Jump to content
BazylWidzew

Mazurski Browar BAZYLWIDZEW

Recommended Posts

Ostatnio piwa zaniedbałem, nie było kiedy zabutelkowac, jeszcze posłuchałem złych rad i miałem na cichej cały czas fermentory niedomknięte  :(   Wczoraj wieczorem zaglądam a tam warka nr 5 - Pierwszak, infekcja :ble:

 

attachicon.gifIMG_5668.JPG

 

warka nr 6 - Sylwestrowe, infekcja :ble:

 

attachicon.gifIMG_5669.JPG

 

warka nr 3 - Owsiany Stout coś takiego, to też infekcja ?

 

attachicon.gifIMG_5671.JPGattachicon.gifIMG_5672.JPG

 

Spróbowałem w smaku nie czuc tego co w warce 5 i 6, niby smak normalny.

 

Piękne :) Wszystkie 3 infekcja... Używasz jakiejś chemii do odkażania wiader? Bo jak nie użyjesz to kolejne piwa też będziesz miał infekcje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Używasz jakiejś chemii do odkażania wiader

 

Mam pirosiarczyn potasu.

 

 

 

Mega słabo u Ciebie z higieną i przenosisz zakażenie na następne piwa.

 

Dwa psy i dwa koty robią swoje :( Uszczelki do rurek już zakupione teraz wszystkie wiadra będą z rurkami.

 

 

 

Nieźle, 6 piw i 3 albo 4 infekcje.

 

Ja bym powiedział że na 6 jedna   warka wyszła dobra :facepalm: 16,6% zajebista wydajnośc.

No niestety piwo to nie wino czy nalewka że się nastawi i nie trzeba tego pilnowac. Chociaż wino też trzeba doglądac ale widocznie nie tyle co piwo. 5 i 6 warka jak zlałem na cichą to przez 1,5 miesiąca do nich nie zaglądałem.

 

Jeszcze mogłem przy zbieraniu gęstwy drożdże zakazic

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Używasz jakiejś chemii do odkażania wiader

 

Mam pirosiarczyn potasu.

 

 

 

Mega słabo u Ciebie z higieną i przenosisz zakażenie na następne piwa.

 

Dwa psy i dwa koty robią swoje :( Uszczelki do rurek już zakupione teraz wszystkie wiadra będą z rurkami.

 

 

 

Nieźle, 6 piw i 3 albo 4 infekcje.

 

Ja bym powiedział że na 6 jedna   warka wyszła dobra :facepalm: 16,6% zajebista wydajnośc.

No niestety piwo to nie wino czy nalewka że się nastawi i nie trzeba tego pilnowac. Chociaż wino też trzeba doglądac ale widocznie nie tyle co piwo. 5 i 6 warka jak zlałem na cichą to przez 1,5 miesiąca do nich nie zaglądałem.

 

 

Piro to słaby środek jak widać. No nic polecam NaOH w ruch do umycia wszystkich wiader oraz ClO2 albo starsan do odkażania są kilku razy lepsze od piro i dezynfekują kontaktowo. 

 

ogarnij artykuł: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Piro to słaby środek jak widać.

 

Piro stosowałem bo mam tego ze 2 kilo, zanim zacząłem robic piwa to miałem do robienia wina. To teraz muszę kupic coś innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj rano zapasteryzowałem warki nr 3, 5 i 6 wieczorem je zabutelkuje, będzie do nalewek. Teraz warze warkę nr 7 Grodziskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sezon 2016 rozpoczęty :beer::okey:

 

Warka   7 - Mazurski Gród   (Grodziskie)

Gotowy zestaw z alepiwo

 

Data warzenia: 25.03.2016

Ekstrakt: 9 Blg

Alkohol: 3,5%

Ilośc: 21,5 l

Koszt 0,5 l: 0,92 zł

Wydajnośc: 63,7%

 

 

Surowce:

Zasyp

3 kg - słód pszeniczny Grodziski

Chmiel

50 g - Lubelski 3,7% alfa granulat (PL)

Drożdże

11,5 g - Safale US-05

 

