vpatyk Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Witam. Do kolejnej planowanej warki planuje dodać trawę cytrynową (ma to być coś w deseń piwa Cymbopogon w Artezana- w założeniu brzeczka 12blg ;25 l). Zastanawia mnie więc kilka kwestii: -w jakiej formie (świeża, pasta, susz), gdzie najlepiej kupić -kiedy najlepiej byłoby ją dodać do piwa (na koniec gotowania, na cichą) - no i najważniejsze ile się jej dodaje do piwa Na forum znalazłem recepturę na piwo z trawą cytrynową użytkownika Undeath http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/page-5?do=findComment&comment=175728 Niestety za mało w nim informacji o samym surowcu, więc może ktoś pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 (edited) Cześć, kiedyś zrobiłem AW z trawą cytrynową http://www.piwo.org/topic/8681-goat-city-brewery/?p=348414 Trawa była w postaci suszonej, kupiona w CP. Efekt był zadowalający, ale nie tak intensywny jak w Cymbopogon. Edited September 8, 2015 by sebek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Był temat gdzie napisałem wniosek http://www.piwo.org/topic/9328-trawa-cytrynowa/?hl=%2Btrawa+%2Bcytrynowa Trochę mało miałem jeszcze wtedy doświadczenia i powiem, że piłem do tej pory kilka piw dobrych z trawą cytrynową tylko po prostu nie wolno przesadzić z jej ilością Najlepiej żeby była świeża. Dałbym jej teraz maks 10 g/20 l samej tej białej części. Na sam koniec gotowania jak w przepisie u mnie. Efekty różne ona daje od delikatnego cytrusa i kwiatowości, przez dżem różany do właśnie mydełka fa, wydaje mi się to że jest też dużo zależne od samego surowca trawa trawie nie równa. Mam swoją na ogródku i wykopię ją na zimę jeszcze jest za mała ale jest w planach ponowne jej użycie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted September 8, 2015 Share Posted September 8, 2015 Ja dawałem do wita świeżą zamrożoną, posiekaną, na ostatnie 5-10minut - nie wyczuwam w piwie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.