Skocz do zawartości

Mazurski Browar BAZYLWIDZEW


Rekomendowane odpowiedzi

post-13733-0-83276800-1441620137_thumb.jpg

 

Witam. Tutaj będę wstawiał swoje piwne produkcje :) W 2012 r. zrobiłem swoją pierwszą eksperymentalną warkę, a że do końca nie była udana to produkcja stanęła na 3 lata :D Teraz zaczynam na poważnie produkcję piwa :beer:

 

 

SEZON    1 - 2012

 

04.06 - warka       1 - Pils Eko 12 Blg

 

W pierwszym sezonie uwarzyłem 1 warke (15 l)

 

 

SEZON    2 - 2015

 

06.11 - warka       2 - Angielski Bitter

10.12 - warka       3 - Owsiany Stout

28.12 - warka       4 - Hefe Weizen

30.12 - warka       5 - Pierwszak

31.12 - warka       6 - Sylwestrowe

 

W drugim sezonie uwarzyłem 5 warek (109,5 l). Infekcja 2 warki (47 l)

W sumie od początku browaru 6 warek (124,5 l)

 

 

SEZON    3 - 2016

 

25.03 - warka      7 - Mazurski Gród

26.04 - warka      8 - Dziki Zachód

28.04 - warka      9 - Neandertalczyk

28.12 - warka    10 - World Wide Lager

30.12 - warka    11 - Polskie Jasne

 

W trzecim sezonie uwarzyłem 5 warek (119,5 l)

W sumie od początku browaru 11 warek (244 l)

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka   1 (eksperymentalna) - Pils Eko 12 Blg

Gotowy zestaw   z piwodziej.pl

 

Data warzenia: 02-04.06.2012

Ilośc: 15 l

 

Surowce:

Zasyp

4,2 kg - słód Chateau Pils

0,5 kg - słód Chateau Cara Blond

Chmiel

40 g - Marynka 9% alfa (granulat)

50 g - Lubelski 3,9% alfa (granulat)

Drożdże

11,5 g - Saflager S-23

 

Zacieranie

22 l wody źródlanej

90'

Wysładzanie

10 l wody kranowej

Warzenie

65'

60' 40 g Marynka

15' 50 g Lubelski

Chłodzenie i zadanie drożdży

Chłodzenie w wannie do temp. 17°C, do balona trafiło 20 l brzeczki.

Drożdże dodane w temp. 17°C

 

Fermentacja burzliwa

04.06.2012 - 11.06.2012

Pierwszy dzień balon stał w salonie temp. 19°C. Drugiego dnia wyniesiony do piwnicy temp. 11-12°C

 

Fermentacja cicha

11.06.2012 - 26.06.2012

W piwnicy temp. 11-12°C

 

Rozlew

26.06.2012

Dodane 74 g glukozy. Wyszło 12 butelek szklanych 1 l i 3 butelki pet.

 

Uwagi

Warka eksperymentalna, chciałem zobaczyc jak to będzie szło. Ze sprzętu browarnego miałem tylko termometr :( Gar 40 l (niestety aluminiowy) pożyczyłem. Filtrowałem przez pieluchę normalnie mordęga, dlatego to trwało 2 dni, 3 dnia warzyłem. 3 dnia fermentacji burzliwej pękł mi balon i przelałem reszte co się nie wylało do drugiego. Pewnie wtedy się zakaziło bo na początku było pyszne a po miesiącu zaczęło kwaśniec. Trochę mnie to zraziło i nie robiłem piwa do teraz. Na gotowanie w aluminiowym garze wyszło 1,30 kg gazu, a nie miałem wtedy taboretu gazowego i gotowałem na kuchni.

 

PS: wzorem do moich zapisów są zapisy Dzeju z Browaru Maruda

 

 

post-13733-0-89397300-1445769743_thumb.jpgpost-13733-0-04917400-1445769805_thumb.jpgpost-13733-0-48848900-1445769873_thumb.jpgpost-13733-0-14223800-1445769904_thumb.jpgpost-13733-0-11745600-1445770035_thumb.jpgpost-13733-0-91544300-1445770049_thumb.jpgpost-13733-0-70551600-1445770427_thumb.jpgpost-13733-0-98882000-1445770450_thumb.jpgpost-13733-0-42667800-1445770465_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprzęt skompletowany, można warzyc piwo :beer:hura.gif

 

Wcześniej miałem:

 

- garnek z nierdzewki 50 l

- taboret gazowy

- termometry

- areometr

- wężyki

- szczotka do mycia butelek

- glukoza

- pirosiarczyn potasu

- kapsle

 

post-13733-0-82518800-1446636528_thumb.jpg

 

Ostatnio dokupiłem

 

- pojemnik fermentacyjny z rurką i kranikiem  35,90 zł

- pojemnik fermentacyjny 4 szt                       83,60 zł

- termometr ciekłokrystaliczny 4 szt                46,00 zł

- mieszadło                                                     11,00 zł

- filtrator z oplotu                                            15,00 zł

- reduktor osadów                                            2,90 zł

- rurka do rozlewu z zaworkiem                       11,90 zł

- wężyk do zlewania piwa                                  6,50 zł

- kapslownica Grifo HD                                   149,00 zł

- śrutownik                                                      80,00 zł

 

post-13733-0-65768000-1446638167_thumb.jpgpost-13733-0-81914300-1446638215_thumb.jpg

 

 

Na sprzęt   wydałem w sumie 458,70 zł bo jeszcze 16,90 kurier.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 2 - Angielski Bitter

Gotowy zestaw z alepiwo.pl

 

Data warzenia: 06.11.2015

Ekstrakt: 9,5 Blg

Alkohol: 3,6%

Ilośc: 19,5 l

Koszt 0,5 l: 0,97 zł

Wydajnośc: 64%

 

Surowce:

Zasyp

2,75 kg - słód Pilzneński

0,25 kg - słód karmelowy jasny Litovel

0,25 kg - słód Caramunich-Weyermann

Chmiel

20 g - Marynka 8% alfa (granulat)

25 g - East Kent Golding 5,7% alfa (granulat)

Drożdże

11,5 g - Safale S-04

 

Zacieranie

11 l kranówki Rybicalskiej

71°C zasyp

67°C 80'

76°C 15' dodane 5 l wody podgrzanej do  92°C

Wysładzanie

45'

15 l wody o temp. 80°C

Do chmielenia wyszło 24 l

Warzenie

70'

60' Marynka 20 g

20' EKG 15 g

05' EKG 10 g

Chłodzenie i zadanie drożdży

Chłodzenie do temp. 20°C na tarasie. Do fermentora trafiło 20 l brzeczki o gęstości 10,5 Blg. Rozcieńczone litrem wody do 9,5 Blg.

Drożdże uwodnione 1 h w 100 ml wody o temp. 22°C.

 

Fermentacja burzliwa

06.11.2015 - 23.11.2015

Temperatura 19-20°C. Zebrana gęstwa.

 

Fermentacja cicha

23.11.2015 - 07.12.2015

Temperatura 16-18°C. Końcowe 3°Blg

 

Rozlew

07.12.2015

Temperatura piwa: 18,5°C

Refermentacja: 10 l glukoza 16 g w 167 ml wody i 9,5 l cukier 15,2 g w 159 ml wody.

Nagazowanie: 1,3 v/v

Wyszło: 39x0,5

 

Uwagi

Od zrobienia pierwszej warki minęło 1250 dni. Nie wiem czy nie ma infekcji bo się zrobił jakiś kożuch (na zdjęciu), wisiały takie farfocle. W połowie fermentacji cichej nie było mnie w domu i Bezan (mój pies) rurkę musiał ogonem wywalic, bez rurki mogło byc 0,5h albo 5h. Chciałem sprawdzic czy jest różnica w smaku w nagazowaniu glukozą lub cukrem, ale całe wyliczenia poszły w cholerę bo druga częśc z cukrem wyszło 9,5 l a liczyłem na 10 l :( Zużycie gazu: 1,5 kg

 

post-13733-0-36799500-1447184316_thumb.jpgpost-13733-0-12303800-1449535028_thumb.jpgpost-13733-0-56822400-1449535061_thumb.jpgpost-13733-0-55196000-1455795014_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka   3 - Owsiany Stout

Gotowy zestaw z alepiwo

 

Data warzenia: 10.12.2015

Ekstrakt: 12 Blg

Alkohol: 5%

Ilośc: 26 l

Koszt 0,5 l: 0,72 zł

 

Surowce:

Zasyp

3,5 kg - słód Pilzneński

0,5 kg - słód karmelowy ciemny - Litovel

0,3 kg - słód Carafa lll - Weyermann

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

Chmiel

25 g - Marynka 8% alfa granulat

Drożdże

166 g - Safale S-04 gęstwa z warki nr. 2 po 17 dniach (1 pokolenie)

 

Zacieranie

30' do zagotowania wody

16,5 l kranówki Rybicalskiej

75°C zasyp

65-67°C   60'

77°C dodany słód palony 10' wygrzew

Wysładzanie

50'

15 l wody o temp. 73°C

Wysładzane do 2°Blg

Warzenie

70'

55' Marynka 25 g

Chłodzenie i zadanie drożdży

Chłodzenie na tarasie 7h do temp. 24°C. Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg. Dolane 6 l gorącej wody do 12 Blg. Drożdże dodane bezpośrednio do fermentora w temp. 24°C. Po godzinie zaczęło bulgac w rurce, po 10 h normalnie pracuje.

 

Fermentacja burzliwa

10.12.2015 - 26.12.2015

Temperatura 18-22°C.  3°Blg. Zebrana gęstwa.

 

Fermentacja cicha

26.12.2015 - 26.03.2016

Temperatura 18-22°C. Końcowe Blg 2,5

 

Rozlew

26.03.2016

Nagazowanie: 2,1 v/v

 

 

Uwagi

Początek warzenia   12:15 drożdże zadałem   23:55. Czas pracy 6 h z sprzątaniem. Czas pracy przy zlewaniu na cichą 0,5 h. Znów infekcja, zapasteryzowane jest lekko kwaskowe ale się wypije za komuny gorsze piwa się piło. Czas pracy przy butelkowaniu 2 h. Całkowity czas pracy przy tej warce  8,5 h. Zużycie gazu: 1,3 kg.

 

post-13733-0-93836500-1449879007_thumb.jpgpost-13733-0-00910600-1461797160_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg

 

Super wydajność. U mnie aż tak dobrze nie było.

 

 

To moja raptem 3 warka. Jestem jeszcze zielony w piwowarstwie nie wiem jak liczyc wydajnośc ale sam byłem zaskoczony, miało byc 20 l a wyszło 27 :D

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zasyp 3,5 kg - słód Pilzneński 0,5 kg - słód karmelowy ciemny - Litovel 0,3 kg - słód Carafa lll - Weyermann 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

 

BazylWidzew, dnia 11 grudzień 2015 - 23:49, napisał: Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg Super wydajność. U mnie aż tak dobrze nie było.

Myślę, że to jednak wina błędów pomiarowych (złe wskazania spławika) bo wg BS wychodzi wydajność ok 95%, a to już jest bardzo trudne do osiągnięcia (nie niemożliwe) lub

alepiwo sypnęło troszkę więcej słodów,

ale co tam ważne, że piwo potem smakuje ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę, że to jednak wina błędów pomiarowych (złe wskazania spławika

 

Źle wskazuje to prawda, -3 ale to uwzględniłem. Fakt skala co 1 mm, ale to może byc plus,minus 1 stopień. Miałem wcześniej trochę lepszy ale się stłukł, kupiłem na szybko najtańszy na aledrogo żeby coś zmierzyc, mam zamiar kupic coś konkretnego ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka    4 - Hefe Weizen

Gotowy zestaw z alepiwo

 

Data warzenia: 28.12.2015

Ekstrakt: 11,5 Blg

Alkohol:   5,6%

Ilośc:   17 l

Koszt   0,5 l:   1,30 zł

Wydajnośc:   51%

 

 

Surowce:

Zasyp

2 kg - słód Pilzneński

2 kg - słód pszeniczny

0,2 kg - słód abbey Weyermann

Chmiel

20 g - Hallertau  Mittelfruh   4,7% alfa granulat

20 g - Spalter Select   4,2% alfa granulat

Drożdże

11,5 g - Safbrew WB-06

 

Zacieranie

15 l kranówki Rybicalskiej

30' do podgrzania wody

75°C zasyp

67-69°C   60'

76°C   10' wygrzew

Wysładzanie

60'

13 l wody o temp. 77°C

początkowe Blg 15,5*

wysładzane do 2°Blg, na koniec wyszło 20 l 10,5°Blg   i dodane 3 l wody

Warzenie

23 l,   9,5°Blg

30' do zagotowania brzeczki

60'

40' Hallertau Mittelfruh 20 g

10' Spalter Select   20 g

Chłodzenie

Na tarasie 5 h do temp. 23°C Do fermentora trafiło 18 l brzeczki.

Drożdże

Uwodnione 3 h w 100 ml wody o temp. 21,5°C. Po 10 h drożdże pracują, centymetrowa piana na brzeczce.

 

Fermentacja burzliwa i cicha

28.12.2015 -  29.01.2016

Temperatura  14-21°C.  Końcowe 1,5 Blg

 

 

Rozlew

29.01.2016

Temperatura piwa:   20°C

Refermentacja:   100 g cukru w 870 ml wody

Nagazowanie:   2,5 v/v

Wyszło:   34x0,5 l

 

Uwagi

No   niestety infekcja :(   Zabutelkowałem zobaczę za tydzień czy się da pic, dzisiaj nie było mocno kwaśne.  Warka nr. 3 wychodzi 27 l   a w tej 18 l obie na 20 l nie wiem o co chodzi :(    Początek pracy 8:30, drożdże dodałem o 19:30. Czas pracy 6h 15' z sprzątaniem.   Czas   rozlewania w butelki   2h 15'.   Całkowity czas pracy przy tej warce   8h 30'.   Zużycie gazu: 1 kg. Koszt butelki wyszedł 1,30  zł ale jak bym doliczył swoją robociznę licząc tylko po 10 zł na godzinę to butelka drożeje do 3,80  zł :ble:

 

post-13733-0-68250900-1451339892_thumb.jpgpost-13733-0-89883000-1454105217_thumb.jpgpost-13733-0-35251100-1455274087_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Po godzinie zaczęło bulgac w rurce, po 10 h normalnie pracuje.

 To mi wygląda na twórczość s-f  ;) . Jeszcze się nie spotkałem z bulgotaniem rurki po godzinie od zadania drożdży. No i ta super wydajność przy 2 czy 3 warce. 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po godzinie zaczęło bulgac w rurce, po 10 h normalnie pracuje.

To mi wygląda na twórczość s-f;) . Jeszcze się nie spotkałem z bulgotaniem rurki po godzinie od zadania drożdży.

 

Zapiski robię przede wszystkim dla siebie, jak dla Ciebie to s-f to nie czytaj.

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka    5 - Pierwszak (Smoked Stout)

Gotowy zestaw z alepiwo

 

 

Data warzenia: 30.12.2015

Ekstrakt: 12,5 Blg

Alkohol: 4,9 %

Ilośc: 22 l

Koszt 0,5 l: 0,80 zł

 

Surowce:

Zasyp

2 kg - słód wędzony Whisky

1,50 kg - słód pale ale

0,80 kg - słód monachijski jasny

0,35 kg - jęczmień palony

0,20 kg - słód czekoladowy

Chmiel

20 g - Marynka 9,4% alfa granulat

Drożdże

109 g - Safale S-04 gęstwa z warki nr. 3 po 4 dniach (2 pokolenie)

 

Śrutowanie: 40 minut   4900 g

Zacieranie

16 l kranówki Rybicalskiej

30' do podgrzania

76°C zasyp

66-69°C   60'

77°C   10' wygrzew

Wysładzanie

1 h 15'

15 l wody o temp. 75°C

wysładzane do 5°Blg

Warzenie

25 l 11°Blg

65'

55' Marynka 20 g

Chłodzenie

Na tarasie 5h 30' do temp. 24°C. Do fermentora trafiło 22,5 l brzeczki.

Drożdże

Dodane bezpośrednio do fermentora 109 ml gęstwa z warki nr. 3 po 4 dniach.

 

Fermentacja burzliwa

30.12.2015 - 29.01.2016

Temperatura 14-21°C,   4°Blg.  Zebrana gęstwa.

 

Fermentacja cicha

29.01.2016 - 26.03.2016

Temperatura 18-22°C Końcowe Blg 3,5

 

Rozlew

26.03.2016

Nagazowanie: 2,1 v/v

 

Uwagi

Pierwsza warka przeze mnie śrutowana. Śrutowałem dzień wcześniej a w sumie to tego samego dnia bo było już po północy :D Po zważeniu wyszło 100 g więcej słodów. Początek pracy 12:45, drożdże dodałem 0:30. Czas pracy 6h 30' z sprzątaniem, śrutowanie 40'.  Czas pracy przy zlewaniu na cichą   30'. Czas pracy przy butelkowaniu  1 h 20'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9 h.  Zużycie gazu: 0,9 kg. Niestety znów infekcja pic się nie da, można tylko nalewkę z tego zrobic. Pasteryzowane.

 

 

post-13733-0-04978100-1452729837_thumb.jpgpost-13733-0-52442800-1452729868_thumb.jpgpost-13733-0-48717300-1452729936_thumb.jpg

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbliża się butelkowanie warki nr. 3 Owsiany Stout po wpisaniu tu http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.htmlOwsiany Stout nie ma widełek nagazowania. Może ktoś doradzi jakie nagazowanie dla tego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.