Śrutowanie

20 minut

Zacieranie

7 l kranówki Rybicalskiej

30' do podgrzania

42°C zasyp

38°C 30'

dodane 2 l gorącej wody 52°C 20'

dodane 3 l gorącej wody 70°C 30'

dodane 2 l gorącej wody 76°C 40'

Wysładzanie

110'

początkowe Blg 13*

14 l wody o temp 75°C w trzech etapach 6 l, 5 l i 3 l

wysładzane do 2°Blg

Warzenie

24 l, 6°Blg

45' do zagotowania brzeczki

90'

90' Lubelski 30 g

60' Lubelski 20 g

Chłodzenie

Na tarasie 2h30' i w domu 8h30' do temp 26°C. Do fermentora trafiło 20,5 l brzeczki.

Drożdże

Uwodnione 30' w 100 ml wody o temp 27°C

 

Fermentacja burzliwa i cicha

25.03.2016 - 22.04.2016

Temperatura 18-22°C. Końcowe 3°Blg

 

 

Rozlew

22.04.2016

Temperatura piwa: 17°C

Refermentacja: 224 g cukru w 2490 ml wody

Nagazowanie: 3,8 v/v

Wyszło: 43 x 0,5 l

 

Uwagi

Pierwsza warka w sezonie 2016, mam nadzieje że infekcje sie skończyły. Początek pracy 15:00, koniec 00:00. Czas pracy 9h z sprzątaniem. Mycie i dezynfekcja butelek 70', butelkowanie 90'. Całkowity czas pracy przy tej warce 11h 40'. Zużycie gazu: 0,85 kg. Koszt butelki licząc moją robociznę 3,52 zł

 

 

post-13733-0-55639000-1461964725_thumb.jpgpost-13733-0-33030600-1461964768_thumb.jpg

 

 

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 8 - Dziki Zachód ( American Amber Ale )

Gotowy zestaw z alepiwo

 

Data warzenia: 26.04.2016

Ekstrakt: 13 Blg

Alkohol: 5,9%

Ilośc: 26 l

Koszt 0,5 l:   0,88 zł

Wydajnośc: 77%

 

 

Surowce:

Zasyp

3,3 kg - słód pilzneński

0,4 kg - słód monachijski

0,3 kg - słód karmelowy jasny - Litovel

0,4 kg - słód Caraamber - Weyermann

Chmiel

50 g - Chinook 13,4% alfa granulat (USA)

Drożdże

113 g - Safale US-05 gęstwa z warki nr. 7 po 4 dniach (1 pokolenie)

 

Śrutowanie

20 minut   4426 g

Zacieranie

13 l kranówki Rybicalskiej

78°C zasyp

66-64°C   80'

77°C 15' wygrzew

Wysładzanie

75'

18 l wody o temp. 85°C

wysładzane do 4,5°Blg

Warzenie

25 l, 10,5°Blg

70'

60' Chinook 15 g

30' Chinook 20 g

05' Chinook 15 g

Chłodzenie

W wannie 2h30' do temp. 18°C. Do fermentora trafiło 25 l brzeczki o gęstości 13°Blg

Drożdże

Dodane bezpośrednio do fermentora w temp. 18°C

 

Fermentacja burzliwa

26.04.2016 - 06.05.2016

Temperatura 18-23°C

 

Fermentacja cicha

06.05.2016 - 05.10.2016

Temperatura 16-23°C. Końcowe Blg 2,5

 

Rozlew

05.10.2016

Temp. piwa: 20°C

Refermentacja: 185 g cukru w 1430 ml wody

Nagazowanie: 2,8 v/v

Wyszło: 52 x 0,5 l

 

 

Uwagi

Początek pracy 11:45, koniec 19:00. Czas pracy ze sprzątaniem 7h15'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9h. Zużycie gazu 1 kg. Koszt butelki licząc robociznę 2,61 zł.

