

Czy monach poza ciemniejszym kolorem wniesie coś innego do piwa? Cukier też zamierzam dać, tylko jeszcze nie wiem jakie ilośći? Są jakieś konkretne wytyczne na warke czy wg uznania?

Wniesie posmaki typowe dla tego słodu. Czyli przede wszystkim dużo wyraźniejszą słodowość.

 

To ma być IIPA więc i 1kg cukru nie zaszkodzi . Monach normalnie jest dodawany do ALE np. dark ale i naprawdę nie zaszkodzi ci w piwie :)

Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. Do belgijskich tripli dodaje się często 1kg cukru i wychodzą one mocno wytrawne, w IIPA raczej oczekujemy większej pełni. Choć oczywiście wiele jeszcze zależy od esktraktu, schematu zacierania itd.

Link to comment
Share on other sites

Będę celował w 19blg, zacierać chcę na wytrawnie, bo generalnie ulepków nie lubię, stąd nie dodaję żadnych słodów karmelowych. Mam nadzieję, że monach nie wniesie za bardzo nic z tych rzeczy, stąd moje pytania do Was.

 

 

 

Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał.

 

Skoro 1kg za dużo to ile? 0,5kg będzie ok?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał.
 

 

W tej kwestii każdy musi sobie sam wyrobić zdanie , Tak jak piszesz zależy to od schematu zacierania . Gdyby zacierać na słodko i dodać 1 kg. cukru to nie sądzę żeby piwo było max wytrawne . Kolega chce zacierać na wytrawnie więc tutaj może byc za dużo . 500 gram powinno być ok . Ja kiedyś do IIPA dodałem cukier Muscovado dark i wniósł fajny aromat oraz trochę podkręcił kolor. Warto pokombinować trochę :)

Link to comment
Share on other sites

Może macie jakieś swoje doświadczenia odnośnie zacierania IIPA? Czytałem w paru miejscach, że przy zacieraniu na wytrawnie wychodzi dość niefajna goryczka, bo nie ma kontry słodowej. Nie wiem czy te 67-68 nie byłoby lepsze niż 64-65 aby uniknąć powyższego problemu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Tak.

 

można na dowolnym etapie fazy zimnej ( zwłaszcza w stylu jak IIPA )- ale suchy - trzeba pamiętać że cukier 100% biały kryształ to wyjątkowo nieprzyjazne środowisko dla potencjalnie niebezpiecznych dla piwa mikroorganizmów.

 

Dzięki temu masz mniejsze straty w osadach - pamiętać tylko trzeba że cukier lepiej rozpuszcza się w ciepłym ( gorącym ) oraz że trzeba będzie mieszać - czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa.

Edited by FurioSan
Link to comment
Share on other sites

 

 

czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa.

A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać.

Link to comment
Share on other sites

 

czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa.

A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać.

 

nie ma :) 

tylko im niższy ekstrakt tym zwiększa się ryzyko infekcji :) 

no i więcej babrania się :) 

 

Ja osobiście dodaje  do gotowania :) 

Link to comment
Share on other sites

 

 

czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa.

A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać.

 

nie ma :)

tylko im niższy ekstrakt tym zwiększa się ryzyko infekcji :)

no i więcej babrania się :)

 

Ja osobiście dodaje  do gotowania :)

 

Pół litrem nie rozcieńczysz jakoś strasznie, poza tym to IIPA ;) Ja generalnie też daję do gotowania, chyba że zapomnę :beer:

Link to comment
Share on other sites

tak - pól litra na kilo cukru - dodatkowego ryzyka wiele nie wniesie :P nawet i 0.7 :) 

 

poza tym pól litra na 20l doda jakieś pół procent alkoholu - plus oczywiście cukier :) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.