Jump to content

Przymiarki do Portera Bałtyckiego


Echallin
 Share

Recommended Posts

Witam, stworzyłam moją pierwszą recepturę portera wzorując się na przepisach z tej strony i nieco modyfikując je wedle własnych potrzeb i upodobań. Chciałabym uzyskać mocnoy ekstrakt, około 20-24 BLG, na jakieś około 30 litrów gotowego piwa. Planuję zacierać dwutemperaturowo dla uzyskania lepszej piany. Recepura i sposób zacierania podaję tutaj:

 

50-52 C 15 min
1 płatki jęczmienne
3 kg monachijski I
3 kg wiedeński
1 kg Słód Whisky
0,2 kg Słód Aromatic
62 C - 45 min
0,5 kg słód Caramunich III
0,3 kg słód Caraaroma
0,5 kg Pale Chocolate
0,2 kg Słód Carafa® typ I

Chmielenie:
Goryczka
20 g Marynka 10,5%
20 g Magnat 11,2%
10 minuta gotowania
Smak:
10g Sybilla 6%
10 g Lubelski 3,5% 45 minuta gotowania

 

Dodatki:

 

50 g Płatki dębowe Whisky

 

Drożdże:

 

W-34/70

 

Zastanawiam się, czy porter po roku leżakowania będzie coś jeszcze miał ze słodu Whisky i płatków dębowych w smaku, czy nie zwiększyć ilości chmielu zważywszy na długi czas lerzakowania? W końcu czy drożdże które wybrałam powinny spełnić swoje zadanie i ile orientacyjnie saszetek ich zadać? Czy można mieszać szczepy drożdży?

 

Proszę o konsultację i z góry dziękuję. :)

Edited by Echallin
Link to comment
Share on other sites

 

 

W-34/70
Ile tych drożdży? 

Co do chmieli ja użyłem o podobnym alfa i w ilościach podobnych z tym że na aromat też po 20g dałem i teraz już wiem że to za mało ja teraz dałbym po 30g ale to może tylko kwestia gustu. Drożdże posłuchałem forumowiczów i użyłem 34/70 do lekkiego pilsa i zebrałem gęstwę i do portera użyłem gęstwy i dość ładnie dofermentowało.

Link to comment
Share on other sites

 

W-34/70
Ile tych drożdży? 

Co do chmieli ja użyłem o podobnym alfa i w ilościach podobnych z tym że na aromat też po 20g dałem i teraz już wiem że to za mało ja teraz dałbym po 30g ale to może tylko kwestia gustu. Drożdże posłuchałem forumowiczów i użyłem 34/70 do lekkiego pilsa i zebrałem gęstwę i do portera użyłem gęstwy i dość ładnie dofermentowało.

 

Myślałam nad dwiema torebkami ze względu na zagęszczenie cukrów w brzeczce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.