Jump to content
Sign in to follow this  
kopyr

Braumeister 2hl

Recommended Posts

Ponieważ jeszcze nie było, a sprzęt jest piękny i cena jest piękna (bez ironii to piszę), więc zamieszam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś w tym rodzaju chcę zbudowac ale na 60L gotowego piwa -pare ciekawych rozwiazań.Do dzieła.

Własciwie projekt leży od kilku dni.Teraz muszę jechać do hurtowni stali nierdzewnej i zamówić materiał.

Edited by dziadek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz co, nie rozumiem jak taki system dokladnie dzialala. To jest jeden pojemnik. Wiec np jak to wysladzasz? Bo w czasie wysladzania masz tam przeciesz slody po zacieraniu, prawda?

Dziadek, zastanawiales sie moze nad budowa HERMS albo RIMS? To moim zdaniem sa idealne systemy na "garazowe" warzenie na 40L+

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiesz co, nie rozumiem jak taki system dokladnie dzialala. To jest jeden pojemnik. Wiec np jak to wysladzasz? Bo w czasie wysladzania masz tam przeciesz slody po zacieraniu, prawda?

Wysładzanie jest szczątkowe. Tzn. podnosisz wkład z młótem, za pomocą tego wysięgnika. W wersji rozrzutnej - tyle, w wersji oszczędnej przelewasz to kilkudziesięcioma litrami wody (75°C) tylko tutaj już musisz sam ją wykombinować jak mniemam, bo urządzenie nie ma takiej opcji. Ale sądzę, że to najmniejszy problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam na tej samej zasadzie, tylko zrobiony z kega i warze 40l piwa.Wkład podnoszę do góry za pomocą bloczka i wysładzam wodą w ilości zaplanowenej.To jest prototyp.Teraz chcę zbudować podobny ale aby warzyć 60L gotowego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam na tej samej zasadzie, tylko zrobiony z kega i warze 40l piwa.

Ogrzewanie też masz elektryczne czy podobieństwo jest tylko w konstrukcji kadzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziadek, jak masz podobny system to przynajmniej bedzie ci latwiej przejsc na "podobny" tylko wiekszy.

Mnie jednak najbardziej podobaja sie RIMS i HERMS i chyba wczesniej lub pozniej sobie taki zbuduje. Tymczasem chyba zrobie opis RIMS i HERMS na wiki.piwo.org , w ten sposob pomoge w budowie tej strony i przy okazji sam sie czegos naucze. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie najbardziej interesuje jaka jest korzyść z grzania płynnej części brzeczki wymiennikiem, poza kotłem, a nie bezpośrednio w kotle.. Byłbym wdzięczny jakbyś wyjaśnił :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziadek, jak masz podobny system to przynajmniej bedzie ci latwiej przejsc na "podobny" tylko wiekszy.

Mnie jednak najbardziej podobaja sie RIMS i HERMS i chyba wczesniej lub pozniej sobie taki zbuduje. Tymczasem chyba zrobie opis RIMS i HERMS na wiki.piwo.org , w ten sposob pomoge w budowie tej strony i przy okazji sam sie czegos naucze. :beer:

Czekam z niecierpliwością Scooby. I od razu z góry dziekuję. Też planuję ulepszenie swojego browaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ponieważ jeszcze nie było, a sprzęt jest piękny i cena jest piękna (bez ironii to piszę), więc zamieszam.

Sprzęt tego typu uwłacza mojej godności osobistej :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mnie najbardziej interesuje jaka jest korzyść z grzania płynnej części brzeczki wymiennikiem, poza kotłem, a nie bezpośrednio w kotle.. Byłbym wdzięczny jakbyś wyjaśnił :D

Brak możliwości przypalenia, karmelizowania zacieru oraz gotowa woda do wysładzania z HLT (po mash-out już masz zbiornik wody dogrzany do 76-78°C).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawy sprzęt... zastanawia mnie co oznaczają te "brewing communities" wspomniane w opisie.

 

Przy okazji:

 

Na tej stronie są fermentory np 200 litrowe, ciekawe jak w garażowej konstrukcji sterylizuję się takie cuda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka cena, taki sprzęt. Jak dla mnie to żadna rewelacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawy sprzęt... zastanawia mnie co oznaczają te "brewing communities" wspomniane w opisie.

Kilkanaście osób zrzuca się na minibrowar, fermentują, a potem każdy bierze swoją część lub jednego tygodnia warzy rodzina X, a drugiego rodzina Y.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciekawa konstrukcja, nie zatraca idei domowego piwowarstwa.

Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo ciekawa konstrukcja, nie zatraca idei domowego piwowarstwa.

Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...

Konstrukcja wzorowana na 20litrowym Braumeistrze. Różnic temp. nie ma, bo obieg brzeczki wymusza pompa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo ciekawa konstrukcja' date=' nie zatraca idei domowego piwowarstwa.

Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...[/quote']

Konstrukcja wzorowana na 20litrowym Braumeistrze. Różnic temp. nie ma, bo obieg brzeczki wymusza pompa.

A no własnie a propos tego obiegu to jak to wygląda ? Pompa tłoczy tylko klarowny filtrat ? chciałem kiedys coś takiego wykorzystać w swoim sprzęcie, tylko grzenie byłoby inaczej rozwiązane, bo wkład przylegać miałby ściśle do kotła a nie moge tego rozkminić ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

analizowałem coś takiego, co by uprościć, w formie pływającego ssaka. Grzanie wówczas w jakiejś chłodnicy zasilanej gorącym olejem.

Bart

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracam do tematu.Czy ktoś z szanownych kolegów używa tego sprzętu? Interesuje mnie przede wszystkim ten 50l, jak wyglądają w nim warki bardziej gęste / koźlak,porter,belgijskie/, czas trwania warki, czyszczenie sprzętu itd.Proszę o konkretne info. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wracam do tematu.Czy ktoś z szanownych kolegów używa tego sprzętu? Interesuje mnie przede wszystkim ten 50l, jak wyglądają w nim warki bardziej gęste / koźlak,porter,belgijskie/, czas trwania warki, czyszczenie sprzętu itd.Proszę o konkretne info. :)

Ja używam 20-litrowca, ale nie sądzę, żeby warzenie w wersji 50l znacząco się różniło. Harmonogram warki wygląda mniej więcej następująco:

1. Podgrzanie do odpowiedniej temperatury i zacieranie: 2 - 2,5h

2. Pseudo-wysładzanie: 0,5 h

3. Podgrzanie do odpowiedniej temperatury i gotowanie: 1,5+ h

4. Chłodzenie: 0,5 h

5. Przelew do fermentora i mycie kotła: 0,5 h

 

W sumie wychodzi jakieś 5,5 godziny, w porywach do 6 godzin. To co najmniej 2 godziny zysku w porównaniu do tradycyjnego warzenia. Daje to szansę warzenia nawet w dni powszednie, po pracy.

 

Jeśli chodzi o gęstość zacieru, to limitowana jest przez dwa fakty:

- wody nie może być mniej niż 21 litrów, w przeciwnym razie grzałka nie będzie w całości zakryta.

- słodu zmieści się więcej niż 5,5 kg.

Daje to możliwość uzyskania maksymalnie około 17 Blg. Gdy chcemy mieć więcej, to musimy dłużej gotować dla odparowania wody albo dodać ekstraktu.

 

Mycia jest chyba więcej niż w tradycyjnej technologii (mimo braku filtracji), bo w kotle jest grzałka, a poza tym trzeba umyć też zbiornik na słód i sitka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.