Jump to content

problem z wydajnością


Fantastyczny Pan Lis
 Share

Recommended Posts

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie)

Słody głównie Weyermann.

Link to comment
Share on other sites

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

 

Dokładnie

 

 

 

staram się wysładzać tak samo...

przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego.

 

to wyjaśnij mi dlaczego przy zasypach 10-11kg i zakładanym ( przy sredniej mojej wydajnosci ) 24-26 uzyskuje 22 ? ( mowa o pwarametrach post boil ? ) 

Edited by FurioSan
Link to comment
Share on other sites

 

 

przy większym zasypie woda do wysładzania dłużej przechodzi przez złoże wypłukując więcej dobrego.

 

Skoro przechodzi przez więcej młóta to wiadomo, że będzie więcej natomiast jeżeli chodzi o wydajność przy większych zasypach jest ona niższa niż przy mniejszych. 

Link to comment
Share on other sites

Ja wysładzam do określonego blg wysłodzin (ok. 4°Blg) i dla lekkich piw (poniżej 10°Blg) mam trochę niższą wydajność niż normalnych (np. 12-14°Blg), tak w ogóle to wydajność 60-65% jest dość niska, więc może zbyt grube śrutowanie itp jest problemem.

Przy dużych °Blg jest niższa wydajność bo musisz przy wyższym °Blg wysłodzin przerwać wysładzanie (np 6-8°Blg).

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

 

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie)

Słody głównie Weyermann.

 

Ile dajesz słodu i ile otrzymujesz brzeczki oraz o jakim blg

Link to comment
Share on other sites

 

 

normalne jest odwrotnie. W jakiej ilości wody zacierasz i ile słodu

generalnie 3,5 litra wody na kilogram zasypu. Przyjąłem taką wartość stałą na podstawie wiedzy zaczerpniętej z sieci ( być może błędnie, ale do tej pory wychodziło na przyzwoitym poziomie)

Słody głównie Weyermann.

 

Ile dajesz słodu i ile otrzymujesz brzeczki oraz o jakim blg

 

Poszło 5,7 kg słodu. do gotowania poszło 26L ok 9 BLG. po gotowaniu do fermentora wlałem 23L 11,5 BLG

Link to comment
Share on other sites

Wlewasz określoną ilość wody (np. 5l) mieszasz, czekasz aż młóto się ułoży, zaczynasz odbierać brzeczkę, zawracasz zanim zacznie lecieć klarowne, wysładzasz. Jak skończy lecieć powtarzasz, aż do momentu kiedy odbierane blg spadnie do akceptowanego przez Ciebie poziomu.

Zabiera to dużo więcej czasu ale (przynajmniej u mnie) rzeczywiście daje lepszą wydajność.

Edited by ASadam
Link to comment
Share on other sites

Wlewasz określoną ilość wody (np. 5l) mieszasz, czekasz aż młóto się ułoży, zaczynasz odbierać brzeczkę, zawracasz zanim zacznie lecieć klarowne, wysładzasz. Jak skończy lecieć powtarzasz, aż do momentu kiedy odbierane blg spadnie do akceptowanego przez Ciebie poziomu.

Zabiera to dużo więcej czasu ale (przynajmniej u mnie) rzeczywiście daje lepszą wydajność.

mmm. Dzięx. nie znałem tej techniki. spróbuję przy następnym gotowaniu. Mówisz ,że nawet do 10% można zwiększyć wydajność...

Link to comment
Share on other sites

Na większą wydajność jest jedna, prosta rada - mieszać, mieszać i jeszcze raz mieszać w garze podczas zacierania. Albo mocno je wydłużyć na ostatniej przerwie.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.