Jump to content

Pytanie o przepis i wysładzanie


ms7
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry.
W końcu znalazłem czas i mam odpowiednią temperaturę w piwnicy, żeby uwarzyć pierwsze piwko.

Do zestawy z Twojbrowar.pl dostałem przepis na Pszeniczne ciemne 12 blg na 20 litrów i mam jedno pytanie związane z tym przepisem.
Najpierw mam do 12L wody wsypać słody itp. i to jest jasne, jednak dalej na samym końcu mam napisane: Wysładzać 14L wody w temp 78C. Tutaj rodzi się moje przedszkolne pytanie, mam tam dolać 14L wody czy dolewać tyle żeby w fermentorze było 14L?


pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Zerknij sobie na to:

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Anteks Ci zresztą już odpowiedział.

 

P.S. Uważam, że piwo.org powinno nagradzać medalami i robić konkursy na to, kto zada najbardziej proste pytanie biorąc pod uwagę to, że odpowiedź można znaleźć w kilkanaście sekund ponieważ jest ona albo w wiki albo pierdylion razy była na forum :)

Link to comment
Share on other sites

@ms7

bez urazy - czytając Twoje pytanie uważam, że jeszcze chwilkę powinieneś przygotować się teoretycznie do tematu.

E tam, zepsuje ze trzy 'warki' :smilies: i pojmie temat. Na start kupiłem sobie książkę a dopiero potem net, taka inna kolejność była u mnie :)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.