Jump to content
Sign in to follow this  
zibi

Jakie drożdże użyć do Koelscha

Recommended Posts

Mam ześrutowane słody na Koelscha do wyboru mam tylko, gęstwa Wyeast 2206,Wyeast 3068 oraz THG ,co proponujecie żeby użyć. :lol:

Będę bardzo zobowiązany za poradę(czytałem,czytałem ale nic mi nie przyszło do głowy) :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam ześrutowane słody na Koelscha do wyboru mam tylko, gęstwa Wyeast 2206,Wyeast 3068 oraz THG ,co proponujecie żeby użyć. :D

Będę bardzo zobowiązany za poradę(czytałem,czytałem ale nic mi nie przyszło do głowy) :rolleyes:

Co wy ludzi macie korbę na punkcie tych numerków, nie możecie napisać jak się szczep nazywa. Muszę szukać.

 

No to ja bym użył S-33. :lol:

 

Na 3068 (weihenstephany) powinieneś dostać klasycznego weizena. THG IMO zupełnie odpadają. Bavarian Lager - z tej trójki chyba najlepsze, tylko, że to nie będzie Koelsch, a raczej delikatny lager. Tak myślę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam ześrutowane słody na Koelscha do wyboru mam tylko' date=' gęstwa Wyeast 2206,Wyeast 3068 oraz THG ,co proponujecie żeby użyć. :D

Będę bardzo zobowiązany za poradę(czytałem,czytałem ale nic mi nie przyszło do głowy) :rolleyes:[/quote']

Co wy ludzi macie korbę na punkcie tych numerków, nie możecie napisać jak się szczep nazywa. Muszę szukać.

 

No to ja bym użył S-33. :lol:

 

Na 3068 (weihenstephany) powinieneś dostać klasycznego weizena. THG IMO zupełnie odpadają. Bavarian Lager - z tej trójki chyba najlepsze, tylko, że to nie będzie Koelsch, a raczej delikatny lager. Tak myślę.

No i oto mi chodziło Kopyrku ,dzieki za porade i nie złość się :) WEKEND !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co wy ludzi macie korbę na punkcie tych numerków, nie możecie napisać jak się szczep nazywa. Muszę szukać.

Kopyr - nie przesadzaj, Wyjadacze spijają takie dane z 'biegiem brzeczki' :lol:

Zibi, odpal marynowane 'wity', będziesz miał jeszcze jeden wybór - chyba dobry.

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co wy ludzi macie korbę na punkcie tych numerków' date=' nie możecie napisać jak się szczep nazywa. Muszę szukać.[/quote']

Kopyr - nie przesadzaj, Wyjadacze spijają takie dane z 'biegiem brzeczki' :D

Zibi, odpal marynowane 'wity', będziesz miał jeszcze jeden wybór.

Właśnie mi o nich przypomniałeś,a ja o nich całkiem zapomniałem :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Bavarian Lager - z tej trójki chyba najlepsze, tylko, że to nie będzie Koelsch, a raczej delikatny lager. Tak myślę.

A moze by uzyc drozdze Bavarian Lager ale uzyc je w temperaturze fermentacji gorniakow, ~20°C ? Albo je fermentowac w temperaturze posredniej, pomiedzy ales i lagers, np. ~16°C ? To moglby byc ciekawy eksperyment?

 

I piwo napewno by wyszlo conajmniej "pijalne", a nawet jest dosyc duza szansa, ze bylo by bardzo dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Bavarian Lager - z tej trójki chyba najlepsze' date=' tylko, że to nie będzie Koelsch, a raczej delikatny lager. Tak myślę.[/quote']

A moze by uzyc drozdze Bavarian Lager ale uzyc je w temperaturze fermentacji gorniakow, ~20°C ? Albo je fermentowac w temperaturze posredniej, pomiedzy ales i lagers, np. ~16°C ? To moglby byc ciekawy eksperyment?

 

I piwo napewno by wyszlo conajmniej "pijalne", a nawet jest dosyc duza szansa, ze bylo by bardzo dobre.

No tylko tak, tzn w temp. koelschowych 16°C myślę będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem bavarian lager w temp. 16 i więcej dostanie nieprzyjemnych posmaków, bynajmniej nie koelschowych. Ja bym fermentował to piwo w górnej granicy lagera (13 stopni).

Kopyr jedyny oryginalny koelsch jaki udało mi się kiedyś wypić smakował właśnie jak taki delikatny lager.

Share this post


Link to post
Share on other sites
. Bavarian Lager - z tej trójki chyba najlepsze' date=' tylko, że to nie będzie Koelsch, a raczej delikatny lager. Tak myślę.[/quote']

A moze by uzyc drozdze Bavarian Lager ale uzyc je w temperaturze fermentacji gorniakow, ~20°C ? Albo je fermentowac w temperaturze posredniej, pomiedzy ales i lagers, np. ~16°C ? To moglby byc ciekawy eksperyment?

