ms7 Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Dzień dobry.W końcu znalazłem czas i mam odpowiednią temperaturę w piwnicy, żeby uwarzyć pierwsze piwko. Do zestawy z Twojbrowar.pl dostałem przepis na Pszeniczne ciemne 12 blg na 20 litrów i mam jedno pytanie związane z tym przepisem.Najpierw mam do 12L wody wsypać słody itp. i to jest jasne, jednak dalej na samym końcu mam napisane: Wysładzać 14L wody w temp 78C. Tutaj rodzi się moje przedszkolne pytanie, mam tam dolać 14L wody czy dolewać tyle żeby w fermentorze było 14L?pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Dolej 14l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Zerknij sobie na to: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Anteks Ci zresztą już odpowiedział. P.S. Uważam, że piwo.org powinno nagradzać medalami i robić konkursy na to, kto zada najbardziej proste pytanie biorąc pod uwagę to, że odpowiedź można znaleźć w kilkanaście sekund ponieważ jest ona albo w wiki albo pierdylion razy była na forum yoshko and GB... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ms7 Posted September 8, 2015 Author Share Posted September 8, 2015 Dzięki za pomoc Czytałem wcześniej zalinkowane wyżej wiki, ale byłem tam pisano o dolanie max kilku litrów, dlatego się zdziwiłem że muszę dolać więcej niż wlewam na początku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 nie dolać tylko wysłodzić czternastoma litami,bo tak jeszcze chłopak wleje 14 l do wiadra prosto i będzie za chwilę czemu mu wyszło 8 blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 @ms7 bez urazy - czytając Twoje pytanie uważam, że jeszcze chwilkę powinieneś przygotować się teoretycznie do tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 @ms7 bez urazy - czytając Twoje pytanie uważam, że jeszcze chwilkę powinieneś przygotować się teoretycznie do tematu. E tam, zepsuje ze trzy 'warki' i pojmie temat. Na start kupiłem sobie książkę a dopiero potem net, taka inna kolejność była u mnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 w książkach nie da się pytań zadawać są be Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts