Jump to content
Fantastyczny Pan Lis

problem z wydajnością

Recommended Posts

Na większą wydajność jest jedna, prosta rada - mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać w garze podczas zacierania. Albo mocno je wydłużyć na ostatniej przerwie.

 

Mam mieszadło i po jego dodaniu nie zauważyłem wzrostu wydajności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blg

Zawsze wysładzam na raty, zacieram i na lenia i z przerwami. Wydajność mam różną. Z 5kg z reguły otrzymuję 24l 12blg, ale zdarza się też  26l 12blg, albo i 20l 12blg. Jakoś nie mogę znaleźć zależności między sposobem warzenia, a wydajnością. Jednego jestem pewien, sposób wysładzania ma wpływ na wydajność, ale nie jest to czynnik decydujący.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blg

 

Zawsze wysładzam na raty, zacieram i na lenia i z przerwami. Wydajność mam różną. Z 5kg z reguły otrzymuję 24l 12blg, ale zdarza się też  26l 12blg, albo i 20l 12blg. Jakoś nie mogę znaleźć zależności między sposobem ważenia, a wydajnością. Jednego jestem pewien, sposób wysładzania ma wpływ na wydajność, ale nie jest to c

zynnik decydujący.

moim zdaniem ważenie ma badzo duży wplyw na wydajność ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Też odniosłem takie wrażenie, ale przy ostatniej warce zacierałem na lenia bez mieszadła i ok 5kg otrzymałem 24l 13blg

Zawsze wysładzam na raty, zacieram i na lenia i z przerwami. Wydajność mam różną. Z 5kg z reguły otrzymuję 24l 12blg, ale zdarza się też  26l 12blg, albo i 20l 12blg. Jakoś nie mogę znaleźć zależności między sposobem ważenia, a wydajnością. Jednego jestem pewien, sposób wysładzania ma wpływ na wydajność, ale nie jest to c

zynnik decydujący.

moim zdaniem ważenie ma badzo duży wplyw na wydajność ;)

 

No jasne,że ważenie ma wpływ!

jak źle zważysz i zamiast 5 kg dasz 4 kg to wynik będzie słaby :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie się zastanawiam, dlaczego w wiki napisane jest, że wysładzanie na raty daje mniejszą wydajność. Tak jak pisałem, moje skromne doświadczenie wskazuje na coś całkiem przeciwnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po ostatnich 12stkach (słaba wydajność)

stwierdziłem że zakupie zestaw na 30L i pewnie wyjdzie mi z 25L

O dziwo AIPY wyszło 32L i mocniejsza niż w planie 17blg zamiast 15.5blg

Ja w tym wypadku na pewno dłużej zacierałem, koło 90min.

Wysładzałem normalnie do 1-2blg.

Musiałem dodatkowo szklaną 5tke napełnić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Z tej ilości to spokojnie wyszło by 26l 13blg gotowego piwa

Sam śrutujesz?

Nie... Zamawiam z Browamatora śrutowane.

 

W moim przypadku po zmianie słodów śrutowanych przez Browamatora na śrutowane w Strzegomiu, wydajność skoczyła o 10%. Browamator śrutuje za grubo.

Warzyłem w tym samym dniu dwa piwa, o identycznych zasypach(nie licząc palonych):

IPA na słodach Weyermanna śrutowane przez BA -wydajność 63% wg BS2, z 8kg 22,5 litrów 17 blg

Black IPA na słodach Strzegom śrutowanych w słodowni -wydajność 76% wg BS2, z 7,75kg(bez palonych) 26 litrów 17 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browamator śrutuje za grubo.

Zasada jest prosta - im bardziej mąka tym większa wydajność. Im bardziej mąka tym trudniejsza filtrowalność przez łuskę.

Wszystkim nie dogodzisz, ale może warto żebyś w zamówieniu pisał, że chcesz drobniej. dla nich to chyba wszystko jedno jeżeli mają śrutownik walcowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam. BA śrutuje zbyt grubo. Ostatnie moje warki też robię na słodach z BA. Filtracja bajka, ale wydajność lipna. Kup może coś w HB albo CP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam. BA śrutuje zbyt grubo. Ostatnie moje warki też robię na słodach z BA. Filtracja bajka, ale wydajność lipna. Kup może coś w HB albo CP.

Może faktycznie napisze w uwagach żeby mocniej ześrutowali.... Niespecjalnie chciał bym zmieniać sklep, mam zaufanie do BA, lubię jak czyjeś działania nie są podyktowane wyłącznie chęcią zysku... nie umniejszając wartości innych sklepów oczywiście.... ale to temat do innego działu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie, jakie wartości podstawia się do wzoru. Ekstrakt i ilość brzeczki zaraz po wysłaczaniu czy po gotowaniu (z chmielinami czy bez, to co trafiło do fermentora)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...