 

post-13733-0-55303300-1477124516_thumb.jpg

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 9 - Neandertalczyk (Altbier)

Gotowy zestaw z alepiwo

 

Data warzenia: 28.04.2016

Ekstrakt: 11 Blg

Alkohol: 5,6%

Ilośc: 25,5 l

Wydajnośc: 65%

Koszt 0,5 l: 0,92 zł

 

 

Surowce

Zasyp

  1 kg - słód pilzneński

  3 kg - słód monachijski

0,5 kg - słód Caramunich II - Weyermann

Chmiel

20 g - Magnum 10,6% alfa granulat (DE    2015)

Drożdże

11,5 g - Safbrew S-33

 

Śrutowanie

20 minut

Zacieranie

14 l kranówki Rybicalskiej

60°C zasyp

55°C 30'

65°C 30'

75-70°C 40'

dolane 9 l wody o temp 92°C  temp ustaliła się na 77°C  10'

Wysładzanie

85'

12,5°Blg

16 l wody o temp 80°C

wysładzane do 4,5°Blg

Warzenie

27,5 l   8,5°Blg

90'

75' Magnum 20 g

Chłodzenie

W wannie 2h 45' do temp 15°C. Do fermentora trafiło 25,5 l brzeczki.

Drożdże

Uwodnione 30' w 100 ml wody o temp 20°C

 

Fermentacja burzliwa

28.04.2016 - 06.05.2016

Temp 17-22°C. Na koniec 4°Blg

Fermentacja cicha

06.05.2016 - 01.12.2016

Temp 10-15°C do 05.10.2016, potem 17-22°C. Na koniec 1°Blg

 

Rozlew   01.12.2016

Temp piwa: 17°C

Refermentacja: 170 g cukru w 1500 ml wody

Nagazowanie: 2,8 v/v

Wyszło: 51 x 0,5 l

 

 

Uwagi

Początek pracy 13:00, koniec 20:30. Czas pracy ze sprzątaniem 7h30'. Zlewanie na cichą  45'. Butelkowanie 1h45'. Całkowity czas pracy przy tej warce 10h. Zużycie gazu 1,23 kg. Koszt butelki z robocizną 2,88 zł.

 

 

post-13733-0-61060300-1483204275_thumb.jpg

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy sprzęt do browaru kupiony za jedyne 60 zł :)

 

post-13733-0-34615400-1485302025_thumb.jpg

 

Trzy warki już zrobione z pomocą refraktometru, super sprawa :cool:

Kupiłem też do mycia wodorotlenek sodu i do dezynfekcji dwutlenek chloru, mam nadzieje że koniec z infekcjami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybym na początku mojej przygody z piwowarstwem,złapał tyle infekcji co ty,napewno by mnie tu nie było. Gratuluje zaparcia i życze powodzenia w kolejnych warkach.

 

Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka   10 - World Wide Lager

Gotowy zestaw z alepiwo

 

Data warzenia: 28.12.2016

Ekstrakt: 12,31 Blg (12,8 Brix)

Goryczka: 28,6 IBU   (Rager)

Alkohol: 5,1%

Ilośc: 22 l

Wydajnośc: 63%

Koszt 0,5 l: 1,48 zł

 

 

Surowce

Zasyp

4 kg - słód pilzneński

0,3 kg - słód Carahell Weyermann

0,2 kg - słód Carapils Weyermann

Chmiel

30 g - Perle 6,3% ak, granulat 2015, DE (189 GPH)

25 g - Saaz 2,6% ak, granulat 2015, CZ (65 GPH)

Drożdże

11,5 g - Saflager S-23

 

Śrutowanie

20 minut   4530 g

Zacieranie

14 l kranówki Rybicalskiej

70°C zasyp

64°C   40' , dolane 3 l wody o temp 95°C

72°C   25'

76°C   15'

Wysładzanie

90'

16,8 Brix

15 l wody o temp 80°C

wysładzane do 3,6 Brix

Warzenie

26 l   11,2 Brix

70'

60' Perle 30 g

15' Saaz 15 g

02' Saaz 10 g

Chłodzenie

Na tarasie 8 h do temp 16°C. Do fermentora trafiło 22 l brzeczki 12,31 Blg (12,8 Brix)

Drożdże

Uwodnione 30' w 100 ml wody o temp 13°C. Po 21 h zaczęły   pracowac.

 

Fermentacja burzliwa   29.12.2016 - 19.01.2017

Temp   7-12°C. Zebrana gęstwa.

