Skocz do zawartości

Chmiel - jaka odmiana?


Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że poruszane były i to często dyskusje na temat tzw. dzikiego chmielu. Jak się dowiedzialem generalnie "dzikusy" nie nadają się do użycia w piwowarstwie że względu na kompletną nieprzewidywalność takiego chmielu (to akurat można sprawdzić chmielac takim kandydatem), ale również masę niepożądanych aromatów, albo brak jakiegokolwiek o goryczce nie wspominając.

Na mojej dzialce odkrylem, że drzewo brzoskwiniowe całe porośnięte jest takim dzikusem, zerwałem kilka szyszek , aromat jest przepiekny, a szyszki bardzo dorodne. Oczywiście uwarze na nim jakąś próbna warkę ,ale zanim to zrobię może znajdzie się jakiś ekspert, który na podstawie zdjęć po morfologii szyszki nie określi, czy to przypadkiem nie jest jednak jakas znana odmiana?;)

post-13077-1441451330,3569_thumb.jpg

post-13077-1441451338,2_thumb.jpg

post-13077-1441451345,8141_thumb.jpg

post-13077-1441451354,4063_thumb.jpg

post-13077-1441451365,3141_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.