lesiux Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Czołem Koledzy, Zamierzam popełnić w najbliższym czasie IIPA. Mam w domu na stanie 1,5kg monacha i chciałbym go zużyć, bo leży już ponad 2 miesiące. Dorzuciłbym z 7kg pale ale co by mieć ok 20l 19blg. Czy taka ilość monacha nie zepsuje piwa w tym stylu? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 To jest podstawowy słód , przy takim zasypie nie powinieno się nic złego stać ale lepiej wrzucić to do jakiegoś programu czy nie będzie za ciemne (nie powinno). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Generalnie monachijskiego do IPA się nie sypie, ale co kto lubi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Generalnie monachijskiego do IPA się nie sypie, ale co kto lubi... Są tacy co sypia go zamiast karmelu. O Iipa jest niezły artykuł na BYO. Przeczytaj! Mądrze piszą! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 No właśnie karmelu nie zamierzam, ew ten monach bo mi leży i się marnuje, ale jak ma wyjść gorsze piwo to odpuszczam i na samym pale ale polecę itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefek Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Jeśli robisz dla siebie a nie na konkurs to wrzuć i będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Nic się nie stanie jak wrzucisz, ale ja dałbym jeszcze z 10% cukru, żeby piwo nie było za ciężkie. Będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 Czy monach poza ciemniejszym kolorem wniesie coś innego do piwa? Cukier też zamierzam dać, tylko jeszcze nie wiem jakie ilośći? Są jakieś konkretne wytyczne na warke czy wg uznania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 To ma być IIPA więc i 1kg cukru nie zaszkodzi . Monach normalnie jest dodawany do ALE np. dark ale i naprawdę nie zaszkodzi ci w piwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Czy monach poza ciemniejszym kolorem wniesie coś innego do piwa? Cukier też zamierzam dać, tylko jeszcze nie wiem jakie ilośći? Są jakieś konkretne wytyczne na warke czy wg uznania? Wniesie posmaki typowe dla tego słodu. Czyli przede wszystkim dużo wyraźniejszą słodowość. To ma być IIPA więc i 1kg cukru nie zaszkodzi . Monach normalnie jest dodawany do ALE np. dark ale i naprawdę nie zaszkodzi ci w piwie Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. Do belgijskich tripli dodaje się często 1kg cukru i wychodzą one mocno wytrawne, w IIPA raczej oczekujemy większej pełni. Choć oczywiście wiele jeszcze zależy od esktraktu, schematu zacierania itd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted September 19, 2015 Author Share Posted September 19, 2015 Będę celował w 19blg, zacierać chcę na wytrawnie, bo generalnie ulepków nie lubię, stąd nie dodaję żadnych słodów karmelowych. Mam nadzieję, że monach nie wniesie za bardzo nic z tych rzeczy, stąd moje pytania do Was. Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. Skoro 1kg za dużo to ile? 0,5kg będzie ok? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 (edited) Ja bym cukru nie dawał wcale, ale co kto lubi. 0.5kg to myślę, że max. Edited September 19, 2015 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Ja bym dał pół kilo cukru przy twoich zakładanych parametrach piwa. Monacha możesz dorzucić wg mnie na spoko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Aż tak śmiało bym raczej tego cukru nie sypał. W tej kwestii każdy musi sobie sam wyrobić zdanie , Tak jak piszesz zależy to od schematu zacierania . Gdyby zacierać na słodko i dodać 1 kg. cukru to nie sądzę żeby piwo było max wytrawne . Kolega chce zacierać na wytrawnie więc tutaj może byc za dużo . 500 gram powinno być ok . Ja kiedyś do IIPA dodałem cukier Muscovado dark i wniósł fajny aromat oraz trochę podkręcił kolor. Warto pokombinować trochę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted September 21, 2015 Author Share Posted September 21, 2015 Może macie jakieś swoje doświadczenia odnośnie zacierania IIPA? Czytałem w paru miejscach, że przy zacieraniu na wytrawnie wychodzi dość niefajna goryczka, bo nie ma kontry słodowej. Nie wiem czy te 67-68 nie byłoby lepsze niż 64-65 aby uniknąć powyższego problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted September 21, 2015 Share Posted September 21, 2015 Ja bym cukru nie dawał wcale, ale co kto lubi. 0.5kg to myślę, że max. a ja bym rypnął kilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted September 22, 2015 Share Posted September 22, 2015 https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdftu masz fajny artykuł nt IIPA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesiux Posted September 22, 2015 Author Share Posted September 22, 2015 dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filippo2 Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 A kiedy dodaje się cukier ? Na koniec chmielenia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 Tak. Pindin 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 (edited) Tak. można na dowolnym etapie fazy zimnej ( zwłaszcza w stylu jak IIPA )- ale suchy - trzeba pamiętać że cukier 100% biały kryształ to wyjątkowo nieprzyjazne środowisko dla potencjalnie niebezpiecznych dla piwa mikroorganizmów. Dzięki temu masz mniejsze straty w osadach - pamiętać tylko trzeba że cukier lepiej rozpuszcza się w ciepłym ( gorącym ) oraz że trzeba będzie mieszać - czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. Edited October 9, 2015 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać. nie ma tylko im niższy ekstrakt tym zwiększa się ryzyko infekcji no i więcej babrania się Ja osobiście dodaje do gotowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 czyli dodawanie po napowietrzeniu lub trakcie fermentacji a już całkowicie zadaniu drożdży a nie daj boże po lub pod koniec burzliwej bardzo może wpłynąć na utlenienie piwa. A jaki jest problem, żeby zrobić syrop i wlać te 0,5l z cukrem do wiadra? Nic nie trzeba mieszać. nie ma tylko im niższy ekstrakt tym zwiększa się ryzyko infekcji no i więcej babrania się Ja osobiście dodaje do gotowania Pół litrem nie rozcieńczysz jakoś strasznie, poza tym to IIPA Ja generalnie też daję do gotowania, chyba że zapomnę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted October 9, 2015 Share Posted October 9, 2015 tak - pól litra na kilo cukru - dodatkowego ryzyka wiele nie wniesie nawet i 0.7 poza tym pól litra na 20l doda jakieś pół procent alkoholu - plus oczywiście cukier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.