Skocz do zawartości

problem z wydajnością


Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Zauważyłem taką zależność, że bardzo spada mi wydajność warzelni przy lekkich piwach, tzn. do 12 blg wychodzi mi wydajność 60-65% natomiast przy piwach 14-16 BLG wychodzi 72-78% czym to może być spowodowane? stosunek woda/słód 3.5 .  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie)

Słody głównie Weyermann.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

 

Dokładnie

 

 

 

staram się wysładzać tak samo...

przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego.

 

to wyjaśnij mi dlaczego przy zasypach 10-11kg i zakładanym ( przy sredniej mojej wydajnosci ) 24-26 uzyskuje 22 ? ( mowa o pwarametrach post boil ? ) 

Edytowane przez FurioSan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego.

 

Skoro przechodzi przez więcej młóta to wiadomo, że będzie więcej natomiast jeżeli chodzi o wydajność przy większych zasypach jest ona niższa niż przy mniejszych. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wysładzam do określonego blg wysłodzin (ok. 4°Blg) i dla lekkich piw (poniżej 10°Blg) mam trochę niższą wydajność niż normalnych (np. 12-14°Blg), tak w ogóle to wydajność 60-65% jest dość niska, więc może zbyt grube śrutowanie itp jest problemem.

Przy dużych °Blg jest niższa wydajność bo musisz przy wyższym °Blg wysłodzin przerwać wysładzanie (np 6-8°Blg).

Edytowane przez kantor
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie)

Słody głównie Weyermann.

 

Ile dajesz słodu i ile otrzymujesz brzeczki oraz o jakim blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie)

Słody głównie Weyermann.

 

Ile dajesz słodu i ile otrzymujesz brzeczki oraz o jakim blg

 

Poszło 5,7 kg słodu. do gotowania poszło 26L ok 9 BLG. po gotowaniu do fermentora wlałem 23L 11,5 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlewasz określoną ilość wody (np. 5l) mieszasz, czekasz aż młóto się ułoży, zaczynasz odbierać brzeczkę, zawracasz zanim zacznie lecieć klarowne, wysładzasz. Jak skończy lecieć powtarzasz, aż do momentu kiedy odbierane blg spadnie do akceptowanego przez Ciebie poziomu.

Zabiera to dużo więcej czasu ale (przynajmniej u mnie) rzeczywiście daje lepszą wydajność.

Edytowane przez ASadam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wlewasz określoną ilość wody (np. 5l) mieszasz, czekasz aż młóto się ułoży, zaczynasz odbierać brzeczkę, zawracasz zanim zacznie lecieć klarowne, wysładzasz. Jak skończy lecieć powtarzasz, aż do momentu kiedy odbierane blg spadnie do akceptowanego przez Ciebie poziomu.

Zabiera to dużo więcej czasu ale (przynajmniej u mnie) rzeczywiście daje lepszą wydajność.

mmm. Dzięx. nie znałem tej techniki. spróbuję przy następnym gotowaniu. Mówisz ,że nawet do 10% można zwiększyć wydajność...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.