Jump to content
Sign in to follow this  
zbyszek73

Filtracja i wysladzanie żyto

Recommended Posts

niedługo będę warzył Roggenbier ,a i mam pytanie do ludzi którzy robili to piwko jak najlepiej filtrować może pomysł zrobienia filtra do słdodow żytnich jak wiadomo kisielowate zastanawiałem się czy nie zebrać po małej porcji młóta w pieluszkę i wyciskać no ale czekam na porady :beer:

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
niedługo będę warzył Roggenbier ,a i mam pytanie do ludzi którzy robili to piwko jak najlepiej filtrować może pomysł zrobienia filtra do słdodow żytnich jak wiadomo kisielowate zastanawiałem się czy nie zebrać po małej porcji młóta w pieluszkę i wyciskać no ale czekam na porady :beer:

Pozdrawiam

Zapomnij o pieluchach. Filtrator z oplotu i mash out i nie powinno być problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tydzień temu warzyłem roggena z zestawu BA, więc mam do podziału spostrzeżenia na świeżo.

- Filtracja trwa dużo dłużej niż przy innych piwach, ale według mnie nie na tyle długo, by warto było robić rewolucję sprzętową. Ja filtrowałem standardowym filterkiem z oplotu i poradził sobie całkiem poprawnie. Zarezerwuj tylko więcej czasu na filtrowanie i będzie ok. "Normalne" piwa filtrowały się błyskawicznie i ślicznie, więc żyto dużo dłużej w porównaniu, ale nie całą noc. Czasu nie mierzyłem, na oko to między 2 a 3 godziny.

- Podobnież dużo czasu spędziłem przy cedzeniu brzeczki przed fermentacją, to też warto wziąć pod uwagę szacując czas warki. Poszło szybciej niż z filtracją zacieru, ale też dłuuugie chwile zmitrężyłem.

 

W sumie wyszło głupawo to pierwsze warzenie żyta w moim wydaniu, bo specjalnie zacząłem warzyć wcześniej, żeby inaczej niż zwykle nie kończyć nad ranem, a wyszło tak właśnie.

 

Zastanawiałem się w trakcie filtracji, czy sprawie nie pomógłby filtrator o podwójnej długości, w sumie rurka nie majątek. Co myślicie starsi koledzy, czy dłuższy filtrator z oplotu rozwiązałby problem ?

Edited by kris1973

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawiałem się w trakcie filtracji, czy sprawie nie pomógłby filtrator o podwójnej długości, w sumie rurka nie majątek. Co myślicie starsi koledzy, czy dłuższy filtrator z oplotu rozwiązałby problem ?

Nie tyle dłuższy filtrator co dłuzszy wężyk odprowadzający, a dokładnie to różnica poziomów między lustrem brzeczki a wylotem wężyka - da większe ssanie.

 

Lepiej też śrutować możliwie grubo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy sprawie nie pomógłby filtrator o podwójnej długości' date='[/quote']

Nie tyle dłuższy filtrator co dłuzszy wężyk odprowadzający, a dokładnie to różnica poziomów między lustrem brzeczki a wylotem wężyka - da większe ssanie..

Hmm, teoretycznie racja, ale, moja rurka ma 2 m długości, różnica poziomów około 60 cm, a ssanie było jakie było.

Rurka nie była w całości wypełniona płynem, byłe w niej sporo powietrza i do rurki po prostu ciurkało brzeczką. Nie wymyśliłem w trakcie filtracji jak by ją zalać w całości praktycznie a prosto, choć zastanawiałem się nad tym, i tym samym nie jestem pewien czy takie ssanie i tempo miało być, czy może konkretny słup cieczy w rurce ssałby szybciej. Mój rozumek tyle mi podpowiedział, żeby zapewnić tłoczenie, wodą do wysładzania od góry, i sporo tej wody nad złożem utrzymywałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm, teoretycznie racja, ale, moja rurka ma 2 m długości, różnica poziomów około 60 cm, a ssanie było jakie było.

Rurka nie była w całości wypełniona płynem, byłe w niej sporo powietrza i do rurki po prostu ciurkało brzeczką. Nie wymyśliłem w trakcie filtracji jak by ją zalać w całości praktycznie a prosto, choć zastanawiałem się nad tym, i tym samym nie jestem pewien czy takie ssanie i tempo miało być, czy może konkretny słup cieczy w rurce ssałby szybciej. Mój rozumek tyle mi podpowiedział, żeby zapewnić tłoczenie, wodą do wysładzania od góry, i sporo tej wody nad złożem utrzymywałem.

Nie koniecznie musi być dużo cieczy nad złożem co: Zacytuje siebie smile "Filtrator ustawiam 1,5 m. wyżej od wiaderka. Po przelaniu czekam ok. 20 min. Pierwsze 2 do 4l. brzeczki zwracam do filtratora , do uzyskania czystego płynu w wężyku, a sam wężyk daję na dno wiaderka aby nie dostawało się powietrze. Istotne jest aby wężyk był pełny wtedy słup cieczy powoduje podciśnienie we filtratorze i filtracja przebiega znacznie szybciej."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.