Fermentacja cicha   19.01.2017 - 28.02.2017

Temp 7-13°C Końcowe 3,36 Blg (6,8 Brix)

 

Rozlew   28.02.2017

Temp piwa: 15°C

Refermentacja: 138 g cukru w 1000 ml wody

Nagazowanie: 2,7 v/v

Wyszło: 44 x 0,5 l

 

Uwagi

Pierwsza warka robiona z pomocą refraktometru. Początek pracy 11:30, koniec 18:30. Czas pracy ze sprzątaniem 7h. Zlewanie na cicha 30'. Butelkowanie 2h Całkowity czas pracy 9h30'. Zużycie gazu 1,07 kg. Koszt butelki z robocizną 3,64 zł.

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz podać dokładne wyliczenie kosztu 1 butelki z robocizną?

 

Zestaw surowców z wysyłką + cena kapsli + ilośc zużytego gazu + mój czas pracy przy danej warce dzielę przez ilośc butelek   i mam koszt 0,5 l :)

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie tylko ile sobie liczysz za godzine :-p

 

Mało bo tylko 10 zł na godzinę :D Więcej miałem jak ostatnio pracowałem, ale nie liczę więcej żeby piwo nie było drogie   :)      Jakbym liczył 15 zł za godzinę to w warce 10 butelka by kosztowała 4,72 zł.

 

PS: Mamy nowy rekord Polski    :cool:      Kibice Widzewa kupili 15310 karnetów :brawo: a byłoby więcej tylko klub wstrzymał sprzedaż. Klub w 3 lidze (4 poziom rozgrywek) zawstydza kluby z ekstraklasy i ligi mistrzów. Dodam tylko że cena karnetu jest na poziomie ekstraklasy, a nawet więcej bo kilka klubów z ekstraklasy ma tańsze karnety na cały sezon, a na Widzewie tylko na rundę wiosenną. Jest więcej chętnych do oglądania Motoru Lubawa i Huraganu Wołomin niż Realu Madryt i Borussi Dortmund       :polew:      Takie rzeczy są możliwe tylko na Widzewie. Nieważne w której lidze, ważne że to WIDZEW !!! Można sobie grac w lidze mistrzów (wielki fart w losowaniu przeciwnika), ale i tak się nie ma najwięcej i najlepszych kibiców w Polsce.

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 11 - Polskie Jasne

Gotowy zestaw z twój browar

 

Data warzenia:   30.12.2016

Ekstrakt:   12,69 Blg (13,2 Brix)

Goryczka:   47,3 IBU (Rager)

Alkohol:   5,2%

Ilosc:   24,5 l

Wydajnośc:   66%

Koszt 0,5 l:   1,23 zł

 

Surowce

Zasyp

4,65 kg - słód Pilzneński

0,37 kg - słód Karmelowy

Chmiel

50 g - Lubelski 3,5% ak, granulat 2015, PL (175 GPH)

32 g - Marynka 10,5% ak, granulat 2015, PL (336 GPH)

Drożdże

11,5 g - Safale S-04

 

Śrutowanie

25'   5020 g

Zacieranie

15 l kranówki Rybicalskiej

65°C zasyp

63°C   20'

73°C   45'

82°C   10'

Filtracja i wysładzanie

60'

19,8 Brix

19 l wody o temp 79°C

wysładzane do 4 Brix

Warzenie

28 l   11,8 Brix

70'

60'   Marynka 32 g

20'   Lubelski 25 g

10'   Lubelski 25 g

Chłodzenie

Na tarasie 4 h i w domu 10 h do temp 16°C. Do fermentora trafiło 25 l brzeczki 12,69 Blg (13,2 Brix)

Drożdże

Uwodnione 45' w 100 ml wody o temp 16°C

 

Fermentacja burzliwa 31.12.2016 - 19.01.2017

Temp 17-21°C. Zebrana gęstwa

Fermentacja cicha 19.01.2017 - 28.02.2017

Temp 17-21°C. 24.01.2017 odlane 5 l do gąsiora i dodane 0,6 g wanilii z 10 ml spirytusu. Wanilia w spirytusie macerowała się 80 dni. Na koniec 3,57 Blg (7,2 Brix)

 

Rozlew 28.02.2017

Temp piwa:   20°C

Refermentacja: 129 g cukru w 900 ml wody i waniliowe 34 g w 200 ml wody.

Nagazowanie: 2,7 v/v

Wyszło: 49 x 0,5 l w tym 10   butelek   waniliowe.

 

Uwagi

Początek pracy 12:20, koniec 18:50. Czas pracy ze sprzątaniem 6,5 h. Zlewanie na cichą 30'. Butelkowanie 2 h 15'. Całkowity czas pracy 9 h 15'. Gaz 1 kg. Koszt butelki z robocizną 3,11 zł.

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sezon 2017 rozpoczęty :beer::cool:

 

Warka 12 - Cesky Leżak Svetly

Gotowy zestaw z twój browar

 

Data warzenia: 24.01.2017

Ekstrakt: 10,96 Blg (11,4 Brix)

Goryczka: 32,7 (Rager)

Alkohol: 4,57%

Ilośc: 23,5 l

Wydajnośc: 67,8%

Koszt 0,5 l: 0,90 zł

 

Surowce

Zasyp

3,6 kg - słód Pilzneński

0,4 kg - słód Monachijski

0,15 kg - słód karmelowy jasny

(w sumie słodów 4217 g, 67g więcej)

Chmiel

34 g - Premiant 6,6% ak, granulat 2015, CZ (224,4 GPH)

37,5 g - Saaz   4% ak, granulat 2015, CZ (150 GPH)

Drożdże

200 g - Saflager S-23 gęstwa z warki nr. 10 po 12 dniach (1 pokolenie)

 

Śrutowanie

15'

Zacieranie

13 l kranówki Rybicalskiej

56°C zasyp

51-50°C 20'

dekokt 1/3 zacieru

75°C   20'

gotowanie 10'

51-50°C 45' reszta zacieru

72°C 35' po dodaniu dekoktu

( w notatkach nie jest zapisane podgrzewanie do 78°C, nie pamiętam teraz czy podgrzewałem czy nie :wallbash: )

Filtracja i wysładzanie

65'

21 Brix

20 l wody o temp 80°C

wysładzane do 2 Brix

Warzenie

28,5 l,   10,2 Brix

65'

55' Premiant 34 g

25' Saaz 13,5 g

15' Saaz 24 g

Chłodzenie

Na tarasie 4 h i w domu 9 h do temp 16°C. Do fermentora trafiło 25 l brzeczki.

Drożdże

25.01.2017. godz 13 dodane bezpośrednio do fermentora w temp 16°C. Zaczęło pracowac po 6 h.

 

Fermentacja burzliwa i cicha   25.01.2017 - 03.03.2017

Temp 6-12°C. Na koniec 3,06 Blg   (6 Brix). Zebrana gęstwa.

 

Rozlew 03.03.2017

Temp piwa: 14°C

Refermentacja: 135 g cukru rozpuszczone w 1 l piwa.

Nagazowanie: 2,5 v/v

Wyszło: 47 x 0,5 l

 

Uwagi

Czas pracy ze sprzątaniem 6 h 45'. Rozlew 2 h 15'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9 h. Gaz 1,04 kg. Koszt butelki z robocizną 2,81 zł. Twój browar sypie składniki zestawu na pałę, słodów 67 g więcej, chmielu 3,5 g mniej :thumbdown:

 

post-13733-0-19352700-1495535689_thumb.jpg

 

PS: W czasie pisania postu piwko sobie wypiłem, to co jest na zdjęciu :)

Edited by BazylWidzew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj poczta dostarczyła :cool:

 

post-13733-0-31437900-1496300863_thumb.jpgpost-13733-0-91737700-1496300882_thumb.jpg

 

Końcówki na wąż ogrodowy miałem wcześniej kupione, jeszcze tylko kawałek drutu miedzianego i będzie chłodnica :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Kupiłem wąż, po bawiłem się, wyrzuciłem, a później kupiłem już skręconą. Żałuję że od razu nie wziąłem gotowej, szkoda kasy i nerwów. Mam elegancko skręcona bez krzywych zakrętów, skręconą drutem - stabilną, równe odstępy. Dokładnie skręcona - łatwiejsze mycie. Moja skromna opinia.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...