BazylWidzew Posted September 7, 2015 Share Posted September 7, 2015 (edited) Witam. Tutaj będę wstawiał swoje piwne produkcje W 2012 r. zrobiłem swoją pierwszą eksperymentalną warkę, a że do końca nie była udana to produkcja stanęła na 3 lata Teraz zaczynam na poważnie produkcję piwa SEZON 1 - 2012 04.06 - warka 1 - Pils Eko 12 Blg W pierwszym sezonie uwarzyłem 1 warke (15 l) SEZON 2 - 2015 06.11 - warka 2 - Angielski Bitter 10.12 - warka 3 - Owsiany Stout 28.12 - warka 4 - Hefe Weizen 30.12 - warka 5 - Pierwszak 31.12 - warka 6 - Sylwestrowe W drugim sezonie uwarzyłem 5 warek (109,5 l). Infekcja 2 warki (47 l) W sumie od początku browaru 6 warek (124,5 l) SEZON 3 - 2016 25.03 - warka 7 - Mazurski Gród 26.04 - warka 8 - Dziki Zachód 28.04 - warka 9 - Neandertalczyk 28.12 - warka 10 - World Wide Lager 30.12 - warka 11 - Polskie Jasne W trzecim sezonie uwarzyłem 5 warek (119,5 l) W sumie od początku browaru 11 warek (244 l) Edited April 12, 2017 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted October 25, 2015 Author Share Posted October 25, 2015 (edited) Warka 1 (eksperymentalna) - Pils Eko 12 Blg Gotowy zestaw z piwodziej.pl Data warzenia: 02-04.06.2012 Ilośc: 15 l Surowce: Zasyp 4,2 kg - słód Chateau Pils 0,5 kg - słód Chateau Cara Blond Chmiel 40 g - Marynka 9% alfa (granulat) 50 g - Lubelski 3,9% alfa (granulat) Drożdże 11,5 g - Saflager S-23 Zacieranie 22 l wody źródlanej 90' Wysładzanie 10 l wody kranowej Warzenie 65' 60' 40 g Marynka 15' 50 g Lubelski Chłodzenie i zadanie drożdży Chłodzenie w wannie do temp. 17°C, do balona trafiło 20 l brzeczki. Drożdże dodane w temp. 17°C Fermentacja burzliwa 04.06.2012 - 11.06.2012 Pierwszy dzień balon stał w salonie temp. 19°C. Drugiego dnia wyniesiony do piwnicy temp. 11-12°C Fermentacja cicha 11.06.2012 - 26.06.2012 W piwnicy temp. 11-12°C Rozlew 26.06.2012 Dodane 74 g glukozy. Wyszło 12 butelek szklanych 1 l i 3 butelki pet. Uwagi Warka eksperymentalna, chciałem zobaczyc jak to będzie szło. Ze sprzętu browarnego miałem tylko termometr Gar 40 l (niestety aluminiowy) pożyczyłem. Filtrowałem przez pieluchę normalnie mordęga, dlatego to trwało 2 dni, 3 dnia warzyłem. 3 dnia fermentacji burzliwej pękł mi balon i przelałem reszte co się nie wylało do drugiego. Pewnie wtedy się zakaziło bo na początku było pyszne a po miesiącu zaczęło kwaśniec. Trochę mnie to zraziło i nie robiłem piwa do teraz. Na gotowanie w aluminiowym garze wyszło 1,30 kg gazu, a nie miałem wtedy taboretu gazowego i gotowałem na kuchni. PS: wzorem do moich zapisów są zapisy Dzeju z Browaru Maruda Edited December 11, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 4, 2015 Author Share Posted November 4, 2015 Sprzęt skompletowany, można warzyc piwo Wcześniej miałem: - garnek z nierdzewki 50 l - taboret gazowy - termometry - areometr - wężyki - szczotka do mycia butelek - glukoza - pirosiarczyn potasu - kapsle Ostatnio dokupiłem - pojemnik fermentacyjny z rurką i kranikiem 35,90 zł - pojemnik fermentacyjny 4 szt 83,60 zł - termometr ciekłokrystaliczny 4 szt 46,00 zł - mieszadło 11,00 zł - filtrator z oplotu 15,00 zł - reduktor osadów 2,90 zł - rurka do rozlewu z zaworkiem 11,90 zł - wężyk do zlewania piwa 6,50 zł - kapslownica Grifo HD 149,00 zł - śrutownik 80,00 zł Na sprzęt wydałem w sumie 458,70 zł bo jeszcze 16,90 kurier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muniek123 Posted November 5, 2015 Share Posted November 5, 2015 Domowe piwko i psia mazurska to będzie super połączenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 5, 2015 Author Share Posted November 5, 2015 Domowe piwko i psia mazurska to będzie super połączenie. Też tak myślę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 10, 2015 Author Share Posted November 10, 2015 (edited) Warka 2 - Angielski Bitter Gotowy zestaw z alepiwo.pl Data warzenia: 06.11.2015 Ekstrakt: 9,5 Blg Alkohol: 3,6% Ilośc: 19,5 l Koszt 0,5 l: 0,97 zł Wydajnośc: 64% Surowce: Zasyp 2,75 kg - słód Pilzneński 0,25 kg - słód karmelowy jasny Litovel 0,25 kg - słód Caramunich-Weyermann Chmiel 20 g - Marynka 8% alfa (granulat) 25 g - East Kent Golding 5,7% alfa (granulat) Drożdże 11,5 g - Safale S-04 Zacieranie 11 l kranówki Rybicalskiej 71°C zasyp 67°C 80' 76°C 15' dodane 5 l wody podgrzanej do 92°C Wysładzanie 45' 15 l wody o temp. 80°C Do chmielenia wyszło 24 l Warzenie 70' 60' Marynka 20 g 20' EKG 15 g 05' EKG 10 g Chłodzenie i zadanie drożdży Chłodzenie do temp. 20°C na tarasie. Do fermentora trafiło 20 l brzeczki o gęstości 10,5 Blg. Rozcieńczone litrem wody do 9,5 Blg. Drożdże uwodnione 1 h w 100 ml wody o temp. 22°C. Fermentacja burzliwa 06.11.2015 - 23.11.2015 Temperatura 19-20°C. Zebrana gęstwa. Fermentacja cicha 23.11.2015 - 07.12.2015 Temperatura 16-18°C. Końcowe 3°Blg Rozlew 07.12.2015 Temperatura piwa: 18,5°C Refermentacja: 10 l glukoza 16 g w 167 ml wody i 9,5 l cukier 15,2 g w 159 ml wody. Nagazowanie: 1,3 v/v Wyszło: 39x0,5 Uwagi Od zrobienia pierwszej warki minęło 1250 dni. Nie wiem czy nie ma infekcji bo się zrobił jakiś kożuch (na zdjęciu), wisiały takie farfocle. W połowie fermentacji cichej nie było mnie w domu i Bezan (mój pies) rurkę musiał ogonem wywalic, bez rurki mogło byc 0,5h albo 5h. Chciałem sprawdzic czy jest różnica w smaku w nagazowaniu glukozą lub cukrem, ale całe wyliczenia poszły w cholerę bo druga częśc z cukrem wyszło 9,5 l a liczyłem na 10 l Zużycie gazu: 1,5 kg Edited February 18, 2016 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
profik Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Od zrobienia pierwszej warki minęło 1250 dni. ?? Liczyłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muniek123 Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Widać brakowało mu tego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzeju Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Błąd Ci się wkradł, no chyba że Ci chodziło o wyciąg z ptaka Do fermentora trafiło 20 l brzęczki o gęstości 10,5 Blg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 12, 2015 Author Share Posted November 12, 2015 Widać brakowało mu tego Oj brakowało Błąd Ci się wkradł Dzięki, poprawione Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 10, 2015 Share Posted December 10, 2015 (edited) Bazyl - ile tych warek masz za sobą? Dwie? Edited December 10, 2015 by pis67 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 11, 2015 Author Share Posted December 11, 2015 (edited) Warka 3 - Owsiany Stout Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 10.12.2015 Ekstrakt: 12 Blg Alkohol: 5% Ilośc: 26 l Koszt 0,5 l: 0,72 zł Surowce: Zasyp 3,5 kg - słód Pilzneński 0,5 kg - słód karmelowy ciemny - Litovel 0,3 kg - słód Carafa lll - Weyermann 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne Chmiel 25 g - Marynka 8% alfa granulat Drożdże 166 g - Safale S-04 gęstwa z warki nr. 2 po 17 dniach (1 pokolenie) Zacieranie 30' do zagotowania wody 16,5 l kranówki Rybicalskiej 75°C zasyp 65-67°C 60' 77°C dodany słód palony 10' wygrzew Wysładzanie 50' 15 l wody o temp. 73°C Wysładzane do 2°Blg Warzenie 70' 55' Marynka 25 g Chłodzenie i zadanie drożdży Chłodzenie na tarasie 7h do temp. 24°C. Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg. Dolane 6 l gorącej wody do 12 Blg. Drożdże dodane bezpośrednio do fermentora w temp. 24°C. Po godzinie zaczęło bulgac w rurce, po 10 h normalnie pracuje. Fermentacja burzliwa 10.12.2015 - 26.12.2015 Temperatura 18-22°C. 3°Blg. Zebrana gęstwa. Fermentacja cicha 26.12.2015 - 26.03.2016 Temperatura 18-22°C. Końcowe Blg 2,5 Rozlew 26.03.2016 Nagazowanie: 2,1 v/v Uwagi Początek warzenia 12:15 drożdże zadałem 23:55. Czas pracy 6 h z sprzątaniem. Czas pracy przy zlewaniu na cichą 0,5 h. Znów infekcja, zapasteryzowane jest lekko kwaskowe ale się wypije za komuny gorsze piwa się piło. Czas pracy przy butelkowaniu 2 h. Całkowity czas pracy przy tej warce 8,5 h. Zużycie gazu: 1,3 kg. Edited April 28, 2016 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muniek123 Posted December 12, 2015 Share Posted December 12, 2015 Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg Super wydajność. U mnie aż tak dobrze nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 13, 2015 Author Share Posted December 13, 2015 (edited) Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg Super wydajność. U mnie aż tak dobrze nie było. To moja raptem 3 warka. Jestem jeszcze zielony w piwowarstwie nie wiem jak liczyc wydajnośc ale sam byłem zaskoczony, miało byc 20 l a wyszło 27 Edited December 13, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted December 13, 2015 Share Posted December 13, 2015 Zasyp 3,5 kg - słód Pilzneński 0,5 kg - słód karmelowy ciemny - Litovel 0,3 kg - słód Carafa lll - Weyermann 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne BazylWidzew, dnia 11 grudzień 2015 - 23:49, napisał: Do fermentora trafiło 21 l brzeczki o gęstości 16 Blg Super wydajność. U mnie aż tak dobrze nie było. Myślę, że to jednak wina błędów pomiarowych (złe wskazania spławika) bo wg BS wychodzi wydajność ok 95%, a to już jest bardzo trudne do osiągnięcia (nie niemożliwe) lub alepiwo sypnęło troszkę więcej słodów, ale co tam ważne, że piwo potem smakuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 13, 2015 Author Share Posted December 13, 2015 Myślę, że to jednak wina błędów pomiarowych (złe wskazania spławika Źle wskazuje to prawda, -3 ale to uwzględniłem. Fakt skala co 1 mm, ale to może byc plus,minus 1 stopień. Miałem wcześniej trochę lepszy ale się stłukł, kupiłem na szybko najtańszy na aledrogo żeby coś zmierzyc, mam zamiar kupic coś konkretnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 14, 2015 Author Share Posted December 14, 2015 alepiwo sypnęło troszkę więcej słodów, Raczej nie bo sobie zważyłem wszystko i wyszło słody 4008 g słód ciemny 306 g płatki 400 g Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 26, 2015 Author Share Posted December 26, 2015 Porządny balingomierz kupiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 28, 2015 Author Share Posted December 28, 2015 (edited) Warka 4 - Hefe Weizen Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 28.12.2015 Ekstrakt: 11,5 Blg Alkohol: 5,6% Ilośc: 17 l Koszt 0,5 l: 1,30 zł Wydajnośc: 51% Surowce: Zasyp 2 kg - słód Pilzneński 2 kg - słód pszeniczny 0,2 kg - słód abbey Weyermann Chmiel 20 g - Hallertau Mittelfruh 4,7% alfa granulat 20 g - Spalter Select 4,2% alfa granulat Drożdże 11,5 g - Safbrew WB-06 Zacieranie 15 l kranówki Rybicalskiej 30' do podgrzania wody 75°C zasyp 67-69°C 60' 76°C 10' wygrzew Wysładzanie 60' 13 l wody o temp. 77°C początkowe Blg 15,5* wysładzane do 2°Blg, na koniec wyszło 20 l 10,5°Blg i dodane 3 l wody Warzenie 23 l, 9,5°Blg 30' do zagotowania brzeczki 60' 40' Hallertau Mittelfruh 20 g 10' Spalter Select 20 g Chłodzenie Na tarasie 5 h do temp. 23°C Do fermentora trafiło 18 l brzeczki. Drożdże Uwodnione 3 h w 100 ml wody o temp. 21,5°C. Po 10 h drożdże pracują, centymetrowa piana na brzeczce. Fermentacja burzliwa i cicha 28.12.2015 - 29.01.2016 Temperatura 14-21°C. Końcowe 1,5 Blg Rozlew 29.01.2016 Temperatura piwa: 20°C Refermentacja: 100 g cukru w 870 ml wody Nagazowanie: 2,5 v/v Wyszło: 34x0,5 l Uwagi No niestety infekcja Zabutelkowałem zobaczę za tydzień czy się da pic, dzisiaj nie było mocno kwaśne. Warka nr. 3 wychodzi 27 l a w tej 18 l obie na 20 l nie wiem o co chodzi Początek pracy 8:30, drożdże dodałem o 19:30. Czas pracy 6h 15' z sprzątaniem. Czas rozlewania w butelki 2h 15'. Całkowity czas pracy przy tej warce 8h 30'. Zużycie gazu: 1 kg. Koszt butelki wyszedł 1,30 zł ale jak bym doliczył swoją robociznę licząc tylko po 10 zł na godzinę to butelka drożeje do 3,80 zł Edited April 28, 2016 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 nie wiem o co chodzi Może o szybkość wysładzania..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jun22 Posted December 28, 2015 Share Posted December 28, 2015 Po godzinie zaczęło bulgac w rurce, po 10 h normalnie pracuje. To mi wygląda na twórczość s-f . Jeszcze się nie spotkałem z bulgotaniem rurki po godzinie od zadania drożdży. No i ta super wydajność przy 2 czy 3 warce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 30, 2015 Author Share Posted December 30, 2015 (edited) Po godzinie zaczęło bulgac w rurce, po 10 h normalnie pracuje. To mi wygląda na twórczość s-f;) . Jeszcze się nie spotkałem z bulgotaniem rurki po godzinie od zadania drożdży. Zapiski robię przede wszystkim dla siebie, jak dla Ciebie to s-f to nie czytaj. Edited December 30, 2015 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 31, 2015 Author Share Posted December 31, 2015 (edited) Warka 5 - Pierwszak (Smoked Stout) Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 30.12.2015 Ekstrakt: 12,5 Blg Alkohol: 4,9 % Ilośc: 22 l Koszt 0,5 l: 0,80 zł Surowce: Zasyp 2 kg - słód wędzony Whisky 1,50 kg - słód pale ale 0,80 kg - słód monachijski jasny 0,35 kg - jęczmień palony 0,20 kg - słód czekoladowy Chmiel 20 g - Marynka 9,4% alfa granulat Drożdże 109 g - Safale S-04 gęstwa z warki nr. 3 po 4 dniach (2 pokolenie) Śrutowanie: 40 minut 4900 g Zacieranie 16 l kranówki Rybicalskiej 30' do podgrzania 76°C zasyp 66-69°C 60' 77°C 10' wygrzew Wysładzanie 1 h 15' 15 l wody o temp. 75°C wysładzane do 5°Blg Warzenie 25 l 11°Blg 65' 55' Marynka 20 g Chłodzenie Na tarasie 5h 30' do temp. 24°C. Do fermentora trafiło 22,5 l brzeczki. Drożdże Dodane bezpośrednio do fermentora 109 ml gęstwa z warki nr. 3 po 4 dniach. Fermentacja burzliwa 30.12.2015 - 29.01.2016 Temperatura 14-21°C, 4°Blg. Zebrana gęstwa. Fermentacja cicha 29.01.2016 - 26.03.2016 Temperatura 18-22°C Końcowe Blg 3,5 Rozlew 26.03.2016 Nagazowanie: 2,1 v/v Uwagi Pierwsza warka przeze mnie śrutowana. Śrutowałem dzień wcześniej a w sumie to tego samego dnia bo było już po północy Po zważeniu wyszło 100 g więcej słodów. Początek pracy 12:45, drożdże dodałem 0:30. Czas pracy 6h 30' z sprzątaniem, śrutowanie 40'. Czas pracy przy zlewaniu na cichą 30'. Czas pracy przy butelkowaniu 1 h 20'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9 h. Zużycie gazu: 0,9 kg. Niestety znów infekcja pic się nie da, można tylko nalewkę z tego zrobic. Pasteryzowane. Edited April 28, 2016 by BazylWidzew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
muniek123 Posted January 3, 2016 Share Posted January 3, 2016 Ale się rozpędziłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted January 3, 2016 Author Share Posted January 3, 2016 Zbliża się butelkowanie warki nr. 3 Owsiany Stout po wpisaniu tu http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.htmlOwsiany Stout nie ma widełek nagazowania. Może ktoś doradzi jakie nagazowanie dla tego piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.