 

I piwo napewno by wyszlo conajmniej "pijalne", a nawet jest dosyc duza szansa, ze bylo by bardzo dobre.

Tak też myślałem scooby_brew żeby użyć tych drożdży, fermentować w pośredniej temperaturze tzn.burzliwa około 16°C ,a na cichej ze 3°C niżej.

Zrobiłem też Bożonarodzeniowe na Bawarianach według przepisu Dori i w podobnych temperaturach fermentacji i myślę że po 2,5 miesiącach leżakowania wyszło niezłe piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej!

 

Chciałbym uwarzyć większą ilość Koelscha, tylko na dole mam dalej 12-13°C, więc chciałbym na S-23, bo S-33 chyba nie pociągną, lub nie dofermentują potem do końca. Jak myślicie, wyjdzie Koelsch czy pseudo lager? I czy to dobry pomysł?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam wątek. Czy ktoś robił eksperyment popełnienia Koelscha na dolniakach i może coś o tym opowiedzieć? Nie wiem, czy nie zepsuję piwa fermentacją Koelscha na Budvar Lagerach w temperaturze 17°C.

 

Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę - jakie suche drożdże do Koelcha, oprócz S-33 (które bardzo źle wspominam ze względu na zbijanie się w niezliczone grudki po cichej, co strasznie utrudniało rozlew)? Czy nadają się US-50?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A koniecznie musi być "stylowe"?

 

Zrobiłem piwo z zasypu na kolscha fermentowane California Lager (niby dolniaki, ale lubią ciepło). Było niezłe. Fermentowałem takie piwo również Nottinghamami - też było dobre. Żadnego z nich nie nazwałbym kolschem.

 

Ale jak chcesz stylowe, to wybór drożdży jest bardzo ograniczony. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Racja :) Jak nie spróbuję - się nie dowiem. Niech będą Budvar Lagery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tylko dodam, że w prawdziwym Koelschu powinny wystąpić aromaty jabłkowe. I one moim zdaniem stanowią o charakterze tego piwa, odróżniając je od lagera. Mi osobiście tylko raz udało się osiągnąć ten efekt, używając drożdży Wyeast 2565.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój ostatnie koelsch był na US05. Piwo całkiem pijalne , smaczne , chociaż nie do końca w moim ulubionym stylu. Żonie bardzo smakowało ze względu na delikatność. O i dziwo bardzo mocno był wyczuwalny miód w tym piwie. To opinia prawie każdej osoby , która je próbowała. Nie mam pojęcia skąd miód w tym piwie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Racja :) Jak nie spróbuję - się nie dowiem. Niech będą Budvar Lagery.

Drożdże lagerowe w wysokich temp. dają fatalny efekt. Albo nie przekarczaj 14 stopni, albo użyj innych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro chcę uważyc pierwsze piwo zacierane , i czytając ten wątek zadam drożdze S 33 , jak poleca mój przedmówca

Share this post


Link to post
Share on other sites

I dobrze zrobisz. S-33 dają tu dobry efekt. Piwo: zasyp na Koelscha + dodatek prażonej gryki, chmielenie Spalt Sellect robiłem chyba 4 razy na S-33. Pewnie nie mieści się to w stylu, ale jest bardzo smaczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I dobrze zrobisz. S-33 dają tu dobry efekt. Piwo: zasyp na Koelscha + dodatek prażonej gryki, chmielenie Spalt Sellect robiłem chyba 4 razy na S-33. Pewnie nie mieści się to w stylu, ale jest bardzo smaczne.

... i co z tego że nie miesci się w " stylu" . Wszak by powstał ów "biblijny" styl , ktos musiał odejsc od "koszernosci " obowiązującej i na przeciw wszystkim zrobic "bezstylowca" . A że posmakował i miał siłę przebicia - ot jest nowy styl. Kwestia dzis bym powiedział promocji. Może i piwa ważę od nie dawna - ale mój bezstylowiec bardziej smakuje niektórym niż stylowy. Dlatego jestem przeciwnikiem nazywania jakiegos piwa " bezstylowcem" może byc bezsmakowe, bezpłciowe, bez... ale o ile chcesz go wypic ponownie , takie samo to moim zdaniem już masz styl . Pytanie tylko czy w szerszym gronie się on przyjmie... ot takie moje dygresje początkującego piwowara

Edited by MSB_XIII

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może i piwa ważę od nie dawna

warzę! :)

edytowałem , poprawiałem , ale widac nocne pisanie mi nie służy... poprawię się

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.