Lusterko87 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Drodzy Koledzy i koleżanki, Czy sa wśród was użytkownicy Mercedesa A klasy( rocznik 2006-2008) lub użytkownicy Nissana Note? Co lepsze co kupić? (tylko bez komentarzy że B klasa lepsza) Generalnie chce się przesiąść z Citroena Xsara Picasso na coś innego. W mercu martwi mnie mały bagażnik, a dziecko w drodze... A nissan Note to Scenic z znaczkiem Nissana... Potrzebuje samochód rodzinny, przestronny tak do 20 tyś. Co polecacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Daj se spokój jedno i drugie to syf . Pisze jako mechanik wlasnie na warsztacie stoi note 1.4 b nigdy wiecej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 A co powiesz o A klasie ? 1.5 i większe w benzynie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 (edited) awaryjne jest wszystko, jedne mniej drugie bardziej. zależy jeszcze od konkretnego egzemplarza bo na feler można trafić w każdej marce. od siebie polecam japończyka, takiego prawdziwego gdzie nr VIN zaczyna się od J nie wiem ile masz na wydanie kasy ale w cenie A klasy z lat 06-08 dostaniesz Avensisa II. możesz poszukać wersji po lifcie czyli po 2007 lub 2008. 1.8 benzyna to silnik który ma wystarczającą moc i spalanie na poziomie. Note nie wiem czy jest japoński, marka owszem ale składany może być w EU. wystrzegaj się opinii że jeden właśnie stoi na warsztacie bo jak pisałem wyżej, czarne owce są w każdej rodzinie. Edited September 9, 2015 by nike21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 toyota corolla verso - w tej klasie auto warte zastanowienia. Corolla od lat ma bardzo dobre opinie. Mam kolegę, który ma ją od nowości i jest mega zadowolony. W zasadzie żadnych awarii. Sam jeżdżę japońcami od lat (mam aktualnie dwa) i na dzień dzisiejszy nie chce nic innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Odpuść sobie mercedesa padają skrzynie drogie naprawy szwagier miał tragedia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Note jest montowany w GB - to taka Japońsko - francuska koalicja. Ja na auto chcę da max 20 tyś. Młodsze niż rocznik 2002 ale żeby było w stylu minivana ( najlepiej coś pomiędzy Xsarą picasso a Mercem A klasą) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 a coś takiego? http://otomoto.pl/oferta/mazda-5-132000-wzorowy-stan-z-niemiec-zobacz-ID6yavYB.html#15b2501823 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Jabol a o octavkach co myslisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Azizi1926 Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Dorzuć troszkę i poszukaj Corolli Verso, jak radzi Giziu. Mam od pół roku i jestem mega zadowolony. Żona, dwójka dzieci,wózek dziecięcy, bagaże na tydzień urlopu, dwie skrzynki piwa Wszystko zmieściłem Ale najważniejsze, że jest praktycznie bezawaryjny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Miałem kilka aut, najmniej awaryjna okazała się Octavia 2, wersja 1,6FSI. Silnik może nie jest demonem prędkości, ale jeździ sie dość przyjemnie. awaryjność na przestrzeni 5 lat prawie zerowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Dorzuć troszkę i poszukaj Corolli Verso, jak radzi Giziu. Mam od pół roku i jestem mega zadowolony. Żona, dwójka dzieci,wózek dziecięcy, bagaże na tydzień urlopu, dwie skrzynki piwa Wszystko zmieściłem Ale najważniejsze, że jest praktycznie bezawaryjny Zgadza się, auto mega pakowne, funkcjonalne, bezawaryjne i z kilkoma silnikami do wyboru. Trzyma cenę, ze względu na walory i bezawaryjność. Za 20 kzł coś na pewno można znaleźć. Można jeszcze pomyśleć o primacy, ale ja osobiście kupując takie auto celował bym właśnie w verso. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 a w tej corolli jakie silniki polecacie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 1.8 VVT-i 129 KM - benzyna, jest też 1.6 benzyna - ale moim zdaniem muł do takiego auta. Różnica w spalaniu minimalna. Dla fanów ON - do wyboru - 2.0 D-4D o mocy 116 KM (w początkowym okresie produkcji) oraz 2.2 D-4D o mocy 136 KM i 2.2 D4D o mocy 177 KM (w końcowym). Osobiście preferuję duże silniki, ale 2.2 136 KM, też da radę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 było jeszcze coś takiego w międzyczasie jak Avensis Verso - zdaje się, że nie było tego modelu na polskim rynku @giziu - zgadza się - 1.6 benz do corolki verso to pomyłka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Avensis Verso był produkowany bodajże do 2003 r. Można kupić, ale jest ich mało na rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 w takim razie do 2003r w Polsce a późniejsze roczniki już z poza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Być może, nie pamiętam teraz. Też fajne rodzinne auto i większe. Corolla w większości rankingów aut w swojej klasie jest w czubie. Bezawaryjność wręcz legendarna, wszystko co ma działać, przez wiele lat działa. Zawieszenie daje radę, choć wiadomo, na naszych drogach zawsze coś trzeba ogarnąć. MB w A klasie odpada w przedbiegach. Jest jeszcze pojęcie - ładne, brzydkie - ale o gustach się nie dyskutuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 hmm to muszę się zainteresować jak tak chwalicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted September 10, 2015 Author Share Posted September 10, 2015 Octawi nie chce bo to taka trochę łódź podwodna, ja w samochodzie chcę siedzieć, a nie leżeć Ta Verso jest ciekawa sporo tego po Lubaczowie jeździ Ta Mazda 5 też dosyć ciekawa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Miałem kilka aut, najmniej awaryjna okazała się Octavia 2, wersja 1,6FSI. Silnik może nie jest demonem prędkości, ale jeździ sie dość przyjemnie. awaryjność na przestrzeni 5 lat prawie zerowa. Coś w tym jest. Jestem daleki od bycia specjalistą w sprawach motoryzacji. Po prostu się nie znam, natomiast jakiś czas temu w firmowej Octavi II 2.0 (? taka to chyba była) TDI nabiłem coś około 200 000 i w sumie padł tylko alternator i raz czujnik ABSu. No tylko, że to takie plastikowe jest Ale spalanie bardzo fajne i ekonomiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Lusterko musisz być świadom, że mazdy z aut japońskich gniją najszybciej. Korozja to powszechny problem aut japońskich, a najlepsza pod tym względem jest chyba jednak toyota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 Z japońskich samochodów uznaję tylko Isuzu. Z Opli też zresztą tylko Isuzu (Campo, Monterey, Frontera). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted September 11, 2015 Author Share Posted September 11, 2015 Może poczekam, dołożę ze 4 tyś i kupię merca B klasę. Jest większe od A klasy i chyba nawet ładniejsze Generalnie jakoś nie mam zaufania do samochodów azjatyckich... Choć Toyota Corolla Verso jest dosyć ciekawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted September 11, 2015 Share Posted September 11, 2015 E tam gadacie, ja mam felicje i śmiga aż miło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts