Jump to content

błąd w sztuce


Markos227
 Share

Recommended Posts

Witam,

przy ostatniej swojej warce zapomnialem napowietrzyć brzeczkę( robilem to o 2 w nocy i bylem mega zmeczony).

Skutkiem tego jest ze saison 13 blg w 9 dni fermentacji zszedl mi do 6 blg, przy temp 23 stopnie, drozdż Mangrove Jack belgian ale. Pytanie zostawić ? Co zrobić jak przez 3 kolejne doby blg nie spadnie. Sprawdzalem 24 h temu blg wynosilo 6, wiec ani drgneło.

Pozdrawiam

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

mierzyłem refraktometrem ? powinienem pomiar dokonać spławikiem ?

nie.

powinieneś pomiar przeliczyć jakimś kalkulatorem.

Alkohol wprowadza duże przekłamania pomiaru refraktometrem :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Pytania o blg po pomiarze refraktometrem ostatnio częstotliwością biją na głowę słynne pytanie o bulkanie :/

:P Ostatnio chodzi mi po głowie taki termin "dzieci refraktometru", ale nie mam zamiaru wytaczać go w stosunku do kogoś, bo sam termin może jest delikatnie obraźliwy :P Choć z drugiej strony jak można w ogóle zdecydować się na zakup refraktometru, kompletnie nie wiedząc jak działa?! Równie dobrze można sobie kupić helikopter, a dopiero potem myśleć o zrobieniu kursu.. :P

 

Jeszcze raz powtarzam - nie mam na celu tu nikogo urazić, chodzi bardziej o zwrócenie uwagi na ten dziwny i śmieszny trend :P

 

A sam refraktometr jest znacznie mniej przydatny, niż sądziłem na początku... jeżeli ktoś zna dobrze swoją wydajność i wysładza do objętości, to tak naprawdę na większości etapów lepiej sprawdzi się porządny spławik (np. Alla France). Osobiście zastanawiam się nad taką zamianą...

Edited by ThoriN
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ostatnio chodzi mi po głowie taki termin "dzieci refraktometru"

Ja jednak zakupiłem, 65 zł z Chin wraz z przesyłką aż żal było nie kupić. Jeżeli będzie nie przydatny to założę się, że ktoś z chęcią odkupi nawet za taką samą cenę.

Link to comment
Share on other sites

 

 

A sam refraktometr jest znacznie mniej przydatny, niż sądziłem na początku... jeżeli ktoś zna dobrze swoją wydajność i wysładza do objętości, to tak naprawdę na większości etapów lepiej sprawdzi się porządny spławik (np. Alla France). Osobiście zastanawiam się nad taką zamianą...

to co piszesz jest dobre do "zwykłych" warek (powiedzmy <20'P).

przy wysładzaniu "dużych" warek (ris, bw, ww) jest wręcz niezbędny. nie wyobrażam sobie ściągania co 10 min 100ml do próbówki, zatrzymywania wysładzania, chłodzenia próbówki i pomiar spławikiem i znów wysładzanie. a zaprojektować ris'a 25'P z wysładzaniem do objętości jakoś mnie nie wychodzi. no i jeszcze chęć zrobienia czegoś z cienkuszem.

 

obecnie spławik używam tylko do pomiaru fft, a i tą kontroluję refraktometrem, żeby porównanie z próbką z fermentatora było pewne.

 

a marzeniem na razie jest refraktometr stacjonarny. niestety trochę za droga zabawka (>250$)

Link to comment
Share on other sites

A sam refraktometr jest znacznie mniej przydatny, niż sądziłem na początku... jeżeli ktoś zna dobrze swoją wydajność i wysładza do objętości, to tak naprawdę na większości etapów lepiej sprawdzi się porządny spławik (np. Alla France). Osobiście zastanawiam się nad taką zamianą...

to co piszesz jest dobre do "zwykłych" warek (powiedzmy <20'P).

przy wysładzaniu "dużych" warek (ris, bw, ww) jest wręcz niezbędny. nie wyobrażam sobie ściągania co 10 min 100ml do próbówki, zatrzymywania wysładzania, chłodzenia próbówki i pomiar spławikiem i znów wysładzanie. a zaprojektować ris'a 25'P z wysładzaniem do objętości jakoś mnie nie wychodzi. no i jeszcze chęć zrobienia czegoś z cienkuszem.

 

obecnie spławik używam tylko do pomiaru fft, a i tą kontroluję refraktometrem, żeby porównanie z próbką z fermentatora było pewne.

 

a marzeniem na razie jest refraktometr stacjonarny. niestety trochę za droga zabawka (>250$)

 

Robiłem Portera Bałtyckiego 22,5blg i cieńkusza z reszty wysłodzin - jakoś tam się udało :) Fakt, że z założenia z dodatkiem cukru, ale tak miało być od początku.

Druga strona medalu jest taka, że z kolei jeszcze mi się nie udało refraktometrem dobrze zmierzyć piwa po fermentacji - za każdym razem pomiar (po przeliczeniu) nie jest w pełni zgodny ze spławikami.

 

Biorąc pod uwagę fakt, że piwo 20Blg+ robię średnio raz na ~15-20 warek, a po fermentacji mierzę każdą jedną warkę, to jednak pozostanę przy opinii, że lepiej mieć dobry spławik, niż kiepski refraktometr :)

Link to comment
Share on other sites

Ja u siebie zauważyłem, że gdy robię piwo o niższej zawartości alkoholu niż powiedzmy 6,5% to wyniki na spławiku i na refraktometrze (po przeliczeniu) mam identyczne. Rozbieżności zaczynają się przy dużo mocniejszych piwach. Tak więc ja u siebie mierzę teraz głównie refraktometrem. Dopiero przy rozlewie upewniam się czy spławik pokazuje to samo.

Link to comment
Share on other sites

Ja u siebie zauważyłem, że gdy robię piwo o niższej zawartości alkoholu niż powiedzmy 6,5% to wyniki na spławiku i na refraktometrze (po przeliczeniu) mam identyczne. Rozbieżności zaczynają się przy dużo mocniejszych piwach. Tak więc ja u siebie mierzę teraz głównie refraktometrem. Dopiero przy rozlewie upewniam się czy spławik pokazuje to samo.

Może przy mocniejszych piwach różnica wynika z tego, ze na refraktometrze odczytujesz wynik w Briksach, a na spławiku w Ballingach? Blg = Brix/1.04

Link to comment
Share on other sites

Nie, nie. Ekstrakt początkowy zawsze wychodzi taki sam. Poza tym to 1.04 to jest ogólna skala refraktometru. Dla każdego jest inna. Ja u siebie wyskalowałem sam i mi wyszło raczej 1,035. Ten współczynnik i tak może się diametralnie różnić ale w jakimś tam zakresie się musi zawierać (powiedzmy 0,9 do 1,1). Gdzieś na forum był kalkulator do wyznaczania współczynnika korekcji refraktometru. Ja mówię z kolei o wyznaczonej gęstości po fermentacji, gdzie dodatkowo wpływ na wskazania refraktometru ma alkohol i trzeba wynik odpowiednio przeliczyć. Sam kożystam z PPPP.

Link to comment
Share on other sites

 

Ja u siebie zauważyłem, że gdy robię piwo o niższej zawartości alkoholu niż powiedzmy 6,5% to wyniki na spławiku i na refraktometrze (po przeliczeniu) mam identyczne. Rozbieżności zaczynają się przy dużo mocniejszych piwach. Tak więc ja u siebie mierzę teraz głównie refraktometrem. Dopiero przy rozlewie upewniam się czy spławik pokazuje to samo.

Może przy mocniejszych piwach różnica wynika z tego, ze na refraktometrze odczytujesz wynik w Briksach, a na spławiku w Ballingach? Blg = Brix/1.04

 

Dla mnie ten wzór to jest jakiś urban legend. Próbowałem podjąć polemikę tutaj, licząc na to że ktoś obeznany się odezwie i nic z tego. Wszędzie za granicą Brix=Blg i to wszystko, a u nas skądś się wziął ten dziwny przelicznik.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dla mnie ten wzór to jest jakiś urban legend.

może to i legenda, ale

 

 

Wszędzie za granicą Brix=Blg i to wszystko,

takie stwierdzenie jest lekkim nadużyciem ;)

BS (a on hamerykański jest) uwzględnia jak najbardziej ten współczynnik w obliczeniach.

Link to comment
Share on other sites

Ten przelicznik "1.04" z briksów na ballingi wynika z "wort refraction index - WRI" czyli wpływu na załamanie światła składu brzeczki. Wyjaśnienie np. http://bfd.org/wordpress/wp-content/uploads/2011/03/BFD_refractometers.pdf - strona 8. Ewentualnie według zasady "jeśli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie" - dla mnie ten wzór działa.

 

Edit: ale cytowany wzór jest chyba w złą stronę - ja dzielę briksy przez 1.04 żeby mieć plato/ballingi. Moze stąd autor pisze "I haven’t had much luck or used them incorrectly and gave up on refractometer use on beer." :)

Edited by HoppyFlowers
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.